• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu teritorijas attīstības plānošanas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2011., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par parlamentārajiem sekretāriem, Saeimu un NVO

Vēl šajā numurā

24.03.2011., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu teritorijas attīstības plānošanas sistēmu

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti 16.martā konceptuāli atbalstīja Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektu, kas noteiks tiesisko regulējumu jaunai sistēmai, plānojot teritorijas attīstību.

"Esam gandarīti, ka jaunajā projektā, pretēji iepriekš paredzētajam, tomēr ir atvēlēta vieta plānošanas reģioniem un noteikta to kompetence reģionālajā līmenī," sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa.

Apspriežot iesniegto likumprojektu, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sekretāre Lolita Čigāne interesējās, vai jaunā plānošanas sistēma palīdzēs novērst iespējamo korupciju, piemēram, būvniecības plānošanā.

Deputāti arī rosināja jaunajā regulējumā precīzāk noteikt, kā sabiedrība iesaistīsies plānošanas procesā, piemēram, organizējot sabiedrisko apspriešanu. "Tas ir svarīgi, jo patlaban nav skaidrs, kas ir publiskā apspriešana, kāda ir tās loma un ko ar to gribam panākt," sēdē atzīmēja komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Dolgopolovs un rosināja ar likumprojekta izskatīšanu nesteigties, jo tas būtu jāskata kontekstā ar iecerētajiem grozījumiem Būvniecības likumā.

Jaunajā likumprojektā definēti visu līmeņu teritorijas attīstības plānošanas dokumenti, noteikta institūciju kompetence attīstības plānošanas jomā un sabiedrības līdzdalība plānošanas procesā. Tāpat noteikta vietējā līmeņa teritorijas plānojumu apstiprināšanas un spēkā stāšanās, kā arī darbības apturēšanas un pārsūdzēšanas kārtība.

Paredzēts, ka pašvaldībām teritorijas detālplānojums būs jāapstiprina kā administratīvais akts, nevis kā saistošie noteikumi, kā tas ir patlaban. Tas dos iespēju privātpersonai vērsties tiesā un aizstāvēt savas intereses detālplānojuma izstrādes procesā. Detālplānojuma darbība līdz tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienai būs jāaptur. Tādējādi būs nodrošināta plānojumu tiesiskuma kontrole.

Likumprojekts paredz izveidot informācijas sistēmu, kas nodrošinātu nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa teritorijas attīstības plānošanas dokumentu un informācijas uzkrāšanu, apstrādi un publisku pieejamību. Izvirzītas prasības vietējās paš­valdības plānojumu izstrādātājam.

Jauns regulējums izstrādāts, jo patlaban vienus un tos pašus attīstības plānošanas jautājumus regulē trīs atsevišķi likumi. Esošā kārtība arī jāmaina, jo patlaban teritorijas plānojumi ir pārāk detalizēti. Tas mazajām pašvaldībām rada papildu izdevumus un administratīvo resursu patēriņu, 16.marta komisijas sēdē deputātus informēja Vides un reģionālās attīstības ministrijas Telpiskās plānošanas departamenta direktore Ingūna Urtāne.

Par Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektu trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!