• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par interneta domēna ".eu" vietu vienotajā tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2011., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par korporatīvās vadības sistēmu Eiropas uzņēmumos

Vēl šajā numurā

13.04.2011., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par interneta domēna “.eu” vietu vienotajā tirgū

Interneta domēns “.eu” 7.aprīlī svinēja savu piekto dzimšanas dienu. “.eu” ir kļuvis par devīto nozīmīgāko augstākā līmeņa domēnu internetā, piekto populārāko valsts koda augstākā līmeņa domēnu pasaulē un atrodas ceturtajā vietā Eiropā. Reģistrēt domēnu “.eu” ir īpaši izdevīgi maziem un vidējiem uzņēmumiem, jo tādējādi tie kļūst redzamāki Eiropas tirgū – interneta identitāte šiem uzņēmumiem ir Eiropas mērogā.

Kopš domēna “.eu” ieviešanas tā reģistrāciju skaits arvien pieaug, un patlaban tas ir sasniedzis gandrīz 3,5 miljonus, tādējādi kļūstot par devīto populārāko augstākā līmeņa domēnu pasaulē.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitalizācijas programmu, sacīja: “Mums ir ar ko lepoties – “.eu” kļūst arvien populārāks starp maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas vēlas kļūt pamanāmāki Eiropas vienotajā tirgū. Tīmekļa vietne ar “.eu” ļauj atpazīt personas un uzņēmumus kā Eiropai piederīgus, un to uzreiz novērtē potenciālie klienti visdažādākajās valstīs.”

Ja tīmekļa vietnes adresē ir “.eu”, to uzreiz novērtē potenciālie klienti, kuri citā gadījumā neatpazīstama valsts domēna dēļ pret uzņēmumu izturētos ar aizdomām.

Domēns “.eu” ir viegli reģistrējams, un arī radušās problēmas ir viegli atrisināmas, jo tas darbojas visās 23 Eiropas Savienības oficiālajās valodās. Kreisajā pusē pirms augšējā līmeņa domēna “.eu” tīmekļa vietnes adresē var izmantot burtus ar diakritiskajām zīmēm, piemēram, “é”, “ö”, “ç” vai “č”, kā arī citu alfabētu burtus, ne vien latīņu, teiksim, kirilicas “ю”, “ф”, “ж”, “й” vai grieķu “ε”, “ω”, “μ”, “φ” (tā sauktie internacionalizētie domēna vārdi).

Visvairāk “.eu” reģistrē Vācijā (31% no kopējā “.eu” skaita), Nīderlandē (13%), Apvienotajā Karalistē (10%), Francijā (9%) un Polijā (6%). Pēdējā laikā “.eu” reģistrāciju skaits strauji pieaudzis Čehijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā.

Vispārīga informācija

Domēns “.eu” pirmo reizi kļuva pieejams pirmtiesību īpašniekiem, tostarp preču zīmju īpašniekiem un valsts pārvaldes iestādēm, 2005.gada 7.decembrī. No 2006.gada aprīļa sākuma reģistrēšanās pieteikumus var iesniegt visi Eiropas Savienības iedzīvotāji un organizācijas, kuru juridiskā adrese ir reģistrēta Eiropas Savienībā.

Domēna “.eu” reģistra (datubāze, kurā apkopota informācija par visiem reģistrētajiem “.eu” domēniem) pārvaldība ir uzticēta neatkarīgai bezpeļņas organizācijai EURid.

Līdz domēna pirmajai gadadienai bija reģistrēti 2,5 miljoni domēna vārdu, vēl 300 000 nāca klāt 2007.gadā. 2009.gadā reģistrāciju skaits sasniedza trīs miljonus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!