• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā labāk pārvaldīt valsts zemes, namus un pilis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.1999., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā labāk pārvaldīt valsts zemes, namus un pilis (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.03.1999., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā labāk pārvaldīt valsts zemes, namus un pilis

Jānis Motte, Valsts nekustamā īpašuma aģentūras ģenerāldirektors, — "Latvijas Vēstnesim"

Valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" (VNĪA) pienākums ir papildināt valsts budžeta ieņēmumus, pārvaldot valsts namus un zemes ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā.

— Kāds ir aģentūras pārvaldījumā esošo nekustamo valsts īpašumu skaits?

— Valsts nekustamos īpašumus pārvaldām visā Latvijā. 1999. gada sākumā mūsu aģentūras pārvaldījumā bija 807 valsts nekustamā īpašuma objekti, no tiem 320 zemes gabali un septiņi valsts uzņēmumi.

1998. gadā valsts nekustamā īpašuma renovācijai jeb atjaunošanai izlietoti 2 432 566 lati. Pērn noslēdzām 216 līgumus par remonta un celtniecības darbiem 95 aģentūras objektos. Nozīmīgākie no tiem bija Rīgā. Rekonstrukcija notika ēkā Smilšu ielā 1/3, fasādes rekonstrukciju veica namam Marijas ielā 1 un Kalnciema ielā 30. Jumta rekonstrukcija un arī pašas ēkas sakārtošana notikusi Eksporta ielā 6. Savukārt Daugavpilī kompleksu jumta un fasādes remontu piedzīvoja ēka Saules ielā 19 un Rīgas ielā 22. Limbažu rajonā rekonstrukciju veica Igates pils pagrabam.

Pagājušajā gadā VNĪA piedalījās 274 tiesas sēdēs, kurās izskatīja jautājumus par īpašuma tiesību atjaunošanu, nepieciešamo izdevumu atlīdzināšanu, kopīpašumu sadali, kā arī parādu piedziņu, līgumu laušanu un izlikšanu no aizņemtajām telpām. Daudzas no aizsāktajām lietām tiesā turpinās izskatīt arī šajā gadā.

— Aģentūras pārvaldījumā ir septiņi uzņēmumi. Kas notiks ar tiem turpmāk, un ko darīsit ar zemes gabaliem?

— Visi nekustamie īpašumi ir aģentūras iznomāti. Ar daļu no tiem nodrošinām valsts institūciju darbību. Galvenokārt to sarakstā ir Valsts ieņēmumu dienests, Finansu, Labklājības un Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošās iestādes. Iznomājam telpas arī komercstruktūrām, jo tie ir mūsu naudas peļņas avoti, lai papildinātu valsts budžetu. Starp citu, pērn aģentūras ieņēmumi bija 6 048 000 latu, kas par 78 800 latiem pārsniedza plānotos ieņēmumus.

Tāpat rīkojamies ar zemes gabaliem, kurus galvenokārt nododam Privatizācijas aģentūrai privatizācijai saskaņā ar likumu "Par valsts zemes privatizāciju". Vispirms, protams, zemes gabalus un nekustamos īpašumus reģistrējam zemesgrāmatā un noslēdzam nomas līgumus ar privatizētājiem. Galvenokārt īpašnieki privatizē zemi, uz kuras jau atrodas privātīpašumā esošas ēkas un citas būves.

Minētie septiņi valsts uzņēmumi ir bijušās Celtniecības ministrijas namu pārvaldes, kuras atrodas Jēkabpilī, Jūrmalā, Rīgā, Siguldā, Cēsīs un Valmierā.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!