• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tēlnieks uzbur savu Lietuvu no koka un bronzas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.1999., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.03.1999., Nr. 73/74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tēlnieks uzbur savu Lietuvu no koka un bronzas

Vakar, 10. martā, Lietuvas vēstniecībā Rīgā atklāja tēlnieka Šarūna Šimulīna ( Šarūnas Šimulynas ) darbu izstādi

Ievadvārdus teica Lietuvas vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns ( Petras Vaitiekūnas) .

Atklāšanā klāt bija ārvalstu vēstniecību Latvijā vadītāji, mākslinieki un citi Latvijas kultūras darbinieki, lietuviešu kopienas Latvijā pārstāvji, arī mākslinieka dzīvesbiedre, meita un mazmeita. Pats Šarūns Šimulīns par savu mākslu nemēdzot publiski izteikties.

Lietuviešu tēlnieka uzburtā pasaule visupirms skatītājus saista ar formu plastiskumu un savdabību, ar autora mākslinieciskajiem meklējumiem un neapšaubāmajiem atradumiem. Mākslinieks galvenokārt savus tēlus darinājis no koka, taču nav vairījies arī no citas vielas izmantošanas, bagātinot skulptūras pat ar gliemežvākiem, zvaniņiem, dažādiem karekļiem no plastmasas un citiem mākslīgiem un dabas materiāliem, kā arī apvienojot vienā darbā dažādu nokrāsu un sugu koksni. Turklāt daļa Šarūna Šimulīna tēlu vēl ir arī kinētiski — ja pieskaras, tie šūpojas un grozās ar skulptūrās iestrādātu viru un atsperu palīdzību, tad gliemežvāki met saules zaķīšus un zvaniņi šķind.

Tā ir postmodernā māksla, kur līdzās gluži labi sadzīvo senatnīgais un mūsdienīgais — formas pretstati, pat kiča elementi un plastiskums kā tēla skaidrības un pilnestības neatņemama sastāvdaļa. Un vienlaikus tā tomēr nenoliedzami ir mūžam stiprā un atpazīstamā Lietuvas koktēlniecība, kas sakņojas sensenās un stiprās tautas mākslas tradīcijās.

Izstādē aplūkojamie tēli nav lieli, tikai daži augstumā pārsniedz caurmēra cilvēka auguma garumu, taču vismaz viens no tiem — bronzas figūra "Jaunība" — ir kalpojis par etalonu 10 metru augstai skulptūrai, kas uzstādīta Lietuvā, Alītas pilsētā 1990. gadā. Autora sākotnējā iecerē šī tēla kājas ir bijušas sakrustotas, bet tad skulptūra pārlieku atgādinājusi krustā sistā Jēzus Kristus figūru, tālab vērīgie padomju ierēdņi uzdevuši māksliniekam izraudzīties un izstrādāt skulptūrai citu pozu.

Andris Sproģis,

"LV" nozaru virsredaktors

X4.JPG (20379 BYTES)
Izstādi atklāj

(no labās) : Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitiekūns, viņam blakus — Šarūna Šimolīna dzīvesbiedre, meita un mazmeita

X2.JPG (35512 BYTES)
"Atspulgs"

X99.JPG (22022 BYTES)
Ar dziļu interesi: Rīgas mākslas un Lietuvas draugu sabiedrība...

X5.JPG (18744 BYTES)
..."Latvijas Vēstneša" galvenais redaktors, LZA goda loceklis Oskars Gerts, "Latvijas Vēstneša" redaktoru korpusa vadītājs Andris Sproģis, dzejnieks un tulkotājs (arī no lietuviešu valodas), LZA goda loceklis Knuts Skujenieks

X6.JPG (21774 BYTES)
"Jaunība"

X3.JPG (31702 BYTES)
"Pusfigūra"

X1.JPG (34479 BYTES)
"Jauna vīrieša torss"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!