• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Atgādinot par iedzīvotāju ienākumu deklarācijas iesniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2011., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.03.2011., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Atgādinot par iedzīvotāju ienākumu deklarācijas iesniegšanu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka nodokļu maksātāji, kuri neveic nekāda veida saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu no budžeta 2010.gadā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, to var izdarīt visa 2011.gada laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji 2011.gadā var iesniegt attaisnotos izdevumus apliecinošus dokumentus un lūgt veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārrēķinu arī par 2009. un 2008.gadu.

VID atgādina, ka par attaisnotajiem izdevumiem tiek uzskatīti:

• izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu;

• veiktie ziedojumi un dāvinājumi;

• privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas;

• apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu);

• ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus.

VID atgādina, ka tiem nodokļu maksātājiem, kuru ienākumiem gada laikā ir piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemēram, darba ņēmēji, pensionāri, kuriem pensija pārsniedz 165 latus, ir tiesības brīvprātīgi iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju un saņemt atpakaļ no budžeta pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem.

Brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju Latvijas iedzīvotāji var arī tad, ja vēlas veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārrēķinu gadījumos, ja persona 2010.gadā strādājusi nepilnu gadu un tādējādi personai nav piemērots gada neapliekamais minimums pilnā apmērā vai arī personas nodokļu grāmatiņā nav bijusi ierakstīta apgādībā esoša persona un tādējādi nav piemēroti atvieglojumi par apgādībā esošu personu.

Gadījumos, kad persona ir pensionārs, kurš nav maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli, vai arī bezdarbnieks, strādājis uz pusslodzi vai slimojis, un iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav maksāts vai tas ir neliels, tad par veiktajiem maksājumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem var samazināt apliekamo ienākumu kāds no ģimenes locekļiem (bērns, mazbērns, laulātais, vecāks, vecvecāks), kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs. Attaisnotajos izdevumos iekļaujamā summa par vienu personu nevar pārsniegt 150 latus, atlikušo summu var pārnest uz nākamajiem pieciem taksācijas gadiem. Ierobežojums neattiecas uz zobārstniecības pakalpojumiem, zobu protezēšanu un plānveida operācijām.

VID vērš uzmanību, ka attaisnotos izdevumus nevar piemērot personu ienākumiem no mikrouzņēmuma, kā arī ienākumiem, par kuriem maksāta patentmaksa vai fiksētais ienākuma nodoklis.

VID atgādina, ka, deklarējot attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem un aizpildot 2010.gada ienākumu deklarāciju, atgūstamā nodokļa summa ir 26% no 150 latiem (2009.gadā – 23% no 300 latiem, 2008.gadā – 25% no 150 latiem), ja izdevumi ir apliecināti ar dokumentiem. Minētais ierobežojums neattiecas uz zobārstniecības pakalpojumiem (piemēram, zobu labošana, zobu higiēna), zobu protezēšanu un plānveida operācijām. Par šiem izdevumiem ar nodokli apliekamo ienākumu samazina taksācijas gadā pilnā apmērā, proti, par 2010.gadu atmaksā 26% no visas iztērētās summas, un tos nevar pārnest uz nākamajiem pieciem gadiem.

Iesniedzot iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju par attaisnotajiem izdevumiem, tai ir jāpievieno attaisnojuma dokumenti, t.i., kases čeks un/vai kvīts, kurā norādīts personas vārds, uzvārds, personas kods, pakalpojuma veids un samaksātā summa. Ja maksājums ir veikts ar interneta starpniecību, tad nepieciešams bankas apstiprināts maksājuma uzdevums vai konta izraksts.

Maksājumu apliecinoši dokumenti nav nepieciešami par iemaksām pensiju fondā vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā Latvijā reģistrētajām apdrošināšanas kompānijām un privātajiem pensiju fondiem, jo tos VID saņem elektroniski.

Fiziskas personas, kuras neveic saimniecisko darbību, 2011.gadā var iesniegt deklarāciju gan papīra veidā jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā, gan elektroniski, izmantojot VID EDS.

Plašāka informācija par iespējām atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli vai piemērot attaisnotos izdevumus pieejama VID mājaslapā sadaļā “Nodokļi/Iedzīvotāju ienākuma nodoklis/Gada ienākumu deklarācija”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām vērsties pie konsultantiem VID Klientu apkalpošanas centros vai arī izmantot VID informatīvo tālruni 1898, izvēloties sarunas tēmu “Nodokļi”. Ja nepieciešama palīdzība un konsultācija deklarācijas aizpildīšanā, iedzīvotāji var vērsties pie konsultantiem ikvienā VID Klientu apkalpošanas centrā.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!