• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bērnu mākslas un kultūras centra namu Vecrīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.1999., Nr. 79/82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rātslaukumu - kā tapa, kā pazuda, kā taps

Vēl šajā numurā

16.03.1999., Nr. 79/82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bērnu mākslas un kultūras centra namu Vecrīgā

GRAUSC.JPG (21618 BYTES) 10. martā Valsts Nekustamā īpašuma aģentūra (VNĪA) parakstīja līgumu ar Latvijas Bērnu kultūras atbalsta fondu par telpu nomu Rīgā, Aldaru ielā 10. Šī ēka, kaut arī vēsturiski bijusi noliktavu telpa, ir XVIII gadsimteņa arhitektūras piemineklis. Pirms vairākiem gadiem par šo namu, lai to izveidotu par kultūras centru, interesējies dzejnieks Imants Ziedonis un nu jau aizsaulē aizgājušais mākslinieks Edgars Liepiņš.

VNĪA ir nolēmusi rekonstruēt ēku par saviem līdzekļiem, remontā ieguldot 310 000 latu. Darbus sāks maijā, bet tos paveikt plānots gada laikā, tā ka šogad ap Ziemassvētkiem varētu svinēt vismaz jau spāru svētkus. Lēmums rūpēties ne tikai par bērniem, bet arī par Vecrīgas izskatu saistīts ar Latvijas galvaspilsētas 800 gadu jubileju.

Minēto līgumu žurnālistu klātbūtnē parakstīja VNĪA ģenerāldirektors Jānis Motte un Latvijas Bērnu kultūras atbalsta fonda vadītāja Ināra Liepa. Par nepieciešamību veidot šādu centru liecināja ļoti daudzas bērnu vēstules. Starp citu, VNĪA konferenču zālē bija uzstādīta skaisti tērpta lelle cilvēka augumā. I. Liepa vēstīja, ka šī lelle būs Aldaru ielas 10. nama saimniece, jo katram namam nepieciešams savs labais gariņš, kas sargā mājas un tā ļaužu mieru.

J. Motte informēja, ka VNĪA katru gadu par prioritāti ieguldāmiem līdzekļiem atzīst finansiālu palīdzību bērniem. 1998. gadā VNĪA izremontējusi Latvijas Medicīnas akadēmijas Bērnu klīniskās slimnīcas laboratorijas korpusu, ieguldot tajā 50 000 latu. Šogad aģentūras valde nolēmusi arī Gulbenes traģēdijā cietušajam bērnudārzam izremontēt telpas par 28 000 latu.

Mākslas un kultūras centram jau ir izstrādāts telpu izmantošanas plānojums atsevišķiem stāviem. Pirmajā stāvā paredzēts izveidot kafejnīcu bērniem, tur būs telpas arī ļaužu iecienītajam leļļu salonam "Paija". Otrajā stāvā iekārtos mākslas galeriju un trešajā stāvā veidos leļļu muzeju, kādi jau vairākus gadus ir Igaunijā un Lietuvā. Ceturtā stāva telpās tiks izvietota ANO Bērnu fonda (UNICEF) LR Nacionālā komiteja. Piektais stāvs piederēs Latvijas Bērnu kultūras atbalsta fondam, bet augšējā, sestajā, stāvā bērni varēs apmeklēt teātra izrādes un koncertus.

Arī bijusī kultūras ministre Ramona Umblija, kura namu ir izpētījusi jau agrāk, atzina, ka arhitektoniski pievilcīgā Vecrīga ir īstā vieta bērnu mākslas un kultūras centram. Tiesa, nams netiek apsaimniekots jau četrdesmit, piecdesmit gadu, tam nav jumta, jānomaina sijas, arī pamati mirkst ūdenī, tādēļ nebūtu peļami, ja finansiālu atbalstu centra izveidei pienācīgā līmenī vēlētos sniegt arī atsaucīgi uzņēmēji un firmas. Tā ir labdarības akcija, kurā aicināts piedalīties ikviens. Ļoti nepieciešams sakārtot arī Aldaru ielu, kuru kāds privātīpašnieks jau vairākus gadus pārvērtis par barikādēm. Jaunajai paaudzei jāsniedz gara kultūra un dvēselītēm jāaudzē spārni, jo nav mazums ģimeņu Latvijā, kas dzīvo trūcīgos apstākļos un to bērniem neklājas viegli. Aizmirsti netiks arī bērni invalīdi, tādēļ pie ēkas izbūvēs speciālas uzbrauktuves un pašā namā arī liftus.

Ināra Liepa sacīja, ka tad, kad darbs būs paveikts, leļļu izstādes ceļos pa visiem Latvijas novadiem, lai priecētu Latvijas bērnu sirdis un sniegtu viņiem gara kultūru.

Astra Salcēviča,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!