• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 24.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2011., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apliecinot gatavību pievienoties "Eiro plus" paktam

Vēl šajā numurā

29.03.2011., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 24.martā

AM: Par koeficienta noteikšanu piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās

24.martā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts “Par koeficienta noteikšanu piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās”. Rīkojuma projekts nosaka koeficientus piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajā miera nodrošināšanas operācijā Afganistānā un Eiropas Savienības militārajā operācijā ATALANTA operācijas norises rajonā.

Starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās, ņemot vērā to specifiku un personālsastāva dzīvības un veselības apdraudējumu, koeficienta diapazons ir noteikts no 1,3 līdz 1,8.

Sakarā ar ANO Drošības padomes 2010.gada 22.marta rezolūcijā izteiktajām bažām par drošības situāciju Afganistānā, proti, ka Taliban un El Kaida, bruņoti formējumi, noziedzīgi elementi un narkotiku tirgotāji joprojām apdraud vietējos iedzīvotājus, kā arī Nacionālos drošības spēkus, starptautisko militāro un civilo personālu, koeficients piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās Afganistānā, jāsaglabā iepriekšējā līmenī, t.i., 1,8.

Savukārt ES militārajās operācijas ATALANTA vadība savos regulārajos pārskatos apdraudējuma līmeni personālam definē kā vidēju – “samērā nozīmīgi draudi, kuru īstenošanas termiņā ir apšaubāma”, tomēr šīs operācijas gaitā tika konstatēti gadījumi, kad Eiropas Savienības militārie kuģi tika pakļauti reāliem draudiem sadursmēs ar pirātu ieņemtajiem kuģiem.

Tāpēc visatbilstošākais koeficients piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās Eiropas Savienības militārajā operācijā ATALANTA, ir 1,3.


AM: Par militārā paramediķa kompetenci ārstniecībā

24.martā Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais noteikuma projekts “Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 24.marta noteikumos Nr.268 “Noteikumi par ārstniecības personu un studējošo, kuri apgūst pirmā vai otrā līmeņa profesionālās augstākās medicīniskās izglītības programmas, kompetenci ārstniecībā un šo personu teorētisko un praktisko zināšanu apjomu””.

Noteikumu projekts paredz, ka militārais paramediķis ir ārstniecības persona, kura ir ieguvusi pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību saskaņā ar akreditētu militārā paramediķa studiju programmu.

Noteikumu projektā noteikta militārā paramediķa kompetence ārstniecībā, piemēram, sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību cietušajiem militāro operāciju laikā, sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību cietušajiem ar šautiem un sprādzienu izraisītiem ievainojumiem, utt., kā arī militārajam paramediķim nepieciešamais teorētisko un praktisko zināšanu apjoms.

Noteikumu projektu Nacionālie bruņotie spēki ir izstrādājuši sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Veselības ministriju un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas asociāciju.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments


FM: Par muitas deklarāciju uzglabāšanas termiņu

Lai nodokļu maksātājiem samazinātu administratīvās izmaksas, paredzēts saīsināt pavaddokumentu uzglabāšanas termiņu no pieciem līdz trijiem gadiem personām, kas, muitojot preces citas personas uzdevumā, noteiktās deklarācijas iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) elektroniski.

To paredz 24.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā muitojot preces, elektroniski iesniedz muitas deklarācijas.

Šobrīd personām, kas Valsts ieņēmumu dienestam muitas deklarācijas iesniedz un paraksta elektroniski, ar attiecīgo deklarāciju saistītie dokumenti jāuzglabā vismaz piecus gadus. Noteiktais periods rada nodokļu maksātājiem nesamērīgu slogu, jo, ņemot vērā pavaddokumentu daudzumu, jāveido atsevišķas pavaddokumentu arhīva telpas.

Grozījumi ietekmēs arī Latvijas kā tranzīta koridora konkurētspēju.

Noteikumu projektu vēl skatīs Ministru kabinetā.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa


LM: Par darba līgumu uz noteiktu laiku kūdras ražošanas uzņēmumos

Lai kūdras ražošanas uzņēmumos darba devēji varētu ar darbiniekiem slēgt darba līgumus uz noteiktu laiku, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos.

LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta “Noteikumos par sezonas rakstura darbiem” 24.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka darba devējs darba līgumus ar darbiniekiem uz noteiktu laiku varēs slēgt par darbiem, kas saistīti ar kūdras ieguvi un kūdras ieguves vietu sagatavošanu. Šāda iespēja veicinās darbu elastīgu organizāciju un sekmēs kūdras ražošanas uzņēmumu darbības efektivitāti. Kūdras ražošanas uzņēmumos tiek lietota tehnoloģija grieztās sūnu gabalkūdras kraušanai, žāvēšanai, kur tiek izmantots strādnieku roku darbs. Šīs tehnoloģijas lietošanai ir izteikts sezonas raksturs no maija līdz septembrim.

