• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta uzsākto vizīti Grieķijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.1999., Nr. 83/84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents:

Vēl šajā numurā

17.03.1999., Nr. 83/84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par Valsts prezidenta uzsākto vizīti Grieķijā

Turpinājums no 1.lpp.

Kopā ar Valsts prezidentu un oficiālo delegāciju Grieķijā ieradušies arī Latvijas uzņēmēji, kas interesējas par abu valstu ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējām.

Šī ir pirmā mūsu valsts vizīte Grieķijā kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas, kā arī pirmā augstākā līmeņa starpvalstu vizīte starp Latviju un Grieķiju. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Grieķiju tika nodibinātas jau 1991. gada 2. septembrī. Grieķijas intereses mūsu valstī pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Nikols Ladopuls, viņa rezidence ir Stokholmā.

Pērn 9. februārī stājās spēkā starp mūsu valdībām noslēgtais līgums par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību. Savukārt 1998. gada 25. septembrī spēkā stājās abu valstu līgums par starptautiskajiem pasažieru un kravas pārvadājumiem un autotransportu. Kopš 1995. gada 1. janvāra spēkā ir arī divpusējās brīvās tirdzniecības līgums, kas noslēgts starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Kopienu (tātad arī Grieķiju).

Tomēr tirdzniecības apjoms ar Grieķiju kopsummā veido mazāk nekā 1% no Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījuma. 1992. gadā mūsu valsts uz Grieķiju eksportēja preces par 88 tūkstošiem latu. Straujš kāpums — gandrīz 6 reizes — bija 1993. gadā, kad Latvijas eksports uz Grieķiju pietuvojās pusmiljonam latu (494 tūkstoši latu), taču 1994. gads atkal nāca ar kritumu līdz 97 tūkstošiem. Pērn pirmajos astoņos gada mēnešos Latvija uz Grieķiju eksportēja preces par 132 tūkstošiem latu — galvenokārt papīru un kartonu, kā arī nedaudz ķīmiskās rūpniecības produkcijas.

Daudz apjomīgāks bijis Grieķijas preču imports Latvijā, turklāt ar stabilu pieauguma tendenci. 1992. gadā Latvijā tika ievestas Grieķijas preces par 70 tūkstošiem latu, bet 1996. gadā imports no Grieķijas jau pārsniedza pusotru miljonu latu. 1997. gadā Grieķijas preču imports bija pārsniedzis jau 2 miljonus (Ls 2 224 000), bet pērnā gada astoņos mēnešos mūsu valstī ievestas Grieķijas preces par 1838 tūkstošiem latu. No Grieķijas mēs importējam galvenokārt pārtikas produktus. Tālākajās pozīcijās ir ķīmiskās rūpniecības produkcija un tekstilmateriāli.

Grieķijas investīcijas Latvijā reģistrēto uzņēmumu, galvenokārt tūrisma aģentūru un transporta uzņēmumu, pamatkapitālā ir 224,56 tūkstoši latu.

Latvijas un Grieķijas tirdzniecības bilance līdz šim mūsu valstij ir negatīva. Līdz ar to Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Grieķijā un Latvijas uzņēmēju klātbūtne tajā ir laba iespēja situāciju labot, palielinot abu valstu pagaidām vēl vāji attīstītos ekonomiskos sakarus un tirdzniecības apjomu.

Latvijas Valsts prezidenta valsts vizīte notiek starplaikā starp NATO paplašināšanas ceturto kārtu un Ziemeļatlantijas savienības jubilejas galotņu tikšanos Vašingtonā, kas būs ārkārtīgi svarīga mūsu valsts drošības kontekstā.

Grieķija ir vienmēr paudusi atbalstu Baltijas valstīm to neatkarības atgūšanā, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas integrācijai Eiropas un transatlantiskajās politiskajās, ekonomiskajās un drošības organizācijās.

Raksturojot Latvijas Valsts prezidenta valsts vizīti Grieķijā, jāņem vērā, ka Grieķija ir viena no politiski un ekonomiski visietekmīgākajām Vidusjūras baseina valstīm. Tā ir nozīmīgāko pasaules un reģionālo politisko, ekonomisko un drošības organizāciju dalībvalsts un aktīvi piedalās starptautiskajos procesos.

Latvijas un Grieķijas divpusējās attiecības jau kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas bijušas labas, vēl vairāk tās aktivizējušās pēc Latvijas vēstniecības darba uzsākšanas 1998. gadā Atēnās.

Preses konferencē Rīgas lidostā Valsts prezidents, atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, teica: "Gluži cilvēciskā plāksnē kā latvietis es šajā vizītē vēlos panākt, lai Grieķija un grieķu tauta iepazītu un saprastu Latvijas šodienas problēmas un Latvijas skatu uz nākotni, mūsu attieksmi pret Eiropas Savienību un tajā notiekošajiem procesiem. Lai viņi redzētu, ka Latvijas politiķi ir par nākotnes attīstību, un ka mēs vēlamies atstāt aiz sevis vienotu, nevis sašķeltu sabiedrību."

Atēnas sagaidīja ar +14° C, līst.

Jānis Ūdris,

"LV" speciālkorespondents

Atēnās

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!