• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Satversmes grozījumiem Valsts prezidenta funkciju paplašināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228530

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par strukturāliem grozījumiem Augstskolu likumā

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Satversmes grozījumiem Valsts prezidenta funkciju paplašināšanai

Saeimas Juridiskā komisija 5.aprīlī sāka darbu pie Satversmes grozījumiem, kas paredz paplašināt Valsts prezidenta funkcijas attiecībā uz amatpersonu kandidatūru izvirzīšanu, iesaisti valdības veidošanas procesā, Valsts prezidenta atlaišanas, kā arī Saeimas atlaišanas procedūru.

“Šodien sāktā diskusija parāda, ka deputātiem ir daudz jautājumu par piedāvātajiem Satversmes grozījumiem un frakcijām šajā jautājumā varētu būt atšķirīgi viedokļi, bet Satversmes grozīšanai nepieciešamas divas trešdaļas deputātu balsu. Tādēļ komisija aicinās frakcijas divu nedēļu laikā formulēt savu pozīciju attiecībā uz Valsts prezidenta rosinātajiem Satversmes grozījumiem, lai mēs pēc Lieldienām varam turpināt darbu un redzēt jau konkrētākas aprises Satversmes grozījumu tālākai virzībai,” informē Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs Valērijs Agešins interesējas, vai piedāvātie pamatlikuma grozījumi izstrādāti, ņemot vērā pašreizējo Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, un vai tie būs piemēroti situācijai, ja Valsts prezidentu ievēlēs tauta. Viņš pau­da viedokli, ka jautājums par Valsts prezidenta funkciju pārskatīšanu būtu jāskata saistībā ar iespējamo prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers Saeimā iesniedzis priekšlikumus grozījumiem Satversmē, kas paredz prezidentam tiesības izvirzīt apstiprināšanai Saeimā tiesībsargu, valsts kontrolieri un Latvijas Bankas prezidentu. Lai palielinātu valsts pirmās personas iesaisti valdības veidošanas procesā, piedāvāts noteikt, ka potenciālajam valdības vadītājam būtu pienākums ministra amata kandidātus apspriest ar Valsts prezidentu.

Tāpat piedāvātie Satversmes grozījumi paredz noteikt, ka Valsts prezidenta atlaišanai nepieciešams juridisks pamatojums un konstitūcijā būtu jānostiprina Valsts prezidenta impīčmenta jeb īpašas atlaišanas procedūras tiesiskais regulējums. Piedāvāts mainīt arī līdzšinējo Saeimas atlaišanas kārtību, Satversmē nosakot, kādos gadījumus Valsts prezidentam ir tiesības atlaist Saeimu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!