• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksporta un importa pieaugumu februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2011., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas uzlabošanu

Vēl šajā numurā

15.04.2011., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija:
Par eksporta un importa pieaugumu februārī

Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka Latvijas preču eksports šā gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinājies par 3,4%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri tas ir audzis par 35,5%.

Divu mēnešu laikā eksporta apjoms ir jau par 43,2% lielāks nekā pirms gada šajā laikā.

Kopējo eksporta kāpumu gada laikā visvairāk ietekmēja parasto metālu un to izstrādājumu eksporta pieaugums par 38,7 miljoniem latu jeb 98,6%, koka un koka izstrādājumu eksporta pieaugums par 11,2 miljoniem latu jeb 19,6% un ķīmiskās rūpniecības ražojumu eksporta pieaugums par 10,9 miljoniem latu jeb 48,5%. Vislielākā samazinošā ietekme savukārt bija augu valsts produktu eksporta kritumam par 11,1 miljonu latu jeb 52,9%.

Latvijas preču imports šā gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinājies par 6,5%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi tas audzis par 31%. Divu mēnešu laikā imports ir audzis par 33,8% pret pērno gadu. Būtiskākais pieaugums februārī bijis melnajiem metāliem, kā arī sauszemes transporta līdzekļiem, kuru imports, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, palielinājies 2,4 reizes.

Salīdzinoši liels pieaugums sasniegts arī mehānismu un mehānisko ierīču grupā – par 57,6%, salīdzinot ar pagājušā gada februāri, liecinot par uzņēmumu investīciju atjaunošanos ražošanā.

“Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, būtiska ietekme uz eksporta un importa apjoma pieaugumu un izmaiņām ārējās tirdzniecības struktūrā bijusi izejvielu un materiālu cenu kāpumam pasaules tirgū. Visvairāk tas skāris metālu tirdzniecību, bet palielinājušās ir arī kokmateriālu un pārtikas produktu cenas. Latvijai pie pašreizējās eksporta struktūras ir izdevīgs šāds izejvielu cenu kāpums, tomēr, situācijai pasaules tirgos sākot stabilizēties, par galveno eksporta izaugsmes nodrošinātāju neizbēgami būs jākļūst apjoma pieaugumam konkurētspējas paaugstināšanas rezultātā,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Sagaidāms, ka eksporta un importa pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu turpmākajos mēnešos kļūs lēnāks, ņemot vērā pagājušā gada attiecīgajos mēnešos uzrādīto straujo kāpumu un sasniegto augsto bāzi, tomēr gada kopējais pieauguma temps joprojām saglabāsies augsts, pārsniedzot prognozēto līmeni.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!