• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūža nogali - labklājīgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.1999., Nr. 75/78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO durvis paliks atvērtas

Vēl šajā numurā

12.03.1999., Nr. 75/78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūža nogali — labklājīgu

Valsts prezidenta un labklājības ministra aicinājums

Godātie Latvijas iedzīvotāji, valsts, pašvaldību institūciju un veselības iestāžu vadītāji!

Mūsu gadsimtā daudzu postošu vēsturisko notikumu un tiem sekojošo demogrāfisko izmaiņu dēļ visā pasaulē ir pieaudzis vecu cilvēku skaits. Šie procesi saistīti arī ar iedzīvotāju dzīves ilguma palielināšanos, labiem dzīves apstākļiem un veselīgas dzīves tradīcijām attīstītajās valstīs.

Tāpēc ir likumsakarīgi, ka 1999.gadu Apvienoto Nāciju Organizācija ir pasludinājusi par vecu cilvēku gadu.

Arī Latvijā pēdējos gados līdz ar dzimstības samazināšanos ir strauji palielinājies veco ļaužu īpatsvars sabiedrībā. Vairāk nekā ceturtā daļa valsts iedzīvotāju ir pensionāri. Diemžēl Latvijā ir viens no Eiropā īsākajiem, paredzamajiem iedzīvotāju mūža ilgumiem un viena no lielākajām atšķirībām vīriešu un sieviešu mūža ilgumā. Arī mūsu jaunās valsts sociālās apdrošināšanas un valsts un pašvaldību sociālās palīdzības iespējas nav pietiekamas.

Tieši tāpēc valsts un pašvaldību institūciju pienākums ir veltīt vairāk uzmanības cilvēkiem, kuru vecums liedz sevi apgādāt un par sevi rūpēties.

Pasaules veselības organizācija kā viena no ANO dalīborganizācijām ir ierosinājusi ikgadējo Pasaules veselības dienu 7.aprīlī šogad visā pasaulē noteikt par vecu cilvēku veselības dienu.

Atzīmējot šo dienu, mums ir jādomā, kā uzlabot veco cilvēku veselību, viņu dzīves kvalitāti. Valsts un pašvaldību ziņā ir dot iespēju vecajiem cilvēkiem nostiprināt veselību viņu vecumam piemērotos rehabilitācijas pasākumos.

Veselību veicinošu politiku apvieno likumdošana un pietiekams valsts finansiālais ieguldījums likumu īstenošanā, kā arī saprātīga nodokļu politika. Tā ir koordinējoša darbība, kas veido tādu sociālo un veselības aprūpes un cilvēku ienākumu politiku, kura nodrošina visiem valsts iedzīvotājiem sociālo drošību, sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu, kā arī garīgo vērtību pieejamību.

Apvienota valsts, pašvaldības institūciju un nevalstisko institūciju darbība, konstruktīvs masu mediju atbalsts nodrošinātu veselīgākas pārtikas, veselībai nekaitīgu preču lietošanu un apkārtējo vidi, sociālos un sabiedrības veselības dienestus. Visu sociālo, veselības aprūpes, sabiedrības veselības dienestu kopīgs mērķis ir padarīt veselīgas dzīves izvēli par vieglāko izvēli arī politiķiem.

Pārmaiņas iedzīvotāju sociālajā aprūpē nav viena gada uzdevums. Jebkuras pārmaiņas, kas skar sabiedrību, ir ilglaicīgs process, kas prasa dažādu institūciju un iedzīvotāju mijiedarbību. Par to varam pārliecināties šobrīd, kad astoņos gados tik daudz jau ir padarīts, bet vēl joprojām esam neapmierināti. Soli pa solim ir jāattīsta jaunas sociālās palīdzības formas vecajiem cilvēkiem.

Vienlaikus ļoti svarīga ir katra paša gatavība pārvarēt vecumu un slimības, būt aktīvam un ieinteresētam savā un līdzcilvēku dzīvē. Vecie cilvēki ir jāpasargā no garīgas izolētības, kas ir tik postoša viņu veselībai. Tikpat svarīga kā veselīga vide un pārtika ir arī mūsu savstarpējās attiecības un uzvedības kultūra. To mēs no vecajiem cilvēkiem šodien varam mācīties.

Veicināms un atbalstāms ir Latvijas Pensionāru federācijas darbs. Ir apsveicams, ka vecie cilvēki cenšas izprast jauno laiku un sabiedrību un neatpalikt no tās. Būtiskākais šīs organizētās darbības rezultāts ir liela veco cilvēku skaita iesaistīšana sabiedriskajās aktivitātēs.

Pasaules veco ļaužu veselības dienā aicinām valsts un pašvaldības institūcijas un sabiedrību veltīt lielāku uzmanību vecu cilvēku veselības saglabāšanai, aicinām pārdomāt, ko mēs visi kopā varam darīt, lai nodrošinātu viņiem labklājīgu un drošu mūža nogali. Aicinām visus piedalīties daudzajos pasākumos, kas tiks rīkoti šajā dienā visā valstī.

Un ikdienas steigā neaizmirsīsim atbalstīt sev tuvos vecos cilvēkus.

M.JPG (17659 BYTES)

Guntis Ulmanis , Vladimirs Makarovs ,

Valsts prezidents labklājības ministrs un Saeimas deputāts

Rīgā 1999.gada 11.martā

 

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!