• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrs: Par bērnu aptaukošanās problēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2011., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/227953

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

Vēl šajā numurā

30.03.2011., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrs: Par bērnu aptaukošanās problēmu

29.martā, uzrunājot klātesošos semināra atklāšanā, kurā tika prezentēti pētījuma rezultāti par bērnu aptaukošanās problēmu, veselības ministrs Juris Bārzdiņš uzsvēra starpnozaru sadarbības nozīmi, pieņemot lēmumus un īstenojot tādu politiku, kas ilgtermiņā ir vērsta uz labas veselības nodrošināšanu iedzīvotājiem visa mūža garumā.

Veselības ministrs J.Bārzdiņš norādīja, ka Veselības ekonomikas centra un Pasaules Veselības organizācijas veiktais pētījums apstiprina, ka aptaukošanās ir pieaugoša problēma mūsu sabiedrībā un to nedrīkst ignorēt.

Sabiedrībā diemžēl ne vienmēr līdz galam tiek izprastas cēloņsakarības, kas ietekmē veselību. Tādēļ viens no galvenajiem uzdevumiem ir iedzīvotājiem skaidrot šīs sakarības, lai pakāpeniski mainītos arī sabiedrības domāšana. Jāsaprot, ka aptaukošanās bērnībā ir indikators veselības problēmām nākotnē. Liekais svars ir tiešā veidā saistīts ar sirds un asinsvadu slimību riskiem, saslimstību ar cukura diabētu – tas ir apdraudējums veselībai ne tikai tiešā, bet arī netiešā veidā. Kā zināms, gan sirds un asinsvadu slimības, gan cukura diabēts rada papildu riskus, slimojot ar infekcijas slimībām, tai skaitā gripu, kurai pēdējos gados pievērsta pastiprināta iedzīvotāju uzmanība.

Veselības ministrs akcentēja, ka šobrīd sabiedrības veselības jautājumi visplašākajā kontekstā Veselības ministrijas dienaskārtībā ieņem pirmo vietu. Tuvākajās nedēļās tiks pabeigts darbs pie Sabiedrības veselības pamatnostādnēm 2011.–2017.gadam, kurā galvenā loma piešķirta principam “veselība visās politikās”. Tas iezīmē veselības filozofijas maiņu – veselīga un kvalitatīva mūža nodrošināšanā ārstniecība ir tikai daļa, turklāt pamatā tā ir cīņa ar sekām.

Lai novērstu veselību negatīvi ietekmējošos cēloņus, ir jāpieņem tālredzīgi lēmumi arī citās, piemēram, vides, satiksmes, izglītības, zemkopības, nozarēs. Pirms dokumenta apstiprināšanas valdībā tas tiks prezentēts arī Nacionālās attīstības padomes locekļiem, kas ir kā apliecinājums šā jautājuma nozīmībai valsts stratēģiskajā izaugsmē.

“Veselība visās politikās – tā ir arī atbilde uz jautājumu, ko darīt, lai novērstu turpmāku bērnu veselības rādītāju pasliktināšanos, tajā skaitā samazinātu to bērnu īpatsvaru, kuri cieš no palielinātas ķermeņa masas un aptaukošanās. Jautājuma nerisināšana tūlīt, tā atlikšana nozīmē turpmāku bērnu veselības rādītāju pasliktināšanos, kas saistās ne tikai ar vairāk līdzekļiem viņu veselības problēmu novēršanai, bet arī ar viņu dzīves kvalitātes mazināšanos. Tas nav pieļaujami, tādēļ aicinu ikvienu iedzīvotāju aktīvi iesaistīties un atbalstīt tādu lēmumu pieņemšanu, kas ilgtermiņā nodrošinās gan labāku sabiedrības veselību, gan garākus kvalitatīvos dzīves gadus, gan kopējās tautsaimniecības izaugsmi,” norādīja veselības ministrs.

"Veselība visās politikās” ir viena no galvenajām aktualitātēm arī Eiropā, izstrādājot Eiropas veselības stratēģiju un politiku "Veselība 2020”. Sabiedrības veselības jautājumi un starpnozaru sadarbība būs diskusiju objekts arī starptautiskajā konferencē "Labāku veselību visiem Latvijā!”, kas norisināsies Rīgā 18.aprīlī.

Oskars Šneiders,
VM preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!