• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisko aizdevēju pārskata misiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2011., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/228899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Piedaloties NATO ārlietu ministru neformālajā tikšanās reizē

Vēl šajā numurā

19.04.2011., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisko aizdevēju pārskata misiju

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) kopīgās pārskata misijas darbinieki atradās Rīgā no 5. līdz 15.aprīlim, lai pārrunātu spēkā esošās starptautiskās finansiālās palīdzības programmas ceturto pārskatīšanu.

Latvijas ekonomika šobrīd rāda skaidras atlabšanas pazīmes, šogad plānota ekonomiskā izaugsme 3,3% apmērā, un tas liecina, ka Latvijas amatpersonas turpina īstenot savu ekonomikas programmu. Latvijas 2011.gada politikas programma gatavo augsni, lai izpildītu nosacījumus eiro ieviešanai 2014.gada janvārī un nodrošinātu noturīgu ekonomikas atveseļošanos.

2011.gada budžets, ko Saeima pieņēma 2010.gada decembrī, un 2011.gada 14.aprīlī pieņemtie budžeta papildinājumi paredz deficīta samazināšanas pasākumus kopā par aptuveni 350 miljoniem latu, un daudzi no šiem ietaupījumiem būs pastāvīgi. Ja šos pasākumus īstenos pilnībā, tie nodrošinās, ka 2011.gadā vispārējais valsts budžeta deficīts būs aptuveni 4,5% no IKP (pēc ESA metodoloģijas), tādējādi 2012.gadā Latvijai būs sasniedzams vispārējais valsts budžeta deficīts zem 3% no IKP.

Amatpersonas izvirzīs mērķi 2012.gadā panākt budžeta deficītu 2,5% apmērā no IKP. Tas apliecinās valdības apņemšanos ievērot fiskālo disciplīnu un atmaksāt parādu, kā arī ievērot vispārējā valsts budžeta deficīta kritēriju eiro ieviešanai ilgtspējīgā veidā. Provizoriskie aprēķini liecina, ka šā mērķa sasniegšanai 2012.gadā būs vajadzīgi vēl 150–180 miljonu latu neto papildu pasākumi, tātad atlikušie nepieciešamie pielāgojumi ir mazāki nekā 2011.gadā un iepriekšējos gados īstenotie lielie korekcijas pasākumi.

Labi sasniegumi panākti arī citās programmas jomās. Ir veikti būtiski finanšu sistēmas stabilizācijas pasākumi. “Parex” un Citadeles bankas restrukturizācija ir krietni pavirzījusies uz priekšu, un Eiropas Komisijai tiek iesniegts Hipotēku un zemes bankas pārveidošanas plāns pēc tam, kad 12.aprīlī to pieņēma Ministru kabinets. Šie pasākumi ir mazinājuši banku sektora potenciālās finansēšanas vajadzības. Ņemot vērā iepriekš minēto, ir panākta vienošanās ar Latvijas amatpersonām par banku sektora atbalstīšanai rezervēto līdzekļu (kopā 650 miljoni eiro) pakāpenisku atbrīvošanu vispārējo valdības darbību finansēšanas vajadzībām, ja arī turpmāk tiks veiksmīgi īstenotas finanšu sektora reformas.

Noslēdzot šo SVF un EK veikto pārskatīšanu, tiks atbrīvoti līdzekļi no ES, SVF, Ziemeļvalstīm un citām ES valstīm aptuveni 970 miljoni eiro, un vēl 100 miljonu eiro, paredzams, apstiprinās Pasaules Banka. Latvijas amatpersonas plāno izmantot tikai Pasaules Bankas līdzekļus.

Sarunās ir izstrādāti Latvijas nodomu vēstules SVF un starp Eiropas Savienību un Latvijas Republiku noslēdzamās papildu vienošanās projekti un panāktas vairākas vienošanās, par kurām galīgie lēmumi SVF un EK vadības līmenī tiks pieņemti tuvākajā laikā.

Pēc tikšanās ar aizdevējiem valdības ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums pilnvarot Ministru prezidentu un finanšu ministru parakstīt minētos dokumentus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsver: “Latvija aizvadītajos divos gados ir īstenojusi nopietnu, kaut arī nepopulāru ekonomikas stabilizācijas, konkurētspējas atjaunošanas un ilgtspējīgas izaugsmes nostiprināšanas programmu. Šobrīd prognozētais budžeta konsolidācijas apjoms 2012.gadam ir 150–180 miljonu latu robežās un var tikt koriģēts atkarībā no ekonomiskās situācijas attīstības un valsts budžeta izpildes tendencēm. 2012.gadā nodrošinot Māstrihtas kritēriju izpildi, ar 2014.gadu varēsim pievienoties eirozonai.”

Ar aizdevējiem ir saskaņoti 2012.gada budžeta konsolidācijas galvenie virzieni un tālākie rīcības virzieni, konsolidāciju virzot uz izdevumu samazināšanu, veicot ēnu ekonomikas apkarošanu un nekustamā īpašuma nodokļa reformu, izvērtējot iespējas efektivizēt valsts subsīdijas, nodrošinot Ministru kabineta apstiprinātās sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas koncepcijas ieviešanu. Valdība turpinās realizēt iesāktās strukturālās reformas izglītībā un veselības aprūpē, nodrošinās Sociālās drošības tīkla stratēģijas 2012. un 2013.gadam izstrādi līdz 2011.gada augustam un veiks vairākus citus pasākumus.

Aizdevēji sarunās ir pauduši atbalstu Saeimā 14.aprīlī akceptētajiem 2011.gada valsts budžeta grozījumiem, kas paredz samazināt valsts budžeta deficītu līdz 3,7% no IKP (pēc Latvijas metodikas; 4,2% no IKP pēc EK metodikas), tai skaitā veicot konsolidācijas pasākumus šim gadam kopumā par 27,9 miljoniem latu.

Pēc Eiropas Komisijas apstiprinājuma saņemšanas un pēc apspriešanās ar ES dalībvalstīm līdz 2011.gada jūnijam varēs parakstīt un publiskot Saprašanās memoranda papildinājumu, ietverot jaunos politikas pasākumus, par kuriem panākta vienošanās saistībā ar nākamo EK pārskatīšanu. Pēc SVF vadības apstiprinājuma 2011.gada maija beigās vai jūnija sākumā paredzēta SVF valdes sēde, lai pārrunātu ceturto pārskatīšanu saskaņā ar rezerves vienošanos.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa;
Zanda Šadre, Ministru prezidenta
preses sekretāra p.i.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!