• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Kijevā, Ukrainā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2011., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229122

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra darba vizīti Vašingtonā, ASV

Vēl šajā numurā

21.04.2011., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Kijevā, Ukrainā

19.aprīlī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis apmeklēja Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, kur piedalījās Kijevas samitā par drošu un inovatīvu kodolenerģijas izmantošanu. Samits tika veltīts 1986.gada 26.aprīļa Černobiļas katastrofas atcerei. Savā runā samitā ārlietu ministrs pauda Latvijas atbalstu Ukrainas centieniem pārvarēt Černobiļas katastrofas sekas. Ministrs uzsvēra, ka Černobiļas, kā arī nesenā Japānas pieredze norāda, ka kodolenerģija ietver sevī gan lielas cerības, gan lielus izaicinājumus. Latvija atbalsta ES aicinājumu veikt pārbaudes esošajās un plānotajās atomelektrostacijās. Viens no līdzšinējās pieredzes secinājumiem ir apziņa: lai īstenotu enerģētikas politiku, valstu starpā jānodrošina efektīvi sadarbības mehānismi. Tas arī nozīmē starptautisko standartu ievērošanu kodolenerģijas jomā un konsultācijas par savstarpējiem plāniem.

Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plāns var kalpot kā piemērs pozitīvai reģionālai sadarbībai – tas ir veicinājis Baltijas jūras reģiona valstu un Eiropas Komisijas sadarbību. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka minētais plāns arī veicina rast risinājumus gāzes piegāžu jautājumā. Latvija strādā pie gāzes piegāžu diversifikācijas un uzskata, ka risinājums ir reģionāls sašķidrinātās gāzes terminālis Latvijā, kurš būtu kopīgs Baltijas valstu projekts.

Kijevas samita laikā ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis tikās ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko. Sarunā ministri apliecināja abu valstu labo sadarbību. Latvijas ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja decembrī notikušo Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča oficiālo vizīti Latvijā, uzsvērdams, ka vizītēs Latvijā tiek gaidītas arī citas Ukrainas augstākās amatpersonas, tai skaitā ārlietu ministrs. Ukrainas ārlietu ministrs pateicās Latvijai par veiksmīgo sadarbību Eiropas Savienības darba kārtības jautājumos. Abi ministri atzīmēja ekonomiskās sadarbības pozitīvo potenciālu.

Ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis 19.aprīlī Kijevā pēc ASV puses iniciatīvas tikās ar ASV valsts sekretāres īpašo sūtni Eirāzijas enerģētikas jautājumos Ričardu L.Morningstāru. Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas un Baltijas valstu enerģētikas politikas aktualitātes. Ministrs informēja īpašo sūtni R.Morningstāru par Latvijai nozīmīgajiem enerģētikas neatkarības projektiem, tai skaitā reģionālo sašķidrinātās gāzes termināli, un aicināja ASV tajos iesaistīties ar investīcijām. Ministrs norādīja, ka Latvija joprojām atbalsta Visaginas atomelektrostacijas projektu, vienlaikus norādot, ka jāmācās no Japānas notikumiem.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!