• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministre: Par atmiņu nozīmi nacionālas valsts veidošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2011., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227530

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrs: Par māsu un ārstu palīgu lomu veselības aprūpē

Vēl šajā numurā

22.03.2011., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministre: Par atmiņu nozīmi nacionālas valsts veidošanā

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, uzrunājot konferences "Latviešu pēdas Sibīrijā un Tālajos Austrumos" dalībniekus Gulbenes Kultūras centrā, uzsvēra, cik svarīgas ir atmiņas nacionālas valsts pašizpratnē un pašapziņā. Viņa uzskata, ka Vidzemes skolu pieredze, pētot un pierakstot represēto stāstus, būtu pārņemama arī citās Latvijas skolās.

S.Ēlerte atgādināja, ka nāciju veido valoda, kultūra un kopējās atmiņas vai vēsture. "Šī ir ļoti svarīga diena tāpēc, ka atkal atsevišķu cilvēku stāsti būs saklausīti un pierakstīti un tie kļūs par daļu no mūsu nācijas kopējā stāsta," uzrunā teica kultūras ministre. Viņa uzsvēra, ka latviešu nāciju un Latvijas nacionālo valsti visbūtiskākajā veidā veido mūsu kopējā sociālā atmiņa. "Jo stiprākas būs mūsu atmiņasindividuālās, dzimtas līmenīatmiņas, kas pārtop par tautas kopējām atmiņām, jo stiprāka būs mūsu Latvijas nacionālā valsts. Atmiņas par to, cik svarīgi ir izcīnīt valsti, atmiņas par to, cik traģiski ir to zaudēt, veido mūs par to, kas mēs esam," skaidroja S.Ēlerte.

Viņa pateicās konferences idejas autoram Jānim Vanagam un rosināja, ka Kultūras ministrijai kopīgi ar Izglītības un zinātnes ministriju būtu jādomā, kā šo pozitīvo pieredzi izplatīt visā Latvijā, jo "šāda kustība, šāds jauniešu darbs ir milzīgs ieguldījums, stiprinot Latvijas valsti".

Starpnovadu konference "Latviešu pēdas Sibīrijā un Tālajos Austrumos" notiek jau trešo gadu. Konferencē auditorija tika iepazīstināta ar labākajiem skolēnu izstrādātajiem zinātniski pētnieciskajiem darbiem par savu pagastu un pilsētu iedzīvotāju deportācijām un likteņgaitām Sibīrijā un Tālajos Austrumos. Konferences darbā līdzās skolēniem un represētajiem iesaistījās arī zinātnieki. Šogad konferencē īpaša vieta bija veltīta arī Litenes notikumu septiņdesmitajai gadskārtai. Konferencē bija iesaistīti skolēni no Alūksnes, Apes, Balvu, Baltinavas, Rugāju, Viļakas, Madonas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novada.

 

Andris Saulītis, ministres preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!