• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par fizisku personu ienākumu legalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2011., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 12.aprīlī

Vēl šajā numurā

14.04.2011., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par fizisku personu ienākumu legalizāciju

Finanšu ministrija ir sagatavojusi un šodien, 14.aprīlī, nodos oficiālai saskaņošanai koncepciju par vienreizēju pasākumu – fizisku personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu (ienākumu legalizāciju), vienlaikus risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanas no atbildības iespējām. Šis pasākums būtu veicams vienlaikus ar sākumdeklarēšanos 2012.gada sākumā.

Ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas plānā, ko ir akceptējis Ministru kabinets, kā viens no pasākumiem, kas jāievieš vienlaikus ar sākumdeklarēšanos (nulles deklarācijām), bija minēta arī iespēja personām, kuras izvairījušās no nodokļu nomaksas, segt valstij radītos zaudējumus, kas saistīti ar nodokļu nemaksāšanu, vienlaikus risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanas no atbildības iespējām, kā arī legalizēt nereģistrētā darbībā iegūtos līdzekļus, tādējādi atvieglojot pāreju uz legālo ekonomiku.

ES līmenī valstis ir nolēmušas vēl ciešāk sadarboties, lai mazinātu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Šā gada sākumā panākta vienošanās par jauno direktīvas projektu par administratīvu sadarbību nodokļu jomā (vienlaikus tiek atcelta iepriekšējā direktīva šajā jomā), kas nākotnē uzlabos dalībvalstu iespējas iegūt visu nepieciešamo informāciju nodokļu piemērošanai, uzliekot par pienākumu sniegt citām dalībvalstīm informāciju par tās rezidentu gūtajiem ienākumiem. Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad pieaug nodokļu maksātāju mobilitāte, pārrobežu darījumu skaits un finanšu instrumentu internacionalizācija.

Šīs direktīvas ieviešana noteikti uzlabos informācijas apmaiņu starp dalībvalstīm, līdz ar to personām būs arvien grūtāk no nodokļu administrācijas noslēpt savus ienākumu avotus. Attiecīgi ienākumu legalizācija nākamā gada sākumā ir iespēja fiziskām personām labprātīgi deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus, attiecīgi samazinot negatīvo seku iestāšanās risku.

Ienākumu legalizācijas mērķi:

• atgriezt valstī naudu, ko tās iedzīvotāji glabā zemu un beznodokļu valstīs vai ar ko veic darījumus citās valstīs;

• atgriezt reģistrētā uzņēmējdarbībā naudu, kas šobrīd tiek izmantota nereģistrētu darījumu veikšanai, t.i., darījumi ēnu ekonomikas sektorā;

• palielināt nodokļu ieņēmumus valsts budžetā;

• dot iespēju nodokļu maksātājiem nokārtot saistības pret valsti, konkrētos gadījumos nesaucot nodokļu maksātāju pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Teorētiski ir vairākas pazīmes, kas liecina par nepieciešamību realizēt šo pasākumu: lieli skaidras naudas uzkrājumi un pieaugošais skaidras naudas apgrozījums, lieli naudas līdzekļu uzkrājumi ārvalstu banku kontos, ar kurām nav noslēgti vai nav spēkā līgumi par automātisko informācijas apmaiņu, fizisku personu darījumi ar nekustamo īpašumu ārvalstīs, kā arī ēnu ekonomikas augstais īpatsvars.

Finanšu ministrija piedāvā divus risinājuma variantus:

• paredzēt, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par tiem nomaksā attiecīgo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, nokavējuma naudu un soda naudu, kā arī netiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības. Ņemot vērā, ka tādējādi būtībā tiek saglabāta pašreizējā sistēma, Finanšu ministrija neprognozē, ka varētu būt liela ieinteresētība ienākumu deklarēšanā un nodokļu nomaksā;

• paredzēt, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par ko nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc 10% likmes. Nokavējuma nauda un soda nauda netiek aprēķināta, kā arī fiziskā persona tiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības par ienākumu slēpšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas neiesniegšanu, taču fiziskā persona netiek atbrīvota no kriminālatbildības par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu.

