• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par strukturāliem grozījumiem Augstskolu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2011., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Arņa Cimdara ievēlēšanu par Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

12.04.2011., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par strukturāliem grozījumiem Augstskolu likumā

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija drīzumā sāks darbu pie grozījumiem Augstskolu likumā, tajā iekļaujot normas, kas nepieciešamas augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes celšanai.

Gatavojoties darbam, komisijas deputāti 30.martā ar izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku un nozares ekspertiem – Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāju Jāni Vētru, Rektoru padomes priekšsēdētāju Arvīdu Barševski, Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāju Robertu Ķīli un Latvijas Studentu apvienības pārstāvi – diskutēja par iecerēto darbu, pilnveidojot augstākās izglītības un zinātnes sistēmu.

“Lai panāktu augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes un efektivitātes izaugsmi, jāveic nopietns likumdošanas darbs. Komisija nekavējoties strādās ar izmaiņām esošajā Augstskolu likumā, lai tajā iekļautu normas, kas nepieciešamas sistēmas sakārtošanai un kvalitātes uzlabošanai. Paralēli norit darbs ar jauno Augstākās izglītības likumu, kurā būtu jāiekļauj arī zinātniskās darbības – zinātnes, pētniecības un inovāciju regulējums,” skaidroja komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Ar izmaiņām Augstskolu likumā paredzēts celt studiju intensitāti, nodrošinot, lai pilna laika studiju apjoms atbilstu četrdesmit darba stundām nedēļā. Likumā noteiktas stingrākas prasības studiju programmu izstrādei un licencēšanai, īpašu uzmanību pievēršot tieši doktorantūrai, plānots stingrākus padarīt kritērijus akadēmiskā personāla atlasei. Deputātu priekšlikumi paredz noteikt augstākus kritērijus akadēmiskajam personālam, piemēram, augstskolās vismaz četrdesmit procentu personāla ar doktora zinātnisko grādu, universitātēs – sešdesmit pieci procenti, kā arī vismaz pieci procenti ārvalstu viesprofesoru.

Ar grozījumiem Augstskolu likumā paredzēts stiprināt iekļaušanos Eiropas Savienības augstākās izglītības un zinātnes telpā, piemēram, palielinot Eiropas Savienības oficiālo valodu (galvenokārt angļu, vācu un franču valodas) lietojumu vismaz desmit procentu apjomā katrā studiju programmā. Atsevišķi deputātu priekšlikumi paredz īstenot Valda Dombrovska valdības deklarācijā paredzēto – no 2012.gada doktorantūras studijas un promociju finansēt no valsts budžeta.

Ministrs R.Broks skaidroja, ka līdztekus izmaiņām likumdošanā izvērtēs augstākās izglītības studiju programmas un izstrādās jaunu finansēšanas modeli. Pirmie izvērtējuma rezultāti par vairākiem studiju virzieniem varētu būt jau rudenī.

Deputāti noskaidroja, ka zinātnes sistēmā plānota institūtu konsolidācija, izveidojot reģionālā līmeņa zinātniskās institūcijas, deviņus valsts nozīmes pētniecības centrus un vairākus Eiropas līmeņa zinātniskos centrus. Pirms veikt institūtu konsolidāciju, tiks veikta to starptautiska izvērtēšana. Ministrs raksturoja, ka būtisks solis pretim efektīvai līdzekļu izmantošanai būs vienota zinātnisko iekārtu iepirkšana, kas novērsīs situāciju, ka trīs institūti iegādājas līdzīgas iekārtas un tās visas netiek pilnvērtīgi izmantotas.

Plānots, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas grozījumus Augstskolu likumā sāks skatīt 13.aprīlī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!