• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Čehijas premjerministra vietnieka vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2011., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226840

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts prezidents – valstsvizītē Rumānijas Republikā 3.–4.martā

Vēl šajā numurā

08.03.2011., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Čehijas premjerministra vietnieka vizīti Latvijā

Lai apspriestu divpusējo attiecību perspektīvas, kā arī jautājumus, kas skar enerģētiku, Eiropas Savienības nākamo finanšu ietvaru un Austrumu partnerību, 6. un 7.martā Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Čehijas Republikas premjerministra vietnieks, ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs, kurš vakar, 7.martā, tikās ar Latvijas Republikas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (attēlā) un ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski Foto: Aivis Freidenfelds, VK



Tiekoties ar Valsts prezidentu

7.martā Rīgas pilī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Čehijas ārlietu ministru Karelu Švarcenbergu. Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas attīstīt Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmu. V.Zatlers un K.Švarcbergs pārrunāja programmas īstenošanas gaitu Moldovā, Gruzijā un Ukrainā, kā arī demokrātijas stiprināšanas iespējas plašākā reģionā.

Abas puses pauda lielu gandarījumu par Latvijas un Čehijas kultūras sakariem. V.Zatlers īpaši uzsvēra latviešu valodas apmācību Čehijā.

Runājot par nākamo Eiropas Savienības budžetu, Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijai īpaši svarīga ir tāda ES kohēzijas politika un Kopējā lauksaimniecības politika, kas paredzētu līdzvērtīgāku maksājumu sadali starp dalībvalstīm. Sarunas noslēgumā Valsts prezidents un Čehijas ārlietu ministrs pārrunāja izaicinājumus Eiropas valstīm, ko rada lielā imigrantu plūsma no Ziemeļāfrikas.

Valsts prezidenta preses dienests



Tiekoties ar Ministru prezidentu

7.martā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Čehijas premjerministra vietnieku, ārlietu ministru Karelu Švarcenbergu viņa oficiālās vizītes Latvijā laikā. Amatpersonas galvenokārt pārrunāja divpusējo sadarbību politikā un ekonomikā, kā arī apmainījās ar viedokļiem par aktuāliem Eiropas Savienības jautājumiem.

Puses dalījās pieredzē par ekonomiskās krīzes ietekmi un nepieciešamajām reformām valstu ekonomiku konkurētspējas atjaunošanai. Čehijā, tāpat kā Latvijā, tiek veiktas reformas, lai samazinātu budžeta deficītu. V.Dombrovskis izteica pateicību par Čehijas valdības gatavību nepieciešamības gadījumā izsniegt Latvijai aizdevumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

Saistībā ar Eiropas Savienības darba kārtības jautājumiem K.Švarcenbergs un V.Dombrovskis pārrunāja ES finanšu ietvara 2014.–2020.gadam projektu. V.Dombrovskis norādīja, ka “jaunajām ES dalībvalstīm ir jāsadarbojas, lai netiktu samazināts Kohēzijas politikai paredzētais budžets. Tāpat svarīgi ir novērst līdzšinējo netaisnīgo maksājumu sistēmu Eiropas Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros”.

K.Švarcenbergs piekrita, ka Kopējās lauksaimniecības politikas reformai ir jānodrošina vienlīdzīgi noteikumi, kā arī būtu jāpalielina piešķirtie līdzekļi zinātnei un izpētei, lai veicinātu Eiropas Savienības globālo konkurētspēju.

Puses sarunā pieskārās plānotajiem pasākumiem ES ekonomiskās pārvaldības uzlabošanai, kā arī enerģētikas politikas aktualitātēm.

V.Dombrovskis un K.Švarcenbergs, atsaucoties uz 2010.gada decembrī Eiropas komisārei V.Redingai sūtīto Čehijas, Latvijas, Bulgārijas, Ungārijas, Lietuvas un Rumānijas ārlietu ministru kopīgo vēstuli, vērsa uzmanību uz to, ka Eiropas Savienībā būtu jāaizliedz noliegt komunistisko režīmu noziegumus. Viņi norādīja, ka tie paši kritēriji jāpiemēro attiecībā uz visiem totalitārajiem režīmiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments



Tiekoties ar ārlietu ministru

“Abas valstis – Latviju un Čehiju – vieno ne vien kopīgi vēsturiskie centieni, bet arī aktīvs politiskais dialogs mūsdienās, ko apliecina intensīvā vizīšu apmaiņa,” 7.martā tikšanās laikā bija vienisprātis ārlietu ministri Ģirts Valdis Kristovskis un Karels Švarcenbergs. Ministri uzsvēra, ka abas valstis turpina meklēt jaunas iespējas divpusējās sadarbības paplašināšanā – kā labs piemērs tam ir sadarbība konsulārajos jautājumos.

Sarunā K.Švarcenbergs pauda Čehijas gatavību pārstāvēt Latviju Šengenas vīzu izsniegšanā Ganas galvaspilsētā Akrā. “Latvijai šāds lēmums ir būtisks,” atzina Ģ.V.Kristovskis. Pagaidām Latvijas vienīgā diplomātiskā pārstāvniecība Āfrikas kontinentā atrodas Kairā, Ēģiptē.

Tāpat tika uzsvērts, ka Latvijai un Čehijai ir svarīgi sadarboties Eiropas Savienības ietvaros un saskaņot pozīcijas, lai to intereses tiktu labāk uzklausītas. Abi ministri bija vienisprātis, ka Latviju un Čehiju vieno līdzīgas nostājas attiecībā uz tādiem jautājumiem kā Kohēzijas politika un Austrumu partnerība. Pārrunājot situāciju Baltkrievijā, Ģ.V.Kristovskis informēja K.Švarcenbergu par Latvijas sadarbību ar Baltkrieviju un Minskas Biznesa skolas projektu, kura realizācijā aktīvi piedalās Latvija un ASV. Tāpat Ģ.V.Kristovskis runāja par Latvijai tik nozīmīgo enerģētikas jautājumu un informēja par Latvijas plāniem attiecībā uz sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību. Arī K.Švarcenbergs atzina, ka ir jāatrod veids, kā ES dalībvalstīm sadarboties reģionā, koncentrējoties uz subreģionāliem projektiem un veidojot starpsavienojumus.

Sarunas laikā tika akcentēts, ka līdzīgi mērķi un intereses ir arī abu valstu dalībai starptautiskās organizācijās, piemēram, EDSO un NATO. Ģ.V.Kristovskis pateicās Čehijai par tās gaisa spēku patrulēšanas misiju Baltijas valstīs 2009.gadā un gatavību misiju veikt arī šogad. Tika pārrunāta arī Latvijas un Čehijas savstarpējais atbalsts pārstāvībai starptautiskajās organizācijās un pieredze, pirmo reizi kļūstot par mītnes vietām ES aģentūrām – pagājušā gada maijā Latvija kļuva par Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes (BEREC) biroja mītnes vietu, savukārt Čehija pērnā gada nogalē apstiprināta par Globālās navigācijas satelītu sistēmu (GNSS) aģentūras mītnes vietu.

Tāpat K.Švarcenbergs un Ģ.V.Kristovskis piedalījās svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Latvijā Čehijas ārlietu ministrs uzturas no 6. līdz 7.martam. Šī ir politiķa pirmā vizīte Latvijā.

Ārlietu ministrijas Preses dienests

Čehijas Republikas premjerministra vietnieks, ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs savas oficiālās vizītes laikā Latvijā 7.martā: kopā ar Latvijas Republikas ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski, dodoties nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā Foto: Ārlietu ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!