• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Indijas sadarbības veicināšanu

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti 4.aprīlī, tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa Ārlietu komisijas delegāciju, pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, tostarp parlamentāro kontaktu veicināšanas iespējas.

“Latvijas un Ķīnas attiecības jau divdesmit gadus bijušas veiksmīgas un draudzīgas. Mēs vienmēr esam augstu vērtējuši to, ka Ķīnas Tautas Republika kā viena no pirmajām atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu,” uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Viņš pauda gandarījumu, ka pēdējā laikā abu valstu attiecības kļuvušas aktīvākas. Ķīnas parlamentārieši ir jau trešā augsta ranga Ķīnas amatpersonu delegācija, kura pēdējā mēneša laikā apmeklē Saeimu.

Kā sarunā atzīmēja Ķīnas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ļi Džaosins, Latvijas un Ķīnas labās divpusējās attiecības balstās abpusējā cieņā. Ciešāka politisko un ekonomisko kontaktu veidošana starp valstīm ir abpusēji izdevīga, pauda Ķīnas parlamentārietis.

Pārrunājot abu valstu sadarbību kultūrā un izglītībā, Ļi Džaosins kā vienu no pēdējiem labas sadarbības piemēriem minēja latviešu–ķīniešu valodu vārdnīcas izdošanu. Savukārt Ķīnas vēstniecības atbalstu ķīniešu valodas studijām Latvijā atzinīgi novērtēja deputāts Staņislavs Šķesters, kura meita apgūst ķīniešu valodu.

Ar Ķīnas parlamentāriešiem tikās arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Ķīnas parlamentu priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs un grupas deputāti.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze 5.aprīlī, tiekoties ar Ļi Džaosinu, uzsvēra parlamentāro kontaktu nozīmi abu valstu attiecību veidošanā, kā arī aicināja Ķīnas uzņēmējus investēt Latvijā.

“Latvijas un Ķīnas politiskās attiecības ir lieliskas, un to apliecina arī pēdējā laika aktīvā augsta līmeņa abu valstu amatpersonu vizīšu apmaiņa,” sarunā uzsvēra G.Daudze. Saeimas priekšsēdētājas biedrs apliecināja Latvijas atvērtību Ķīnas investīcijām un pauda cerību, ka labās politiskās attiecības kļūs par pamatu jaunu ekonomisko kontaktu veidošanai starp abām valstīm, jo īpaši ņemot vērā izaicinājumus, ar kuriem abas valstis bija saskārušās globālās ekonomiskās un finanšu krīzes rezultātā. G.Daudze atzīmēja, ka Latvija var piedāvāt labu investīciju vidi, kā piemēru minot speciālās ekonomiskās zonas Ventspilī un Rīgas brīvostā, kuru Ķīnas delegācija apmeklēja 5.aprīlī.

Ļi Džaosins apliecināja Ķīnas ieinteresētību ekonomiskās sadarbības veicināšanā, it īpaši transporta, loģistikas un pārtikas rūpniecības jomā. Ķīnas un Latvijas ekonomiskās sadarbības apjoms pieaug, un pagājušajā gadā abu valstu tirdzniecības kopapjoms palielinājies par 74 procentiem, atzīmēja Ķīnas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Pārrunājot abu valstu parlamentāros kontaktus, G.Daudze darīja zināmu, ka Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu ir viena no lielākajām mūsu valsts parlamentā. Vēlmi strādāt tajā izteikuši 39 deputāti, kas apliecina parlamentāriešu lielo interesi par sadarbību ar Ķīnu. Saeimas priekšsēdētājas biedrs arī akcentēja nepieciešamību veicināt sadarbību abu parlamentu komisiju līmenī. Savukārt Ķīnas puse sarunā darīja zināmu, ka patlaban norit darbs pie Ķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieka vizītes Latvijā sagatavošanas.

Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa Ārlietu komisijas delegācija no 3. līdz 6.aprīlim oficiālā vizītē Latvijā uzturējās pēc Saeimas ielūguma.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!