• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Valsts prezidents – valstsvizītē Rumānijas Republikā 3.–4.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2011., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226841

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par būvju piesaisti zemei

Vēl šajā numurā

08.03.2011., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Valsts prezidents – valstsvizītē Rumānijas Republikā 3.–4.martā

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers 3. un 4.martā uzturējās valstsvizītē Rumānijas Republikā, kuras laikā ceturtdien, 3.martā, Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē tikās ar Rumānijas Republikas prezidentu Trajanu Basesku (skat. “LV” Nr.36, 04.03.2011.), premjerministru Emīlu Boku (attēlā pa kreisi), kā arī piedalījās svinīgajā vainaga nolikšanas ceremonijā pie Nezināmā kareivja kapa (attēlā pa labi). Tāpat 3.marta vakarā Valsts prezidents kopā ar Lilitu Zatleres kundzi piedalījās Trajana Basesku un Marijas Basesku kundzes rīkotajās valsts vakariņās par godu augstajiem viesiem, kuru laikā Valdis Zatlers Trajanam Basesku un Marijai Basesku pasniedza Latvijas valsts augstākos apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru ar ordeņa ķēdi un Atzinības krusta I šķiru (skat. “LV” Nr.34, 02.03.2011.). Vizītes otrajā dienā, 4.martā, Latvijas Valsts prezidents apmeklēja Rumānijas pilsētu Sinaiju, kur tikās ar pilsētas mēru Foto: Toms Kalniņš, VPK
 

2.marta vakarā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere ieradās valstsvizītē Rumānijā un 3. un 4.martā piedalījās paredzētajos pasākumos.

3.martā Valsts prezidentu ar kundzi pie Kotročeni pils svinīgajā ceremonijā sagaidīja Rumānijas prezidents Trajans Basesku un Marija Basesku kundze. Sagaidīšanas ceremonijai sekoja abu valsts augstāko amatpersonu tikšanās un delegāciju sarunas.

Sarunu laikā Valsts prezidents pauda prieku par to, ka valstsvizīte notiek īpaši nozīmīgā laikā, kad mēs atzīmējam 90 gadu jubileju, kopš Rumānija atzina Latvijas neatkarību, un 20 gadu jubileju, kopš abas valstis ir atjaunojušas diplomātiskās attiecības.

Delegāciju sarunu laikā V.Zatlers pauda pārliecību, ka “šodienas saruna ar prezidentu Trajanu Basesku bija ļoti produktīva, jo tika pārrunāti abām valstīm nozīmīgi jautājumi, kas skar mūsu valstu ekonomisko attīstību un politiskā dialoga veicināšanu. Sarunu gaitā mēs runājām par drošības politikas jautājumiem, mūsu kopējo misiju Afganistānā, Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmu, situāciju reģionā un arī par ekonomikas izaicinājumiem Eiropā”. Tāpat sarunu gaitā Valsts prezidents pauda stingru Latvijas atbalstu Rumānijas centieniem pievienoties Šengenas zonai un izteica cerību, ka “visā drīzumā Rumānijas cilvēkiem būs iespēja baudīt tiesības brīvi pārvietoties Eiropā bez ierobežojumiem”.

Delegāciju sarunās tika aktualizēti enerģētikas politikas un energoefektivitātes jautājumi, kas ļauj efektīvāk izmantot pieejamos energoresursus, piesaistot ES struktūrfondu un Kohēzijas fondu finansējumu.

Tikšanās laikā Valsts prezidents pauda pārliecību, ka ir nepieciešama taisnīgāka Eiropas Savienības lauksaimniecības politika, īpaši attiecībā uz tiešajiem maksājumiem.

Vizītes turpinājumā V.Zatlers tikās arī ar Rumānijas premjerministru Emīlu Boku un pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, ekonomisko sakaru attīstības iespējas un sadarbību Eiropas Savienības ietvaros.

Tikšanās laikā tika apspriesta Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmas gaita, enerģētikas politika, drošības politikas aktualitātes, kā arī tika uzsvērta nepieciešamība aktivizēt abu valstu politisko dialogu.

Saistībā ar Latvijas Goda konsulāta atvēršanu Valsts prezidents Valdis Zatlers Rumānijas premjerministram izteica pārliecību, ka konsulāta atvēršana ievērojami veicinās abu valstu ekonomisko sadarbību.

Tikšanās laikā Rumānijas premjerministrs interesējās par Latvijas ekonomisko situāciju un krīzes pārvarēšanas gaitu. Arī sarunā ar premjerministru Valsts prezidents izteica atbalstu Rumānijai saistībā ar pievienošanos Šengenas zonai.

Tikšanās laikā V.Zatlers atzīmēja, ka Latvija ir gatava paplašināt sadarbību transporta, iekšlietu, augstākās izglītības un kultūras jomā, kā arī veicināt abu valstu pašvaldību sadarbību. Latvija ir ieinteresēta meklēt arī lielākas sadarbības iespējas starptautiskajās organizācijās, tai skaitā sadarbībā ar Baltijas jūras valstu padomi.