Pēc 2012.gada 1.aprīļa visiem fiziskas personas atklātajiem ienākumiem, kas tika iegūti laika periodā līdz 2008.gada 31.decembrim un netika deklarēti ienākumu legalizācijas ietvaros, tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 25% apmērā, kā arī tiek aprēķināta nokavējuma nauda 0,07% apmērā un soda nauda saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” nosacījumiem, turklāt VID ir tiesības pārbaudīt iepriekš nedeklarēto ienākumu izcelsmes legalitāti.

Ņemot vērā ārvalstu pieredzi līdzīgu pasākumu ieviešanā, šā varianta realizācijas gadījumā paredzama pozitīva ietekme uz valsts budžetu, t.i, paredzami papildu nodokļu ieņēmumi.

Ienākumu legalizācija, iespējams, varētu vairāk interesēt tos nodokļu maksātājus, kam Valsts ieņēmumu dienests nosūtījis paziņojumus ar atgādinājumu reģistrēties kā nodokļu maksātājam, pieprasījis iesniegt vai precizēt gada ienākumu deklarāciju, nekā līdz šim brīdim neatklātos nodokļu nemaksātājus.

Ienākumu legalizācijas priekšrocības ir arī tajā, ka rezultāts – papildu nodokļu ieņēmumi – tiek panākts vienā reizē, kas citkārt nebūtu iespējams vai kas būtu iespējams tikai pēc salīdzinoši dārgas uzraudzības un kontroles pasākumu veikšanas. Turklāt šie papildu ieņēmumi tiek iegūti konkrētajā (plānotajā) laika periodā.

Viena no problēmām, kas saistīta ar ienākumu legalizācijas programmas realizēšanu, ir nodokļu maksāšanas pienākuma neievērošanas un nodokļu deklarāciju neaizpildīšanas un neiesniegšanas attaisnošana. Nodokļu maksātāji var uzskatīt, ka var nemaksāt nodokļus un gaidīt nākamo ienākumu legalizācijas pasākumu. Lai novērstu sabiedrības bažas par nodokļu saistību nepildīšanas atbalstīšanu ar ienākumu legalizācijas ieviešanu, īsi pirms ienākumu legalizācijas ir jāpieņem normatīvie akti un jāievieš metodes, kas uzlabos vispārējo nodokļu saistību izpildes intensitāti.

Ja netiks risinātas problēmas un atrasts iespējamais risinājums situācijas uzlabošanai, tas var izraisīt tālākas negatīvas sekas attiecībā uz valsts ekonomisko situāciju:

• netiks atvieglota iepriekš nedeklarēto ienākumu ieguldīšana ekonomikā;

• fiziskas personas ienākumus, par kuriem nav samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, varētu izvēlēties ieguldīt nekustamajā īpašumā vai finanšu instrumentos ārpus Latvijas, tādējādi samazinot pieejamo līdzekļu apjomu Latvijā;

• nepalielināsies iekasēto nodokļu apjoms.

FM sagatavotās koncepcijas mērķis ir Ministru kabinetam izvēlēties pamatprincipus, atbilstoši kuriem fiziskām personām tiek dota iespēja deklarēt iepriekš nedeklarētus ienākumus, par kuriem normatīvajos aktos noteiktā kārtībā nav aprēķināts un valsts budžetā samaksāts atbilstošs iedzīvotāju ienākuma nodoklis, nosakot pienākumu samaksāt noteiktu nodokļa apmēru un konkrētos apstākļos atbrīvojot no atbildības par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, kā arī par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu (samazināšanu).

Gadījumā, ja Ministru kabinets atbalstīs ienākumu legalizācijas principu, Finanšu ministrija sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavos un līdz 2011.gada 1.jūlijam iesniegs attiecīgus priekšlikumus Saeimā likumprojekta “Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums” otrajam vai trešajam lasījumam.

MK ir atbalstījis fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu, kas paredz, ka fizisku personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā sauktās nulles deklarācijas būs jāiesniedz no 2012.gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim tādām personām, kurām pieder īpašums vai finanšu līdzekļi vairāk nekā 50 minimālo mēnešalgu jeb 10 000 latu apmērā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!