• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija, Grieķija, kopīgais. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.1999., Nr. 79/82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija, Grieķija, kopīgais (turpinājums)

Vēl šajā numurā

16.03.1999., Nr. 79/82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija, Grieķija, kopīgais

NIKOLS LADOPULS ( Nicolas Ladopoulos ), Grieķijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

G1.JPG (18244 BYTES)Kāds ir Grieķijas oficiālais viedoklis par Latvijas Valsts prezidenta gaidāmo valsts vizīti jūsu zemē?

— Gunta Ulmaņa gaidāmā valsts vizīte Grieķijas Republikā atspoguļo Grieķijas un Latvijas attiecību augsto līmeni, kāds izveidojies pēdējos gados kopš Latvijas neatkarības atgūšanas.

Diplomātiskās attiecības mūsu valstu starpā tika nodibinātas 1991.gadā. Ir labi zināms, ka Grieķija nekad nav atzinusi Latvijas iekļaušanu bijušajā PSRS. Pirmais Stokholmā rezidējošais Grieķijas vēstnieks Latvijā Emanuels Kalpadikis iesniedza akreditācijas rakstu Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim1993.gada oktobrī.

Domājams, ka prezidenta Ulmaņa vizīte dos impulsu mūsu valstu attiecībām, kas veicinās ražīgāku Grieķijas un Latvijas sadarbību Eiropas un pasaules arēnā, uzlabos Latvijas un Grieķijas tautu saprašanos, kā arī saprašanos Baltijas un Egejas jūras reģionu iedzīvotāju starpā. Abos reģionos sadarbība ir vajadzīga, lai sekmētu vietējo attīstību un radītu apstākļus stabilitātei un uzticībai.

Kādas ir jūsu domas par pašreizējām Grieķijas un Latvijas divpusējām attiecībām?

Pašreizējās, pēc manām domām, pozitīvās Grieķijas un Latvijas attiecības ir izveidojušās, pateicoties abu valstu augsta ranga valdības pārstāvju vizītēm (piemēram, ministrs Valdis Birkavs, valsts sekretārs Māris Riekstiņš, ministrs Georgs Papandreu, sekretāra vietnieks Jānis Kārkliņš, ĀM ģenerālsekretārs Konstantīns Ivrakis). Rezultāts — ir parakstīti tādi svarīgi līgumi kā līgums par ieguldījumu savstarpēju veicināšanu un aizsardzību (spēkā kopš 1998.gada 9.februāra) un līgums par starptautiskajiem pasažieru un kravas pārvadājumiem ar autotransportu (spēkā kopš 1998.gada 25.septembra). Paredzams, ka nākamie līgumi tiks parakstīti gaidāmās prezidenta Ulmaņa vizītes laikā Grieķijā, tostarp līgums par vīzu atcelšanu abu valstu pilsoņiem, sākot ar 1999.gada 1.aprīli, kā arī iecerētās Grieķijas ārlietu ministra vizītes laikā Latvijā.

Dažādu augsta līmeņa starptautisko tikšanos (Luksemburgas sanāksme, Eiropas konference, Rietumeiropas savienības tikšanās u.c.) laikā pieņemtie lēmumi ļāva organizēt tiešas premjerministru (Simitis un Krasts), ārlietu ministru (Papuliass un Birkavs) un citu abu valstu augsta ranga valstsvīru sarunas. To laikā tika apspriestas iespējas stiprināt Latvijas un Grieķijas diplomātiskās attiecības, ieskaitot diplomātisko pārstāvniecību atvēršanu abās valstīs. Kopš1998.gada 1.februāra Atēnās darbojas Latvijas diplomātiskā pārstāvniecība pilnvarotā lietveža Mārtiņa Lāča vadībā. Savukārt Grieķija ir apstiprinājusi savu nodomu atvērt vēstniecību Rīgā, cik drīz vien iespējams.

Turpinājums

— 27.lpp.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!