Savukārt Latvijas goda konsula Rumānijā Joana Donkas un “Niro Group” rīkotajās darba pusdienās ar rumāņu lielākajiem uzņēmējiem tika aktualizēti jautājumi par abu valstu ekonomisko sakaru attīstību un uzņēmēju sadarbības iespējām.

3.martā Valsts prezidents piedalījās arī Latvijas Goda konsulāta atklāšanā Bukarestē, kas ir nozīmīgs solis Latvijas un Rumānijas divpusējo attiecību veidošanā.

Vizītes gaitā Valsts prezidents nolika vainagu pie Nezināmā kareivja kapa. Dienas noslēgumā Valsts pirmā persona ar dzīvesbiedri piedalījās Rumānijas prezidenta un viņa kundzes rīkotajās valsts vakariņās.

4.martā valstsvizīte turpinājās Sinaijas pilsētā, kur dienas pirmajā daļā Valsts prezidents apmeklēja Pelešas pili un Sinaijas klosteri. Savukārt dienas turpinājumā viņš piedalījās Sinaijas pilsētas mēra rīkotajās darba pusdienās, lai pārrunātu Latvijas un Rumānijas starpreģionālo sadarbību.

Oficiālajā delegācijā uz Rumāniju bija devies arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, Latvijas vēstnieks Rumānijā Einārs Semanis, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Šī bija pirmā valstsvizīte Rumānijā pēc neatkarības atjaunošanas.

Valsts prezidenta preses dienests

Par sadarbību ar Rumāniju vides aizsardzībā

Latvijas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis 3. un 4.martā, piedaloties Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizītes Rumānijas Republikā ietvaros rīkotajos pasākumos, pauda Latvijas gatavību šai valstij nodot savu pozitīvo pieredzi vides aizsardzības jomā.

Raimonds Vējonis ar Rumānijas augstākajām amatpersonām pārrunāja Latvijas sasniegumus vides aizsardzības jomā un pauda gatavību nodot Latvijas pieredzi Zaļo investīciju shēmas (Green Investment Scheme) izveidošanā.

Tikšanās laikā ar Rumānijas prezidentu Trajanu Besesku R.Vējonis informēja par Latvijas mērķi līdz 2020.gadam sasniegt atjaunojamo energoresursu īpatsvaru 40% no kopējā energoresursu patēriņa.

Savukārt Rumānijas prezidents atzina, ka viņa valstī atjaunojamo energoresursu joma nav tik attīstīta, taču Rumānija cer ar laiku sasniegt, ka tie veido 28% līdz 30% no kopējā patēriņa.

Pārrunājot Eiropas Savienības fondu apguvi, T.Besesku atzīmēja Rumānijas ieinteresētību šajā plānošanas periodā neapgūto finansējumu novirzīt ēku siltināšanas atbalstam, tādēļ Rumānija cer uz Baltijas valstu un Polijas atbalstu, lai par to pārliecinātu Eiropas Komisiju. R.Vējonis pauda pārliecību, ka Eiropas Savienības valstīm ir jāstrādā pie tā, lai energoefektivitāte būtu viena no Kohēzijas politikas prioritātēm nākamajā finanšu plānošanas periodā.

Arī ar Rumānijas premjerministru Emīlu Boku ministrs pārrunāja jautājumus par atjaunojamajiem energoresursiem, un R.Vējonis pauda gatavību attīstīt ciešāku sadarbību ar Rumāniju zaļo tehnoloģiju apmaiņas jomā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R.Vējonis tikās arī ar Rumānijas reģionālās attīstības un tūrisma ministri Elenu Udreu, ar kuru apsprieda reģionālās attīstības jautājumus un ES Kohēzijas politikas nākotni.

Maija Pētermane, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece


Par Latvijas Goda konsulāta atklāšanu Bukarestē

3.martā Latvijas prezidenta Valda Zatlera pirmās valstsvizītes Rumānijā laikā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis atklāja Latvijas Goda konsulātu Bukarestē. A.Teikmanis izteica cerību, ka Goda konsulāta adrese kļūs plaši zināma tiem Rumānijas iedzīvotājiem, kuri vēlas veidot ekonomiskās attiecības, kā arī kultūras un izglītības sakarus Latvijā.

Goda konsulāta atklāšana stiprinās Latvijas un Rumānijas divpusējās attiecības, sekmēs biznesa kontaktus, kā arī atvieglos informācijas pieejamību Rumānijas iedzīvotājiem par Latviju, tās kultūru, tradīcijām un vēsturi, organizējot kopīgus kultūras projektus. Arī Rumānijai ir atvērts Goda konsulāts Latvijā.

Goda konsulāta atklāšana notiek nozīmīgā laikā – pirms 90.gadiem Rumānija atzina Latvijas valsts neatkarību, kā arī šogad mēs svinam 20.gadadienu kopš diplomātisko attiecību atjaunošanas.

Ārlietu ministrijas Preses dienests

Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers pirms Rumānijas Republikas prezidenta Trajana Basesku un Marijas Basesku rīkotajām valsts vakariņām, savam kolēģim pasniedzot Latvijas valsts augstāko apabalvojumu –Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru ar ordeņa ķēdi Foto: Toms Kalniņš, VPK


Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna valsts vakariņās valstsvizītes laikā Rumānijā 3.martā:

Augsti godājamais prezidenta kungs [Trajans Basesku]!