Pašlaik Latvijā darbojas 45 kūdras ražošanas uzņēmumi, kuri sezonas laikā nodarbina ap 1500 darbinieku.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas nodaļa


SM: Par transportlīdzekļu vadītāju tiesību iegūšanu un atjaunošanu

Lai pārņemtu Direktīvu par vadītāju apliecībām, veikti vairāki grozījumi noteikumos par transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtību un par vadītāja apliecībām.

Noteikumi papildināti ar divām jaunām transportlīdzekļu vadītāju apliecību kategorijām – AM un A2. Vienotā ES kategorija AM aizvietos Latvijas nacionālo kategoriju M, kas apzīmē mopēdus, bet A2 kategorijā ietilps motocikli, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0,2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka.

Precizēts arī vecums, no kāda var iegūt attiecīgas transportlīdzekļa kategorijas vadītāja apliecības: A2 kategorijas vadītāja apliecība – no 18 gadu vecuma, A kategorijas (ja nav iepriekšiegūta A2 kategorijas vadītāja apliecība), kā arī D kategorijas vadītāja apliecību – no 24 gadu vecuma. Pārējās kategorijās vecuma cenzs nav mainīts, savukārt, ieviešot jaunās kategorijas, līdz šim izdotās vadītāja apliecības nevajadzēs mainīt un tās būs spēkā līdz to derīguma termiņa beigām.

Kārtojot teorētisko eksāmenu A2 kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai, pretendentam būs jāatbild uz 20 pamatjautājumiem par ceļu satiksmes noteikumiem un 10 papildjautājumiem, kas paredzēti tieši motociklu vadītājiem.

Tiesību aktā precizēta vadīšanas eksāmena pieņemšana, tāpat arī noteikumu teksts papildināts ar prasībām, ko eksāmenā pārbauda inspektors, proti, vai pretendents kontrolē transportlīdzekli, vada to atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem, brauc ekonomiski un videi draudzīgā veidā utt.

Ar grozījumiem noteikumos tiek precizēts arī vadītāja apliecības un mācību atļaujas paraugs un apraksts, kā arī prasības transportlīdzekļiem, ar kuriem tiek pieņemti vadīšanas eksāmeni.

Šie un citi grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība” 24.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Lai tie stātos spēkā, vēl jāgūst valdības atbalsts. Paredzēts, ka grozījumi attiecībā uz jaunajām kategorijām un to iegūšanas vecumiem stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Satiksmes ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa


VARAM: Par dabas parka “Pape” individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

24.martā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Dabas parka “Pape” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Noteikumi nosaka dabas parka “Pape” individuālo aizsardzības un izmantošanas kārtību, kā arī funkcionālo zonējumu, lai saglabātu un atjaunotu vienotu mitrāju ekosistēmu kompleksu – piekrastes kāpu, Papes ezera un Nidas purva, pļavu un mežu ekosistēmas kā dabiskās dzīvotnes putnu, zīdītāju un bezmugurkaulnieku sugām, kā arī lai nodrošinātu teritorijas ilgtspējīgu attīstību.

Noteikumu projekts paredz funkcionālā zonējuma maiņu, nosakot jaunas neitrālās zonas un samazinot esošās. Noteikti arī divi sezonas liegumi, kuri izveidoti, lai aizsargātu putnu ligzdošanas vietas un viens ūdensputnu medību liegums, lai regulētu ūdensputnu medības.

Noteikumu projekts paredz jaunu regulējumu, kas nodrošinās teritorijas labāku apsaimniekošanu, izmantošanu un dabas vērtību aizsardzību.

Dabas parka platība ir 51 531 ha (40 887 ha jūra, 10 644 ha sauszemes). Dabas parka zona aizņem 33 488 ha (65%), dabas lieguma zona – 16 879 ha (33%). Neitrālā zona ir 1164 ha (2%).

18 565 ha no dabas parka zonas ir jūra, 3732 ha – sauszeme, 10 884 ha no dabas lieguma zonas ir jūra un 5995 ha – sauszeme. Dabas parka teritorijā atrodas 768 zemes īpašumi. Fizisku personu īpašumā atrodas 593 zemes īpašumi, juridisku personu īpašumā – 57, valsts – 63 un pašvaldību īpašumā – 55 zemes īpašumi.

Lielākā daļa dabas parka “Pape” teritorijas atrodas fizisku personu (48%) un valsts (39%) īpašumā, pašvaldību īpašumā ir tikai 7%, juridisku personu īpašumā – 6%. Dabas parkā galvenokārt ir lauksaimniecības zemes (47%) un mežsaimniecības zemes (41%).

Pēc noteikumu projekta apstiprināšanas visstingrākie aprobežojumi būs noteikti dabas lieguma zonā, kur tāpat kā līdz šim būs aizliegta zemes lietošanas kategorijas maiņa, galvenā cirte, rekonstruktīvā cirte, kā arī būs noteikti ierobežojumi kopšanas cirtei atkarībā no koku vecuma.

Tāpat arī tiek noteiktas teritorijas un nosacījumi kūdras ieguvei dabas parka teritorijā. Neitrālajā zonā no dabas aizsardzības viedokļa netiek noteikti būtiski saimnieciskās darbības ierobežojumi.

Vides aizsardzības
un reģionālās attīstības ministrijas
Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!