• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu aptauju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2011., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227855

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2011.gada 28.martā

Vēl šajā numurā

29.03.2011., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu aptauju

Lai nepastarpināti noskaidrotu sabiedrības un nevalstisko organizāciju viedokli par valsts kapitālsabiedrību ziedojumiem un dāvinājumiem un meklētu optimālo sistēmu ziedojumu piešķiršanai un izlietošanai, Finanšu ministrija (FM) veic sabiedrisko aptauju, kuras anketu iespējams aizpildīt FM mājaslapā www.fm.gov.lv. Aptaujā var piedalīties līdz 11.aprīlim.

Aptaujā iegūtā informācija tiks apkopota, izanalizēta un izmantota, gatavojot Finanšu ministrijas priekšlikumus par pašreizējās ziedošanas kārtības pilnveidi.

Finanšu ministrs Andris Vilks ir uzdevis veikt ziedojumu piešķiršanas kārtības analīzi un sniegt priekšlikumus tās uzlabošanai, lai tiktu panākta valsts finanšu līdzekļu izmantošana atbilstoši iedzīvotāju interesēm, kā arī tiktu novērsta valsts līdzekļu izšķērdēšana un nelietderīga izmantošana.

“Es uzskatu, ka ir jāuzlabo esošā ziedojumu piešķiršanas kārtība, lai šajā procesā varētu pilnvērtīgāk iesaistīties sabiedrība, kā arī tiktu nodrošināta fiskāli atbildīga politikas īstenošana. Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības ziedojumu piešķiršanai ir jābūt caurskatāmākai, kā arī tai ir jābūt saskaņā ar valstī noteiktajām prioritātēm,” norāda finanšu ministrs.

Pašreizējā kārtība paredz, ka valsts kapitālsabiedrības var ziedot 20% no peļņas. Ja ziedojuma apjoms pārsniedz 1000 latus, to var piešķirt tikai ar finanšu ministra atļauju, pirms tam savu atzinumu sniedz ministrija, kas ir valsts kapitālsabiedrības kapitāldaļu turētāja. Piemēram, AS “Latvijas valsts meži” tā ir Zemkopības ministrija, kas kompetenti var izvērtēt tikai ziedojumus, kas atbilst nozares prioritātēm. AS “Latvijas valsts meži” ziedo arī citiem mērķiem – kultūrai, izglītībai, bet citām ministrijām nav noteikts pienākums vērtēt ziedojumus un akceptēt vai noraidīt tos, līdz ar to gala lēmumu pieņem finanšu ministrs, pamatojoties uz valsts sabiedrības kapitāldaļas turētājas ministrijas atzinumu. Drīkst ziedot kultūrai, mākslai, zinātnei, izglītībai, sportam, veselības aizsardzībai, vides aizsardzībai un sociālās palīdzības veicināšanai. Ja ziedojuma apjoms nepārsniedz 1000 latus, to var piešķirt valsts kapitālsabiedrība pēc saviem uzskatiem.

Ziedojumu kopējā summa (izņemot ziedojumus, kuri saskaņā ar likumu nav jāsaskaņo ar Finanšu ministru) 2010.gadā bija 5,55 miljoni latu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!