Ļoti cienījamā Basesku kundze!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Esmu ļoti pagodināts šajās pirmajās pavasara dienās viesoties Rumānijā, un man ir patiess prieks atkal tikties ar jums, prezidenta kungs! Simboliski, ka tieši šogad atskatāmies uz mūsu attiecību vēsturiskajām saknēm, atzīmējot 90 gadus, kopš Rumānija atzina Latvijas valsts neatkarību, un 20 gadus kopš mūsu valstu diplomātisko attiecību atjaunošanas.

Godājamais prezidenta kungs, Basesku kundze!

Man ir patiess gandarījums, ka pēdējos gados Latvijas un Rumānijas attiecības ir būtiski aktivizējušās. Tas lielā mērā noticis, pateicoties dalībai Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā. Lai kā neatkarīgas un demokrātiskas valstis Latvija un Rumānija kļūtu par pilnvērtīgām šo organizāciju loceklēm, mums nācies veikt sarežģītu un bieži vien ļoti smagu ceļu. Bet tieši vēsturiskā pieredze un līdzīgā valstu attīstības gaita pēdējo desmitgažu laikā palīdz šodien labāk izprast otras valsts centienus, kā arī veidot kopīgu nostāju mums svarīgu jautājumu risināšanā šo organizāciju ietvaros. Mums godīgi sev jāatzīst, ka ne tuvu neesam izmantojuši šādas sadarbības potenciālu, tāpēc es vēlētos aicināt abas puses aktivizēt savstarpējās konsultācijas tajās jomās, kurās organizāciju līmenī pieņemtie lēmumi ļoti tieši attiecas uz katras atsevišķas valsts labklājību un drošību. Īpašu uzmanību gribētu pievērst Austrumu partnerības, nākamā Eiropas Savienības budžeta izveides un enerģētiskās drošības jautājumiem.

Godājamais prezidenta kungs, Basesku kundze!

Paralēli savstarpējās sadarbības uzlabošanai starptautisko organizāciju ietvaros ne mazāk svarīgi ir veidot un attīstīt arī divpusējo dimensiju. Mēs varam būt tiešām gandarīti par jau esošajām iestrādēm, kas veido stabilu pamatu tālākai attiecību pilnveidošanai un paplašināšanai. Kā pozitīvu piemēru var minēt nesen notikušās konsultācijas starp ārlietu ministrijām, Latvijas un Rumānijas aizsardzības resoru daudzpusīgo sadarbību, mūsu pašvaldību partnerību gan divpusējās sadarbības, gan Eiropas Savienības projektos, kontaktus starp Latvijas un Rumānijas augstskolām, piemēram, Ventspils Augstskolu un Timisoara Rietumu universitāti. Skaidrs, ka mūsdienās ģeogrāfiskais attālums vairs nav šķērslis, tāpēc Latvijas puse cieši atbalsta starpnozaru sakaru intensificēšanu un paplašināšanu, organizējot regulāras konsultācijas un pieredzes apmaiņas.

Īpašu uzmanību vēlētos vērst uz ekonomisko attiecību veicināšanu. Laikā, kad palēnām atgūstamies no krīzes izraisītajām sekām, apzināmies tirgus diversifikācijas un jaunu sadarbības kontaktu dibināšanas nozīmi. Augsta ekonomiskā aktivitāte pāri valstu robežām ir šodienas labklājības garants. Tāpēc es ļoti ceru, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies jau drīzumā noorganizēt Latvijas–Rumānijas biznesa forumu, kas kalpos par impulsu ne tikai abpusējai uzņēmēju ieinteresētībai, bet arī tālākiem reālas sadarbības projektiem.

Godājamais prezidenta kungs, Basesku kundze!

Brīnišķīga dāvana mūsu diplomātisko attiecību atjaunošanas divdesmitgadē ir Latvijas Goda konsulāta atvēršana Bukarestē. Ir patiess prieks, ka abu valstu galvaspilsētās mūsu iedzīvotāji varēs meklēt tiešu atbalstu, palīdzību un informāciju, tādējādi vēl vairāk sekmējot cilvēku labklājību un savstarpējos kontaktus.

Tāpat Latvija pauž savu visstingrāko atbalstu Rumānijas pievienošanās centieniem Šengenas zonai. Tiešām ceru, ka visdrīzākajā laikā mūsu cilvēki pilnībā varēs baudīt brīvās pārvietošanās priekšrocības visā Eiropā.

Godājamais prezidenta kungs, Basesku kundze!

Es ticu, ka Latvija un Rumānija pārticīgi un droši dzīvos vienotā un dinamiskā Eiropā! Savā un manas dzīvesbiedres vārdā es paceļu glāzi par mūsu valstu draudzību un sadarbību! Par jūsu, prezidenta kungs, un par jūsu kundzes veselību un laimi! Par Rumānijas tautas nākotni un labklājību!

Lai dzīvo Latvija!

Lai dzīvo Rumānija!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!