• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Par izglītības satura pilnveidi un darba tirgus pasūtījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2011., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Par turpmākajiem soļiem "Rail Baltica" projektā

Vēl šajā numurā

09.03.2011., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Par izglītības satura pilnveidi un darba tirgus pasūtījumu

Izglītības sistēma darbojas un izglītības piedāvājums tiek veidots, pamatā balstoties uz darba tirgus un tautsaimniecības attīstības prognozēm. Par šo prognožu izstrādi atbildīga ir Ekonomikas ministrija, bet izglītības joma pilda pasūtījumu. Savukārt augstais bezdarba līmenis Latvijā un situācija darba tirgū tiešā veidā saistīta ar darba vietu trūkumu un ar uzņēmējdarbības vides spēju būt atvērtai izglītībai. Par to tiešā veidā atbildīgi uzņēmējdarbības vides un ekonomikas politikas veidotāji, uzsver izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka Latvijas profesionālajā un augstākajā izglītībā notiek konkrētas strukturālās reformas sadarbībā ar darba devējiem un nozaru asociācijām.

Ministrs norāda, ka pasaules valstu labās prakses piemēri pierāda – nepieciešamo un augsti kvalificēto speciālistu sagatavošana atkarīga no vairākiem faktoriem, viens no būtiskākajiem ir uzņēmēju sadarbība ar izglītību. Tādēļ atzinīgi vērtējams, ka pēdējā laikā paši komersanti, apzinoties nepieciešamību attīstīt savu uzņēmējdarbību un nesagaidot atbalstu no malas, sākuši aktīvi sadarboties ar Izglītības un zinātnes ministriju un ar izglītības iestādēm un kļuvuši atvērtāki izglītības procesam. To apliecina, piemēram, pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas sāktā profesionālās izglītības sistēmas un satura pilnveide, kas notiek ciešā sadarbībā ar nozaru asociācijām un darba devējiem; tāpat ir vairāki labās prakses piemēri, līdzīgi kā citviet pasaulē, par uzņēmēju atbalstu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu prakšu vietu un pedagogu profesionālās pilnveides nodrošināšanā tieši uz vietas uzņēmumos.

Tāpat nozīmīga ir uzņēmēju iesaiste gan Latvijas, gan starptautiska līmeņa profesionālās izglītības audzēkņu meistarības konkursos un audzēkņu sagatavošanā šiem konkursiem.

Turklāt pagājušā gada beigās Portugālē notikušajā Eiropas lielākajā un prestižākajā konkursā “EuroSkills 2010” Latvijas jaunieši ieguva zelta un sudraba medaļas, ekselences godalgas, 27 valstu kopvērtējumā izcīnot 10.vietu.

Gan profesionālajā izglītībā, gan augstākajā izglītībā un zinātnē reformas tiek īstenotas saskaņā ar valdībā apstiprinātiem dokumentiem. Piemēram, augstākajā izglītībā, balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem “Studiju programmu satura un īstenošanas uzlabošana un akadēmiskā personāla kompetences pilnveidošana”, jau tuvākajā laikā tiks sākta akreditēto augstākās izglītības studiju programmu kvalitātes, savstarpējās pārklāšanās katra reģiona ietvaros, resursu pietiekamības, ilgtspējas un starptautiskās konkurētspējas izvērtēšana. Pirmie rezultāti būs vasaras beigās, un tie tiks izmantoti 2012.gada valsts budžeta veidošanā. Turklāt arī programmu izvērtēšanā būtiska loma būs gan ārvalstu ekspertiem, gan arī darba devējiem.

Agnese Korbe, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!