• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pagaidām ūdeņi plok. Bet ledus iešana vēl priekšā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.1999., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aizvadīto 16.martu

Vēl šajā numurā

18.03.1999., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pagaidām ūdeņi plok. Bet ledus iešana vēl priekšā

Glābšanas dienesta operatīvā informācija

Saskaņā ar Civilās aizsardzības likuma 5. pantu un Ministru kabineta 1998. gada 14. jūlija noteikumiem dabas katastrofu operatīva pārvaldīšana uzticēta Ārkārtējo situāciju valsts operatīvajai komisijai. Tās priekšsēdētājs ir iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs, bet sekretārs — Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšsēdētājs Aivars Straume.

Lai efektīvi kontrolētu plūdu situāciju, nodrošinātu apziņošanu, mobilizētu cilvēku un materiāltehniskos resursus, jau februārī bija saņemti drošības strukūru un visbiežāk plūdos cietušo pašvaldību pieprasījumu ierīču un līgumu finansējumam, kurus bija paredzēts izskatīt Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas sēdē 9. martā.

Bet, lūk, visiem negaidīti cēlās palu ūdens līmenis Mežotnes apkārtnē naktī no 6. uz 7. martu. Tā kā Cepļu mājās nav telefona, applūdušās mājas un nelaimē nokļuvušos cilvēkus pamanīja tikai 7. marta rītā garāmbraucošs autovadītājs. Pulksten 7.54 ziņojumu saņēma VUGD Bauskas nodaļa un jau 15 minūšu laikā ieradās notikumu vietā un kopā ar zemessargiem evakuēja cilvēkus, izglāba arī daļu lopu.

VUGD Bauskas un Jelgavas rajona nodaļu darbinieki vairākas diennaktis dežurēja apdraudētajās vietās Mežotnes, Jaunsvirlaukas un Sidrabenes pagastā, sniedza nepieciešamo palīdzību iedzīvotājiem un veica ūdens līmeņa mērījumus naktīs.

9. martā Ākārtējo situāciju valsts operatīvā komisija savā sēdē izskatīja plānotos jautājumus, kā arī novērtēja plūdu sekas Mežotnē.

Laikā no 10. līdz 17. martam palu ūdens līmenis visās Latvijas upēs ir krities, ledus iešana apstājusies. Pēc hidrologu prognozēm, ledus iešana nav paredzama arī tuvākajās dienās.

Ministru kabineta 16. marta sēdē tika izskatīts jautājums par nepieciešamo finansu līdzekļu piešķiršanu iespējamo pavasara plūdu novēršanai un to seku likvidācijai. Jēkabpils rajona padome saņem līdzekļus kūdras iegādei un izskaisīšanai, Ogres un Preiļu rajona padome — līdzekļus tehniskajam nodrošinājumam, Nacionālie bruņotie spēki un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests — helikopteru izmantošanai.

Par glābšanas ierīču un cita nodrošinājuma iegādi tiks lemts atsevišķi.

Mežotnes pagasts saņem 8958 latus kā avansu plūdos nodarīto kaitējuma atlīdzībai. Turpmāko pretplūdu pasākumu konceptuālā izstrāde uzdota iekšlietu ministram.

Jēkabpils, Jūrmalas, Jelgavas, Ogres, Bauskas, Aizkraukles un citu rajonu pašvaldības izveidojušas savas ārkārtējo situāciju komisijas (ar VUGD pārstāvjiem) un strādā savas kompetences ietvaros. Jūrmalas dome iesaistījusi a/s "Jūras līcis" velkoņus "Upe" un "Cīņa" ledus laušanā Lielupes lejtecē.

18. martā pēcpusdienā paredzēts pieņemt lēmumu par SIA "Rīgas jūras ostas Voleri" motorkuģa "Jumala" izmantošanu, kam MK arī piešķīris finansējumu.

Solveiga Smiltene,

VUGD preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!