• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par bezakcīzes dīzeļdegvielu lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2011., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Valsts prezidenta darba vizīti Polijā

Vēl šajā numurā

16.03.2011., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par bezakcīzes dīzeļdegvielu lauksaimniekiem

Ar 2010.gada 1.jūliju akcīzes nodokļa atmaksa par dīzeļdegvielu, kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražotāji, ir aizstāta ar bezakcīzes degvielas iegādi noteikta limita ietvaros vienā saimnieciskajā gadā (no gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam) 100 litri par katru lauksaimniecības produkcijas ražotāja atbalstam deklarēto un apstiprināto lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru, kā arī tādas meža vai purva zemes hektāru, kur kultivē dzērvenes vai mellenes. Šo jauno sistēmu administrē Lauku atbalsta dienests.

14.martā valdību veidojošās koalīcijas padomē atbalstīts Zemkopības ministrijas (ZM) piedāvātais variants par bezakcīzes dīzeļdegvielas iegādi lauksaimniekiem: 2011./2012.saimnieciskajā gadā tiek noteikts maksimālais degvielas litru skaits (kopējais, nevis uz hektāru), kas tiek atbrīvots no akcīzes nodokļa saimnieciskajā gadā, tie ir 85 495 240 litri dīzeļdegvielas saimnieciskajā gadā. Ja šis apjoms tiek pārsniegts, attiecīgi proporcionāli tiek samazināts degvielas iegādes limits uz vienu hektāru.

Valsts budžeta konsolidācijas vārdā Finanšu ministrija rosināja Zemkopības ministriju rast risinājumu par četriem miljoniem latu, tāpēc tika piedāvāti vairāki risinājumi:

1) noteikt maksimālo hektāru skaitu, t.i., noteikt ierobežojumu lauksaimniecības zemes apjomam, par kuru var saņemt akcīzes nodokļa atbrīvojumu – 800 000 ha;

2) noteikt, ka lauksaimnieks, iegādājoties dīzeļdegvielu, maksā samazinātu akcīzes likmi – 4,7 santīmus par litru;

3) samazināt pašreizējo dīzeļdegvielas limitu no 100 litriem uz 80 litriem;

4) noteikt, ka lauksaimnieks, iegādājoties dīzeļdegvielu, maksā samazinātu akcīzes likmi – 8,5 santīmus par litru.

Izvērtējot šos variantus, ZM piedāvāja lauksaimniekiem noteikt kopējo dīzeļdegvielas daudzumu, kam piemēro atbrīvojumu no akcīzes nodokļa 85 495 240 litru apmērā saimnieciskajā gadā. Ja kopējais litru apmērs tiks pārsniegts, degvielas apjoms uz hektāru proporcionāli samazinās. Lai nepārsniegtu bezakcīzes dīzeļdegvielas kopējo apjomu valstī un vienlaikus varētu nodrošināt likmi 100 litri par hektāru, ZM sadarbībā ar lauksaimnieku organizācijām varētu lemt par stingrāku nosacījumu ieviešanu bezakcīzes dīzeļdegvielas saņemšanai.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!