• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc kārtējās nedēļas tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2011., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.04.2011., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc kārtējās nedēļas tikšanās ar Ministru prezidentu

Jautājums: Pēc Lieldienām, prezidenta kungs, jums Latvijas Universitātē būs lekcija. Par ko jūs plānojat runāt?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Lekcija ir iecerēta kā jauna tradīcija, kad prezidents sava termiņa beigās uzstājas ar iepriekšējā perioda analīzi un uzstādījumiem nākamajiem četriem gadiem. Galvenie bloki, protams, būs politiskās sistēmas attīstība, kas ir panākts, ar kādiem rezultātiem, kādi būtu nākamie soļi, kas sperami šajā virzienā. Otrais bloks – noteikti demogrāfija, jautājums, kas mums tiešām visiem ir ļoti svarīgs. Trešais jautājums ir ekonomikas atveseļošanās. Ceturtais – protams, ārpolitika.

Tie būs galvenie bloki pa tēmām, un es jūs visus aicinu uz šo lekciju. Jūs iegūsit bagātīgu informāciju gan par to, kas bijis, gan to, kādi ir mani nākotnes nodomi.

Jautājums: Jūs jau tagad izskatījāt jautājumu par pabalstu griestu iesaldēšanu, ko bijāt spiests nodot parakstu vākšanai. Bet aktuāls ir arī jautājums par algu iesaldēšanu, tajā skaitā arī privātajā sektorā, ko valdība min kā vienu no risinājumiem inflācijas mazināšanai. Kā jūs vērtējat šos priekšlikumus? Vai ir reāli vispār ko tādu panākt Latvijā?

V.Zatlers: Priekšlikumi var būt dažādi, bet mums ir skaidri jāsaprot, ka algas privātā sektorā nosaka paši uzņēmēji un valdība var tikai aicināt uz izpratni šajā jautājumā. Cits jautājums ir algas publiskajā sektorā, tātad valsts darbā strādājošajiem, tur valdība pati pieņems lēmumu. Bet, ja reiz šādi priekšlikumi ir parādījušies, tad vispirms tie jāapspriež trīspusējā padomē – tātad arodbiedrības, darba devēji, valdība kopīgi spriež, kāds būtu labākais risinājums Latvijas ekonomiskas atveseļošanas labā.

Jautājums: Man jautājums ir par šīm divām parakstu vākšanām. Vai, jūsuprāt, par sociālajiem pabalstiem un Satversmes grozījumiem jautājums būtu jāizlemj referendumā?

V.Zatlers: Mums ir demokrātiska valsts, kur cilvēku viedokļi ir jānoskaidro. Ja vēlētāji ir savākuši parakstus un vēlas noskaidrot sava viedokļa pareizību un arī atbalstu šādam viedoklim, šī iespēja valstij ir jādod. Cits jautājums ir par trim likumiem, kur bija 37 opozīcijas deputātu paraksti. Deputāti, kas pārstāv savus vēlētājus, vēlas šo likumu apturēt uz diviem mēnešiem, kā arī noskaidrot viedokli, vai viņu vēlētājs to atbalsta. Tās ir likumīgas tiesības, un tās ir jāievēro. Manuprāt, ļoti svarīgi visus šos jautājumus nejaukt kopā.

Jautājums: Sakiet, kādas ir jūsu domas, kā varētu uzlabot demogrāfiju un veicināt dzimstību Latvijā?

V.Zatlers: Bez šaubām, tas nav vienkārši sauklis – gribam vairāk bērnus! Tai jābūt diezgan kompleksai pieejai – gan dzimstības veicināšanai, gan daudzbērnu ģimeņu atbalstam, gan arī cilvēku veselības uzlabošanai, lai viņi būtu ilgāk darbspējīgi, lai varētu kalpot kopējam sabiedrības labumam. Protams, arī lai ekonomiskā situācija būtu tāda, lai cilvēki nevis dotos prom no mūsu valsts, bet atgrieztos mūsu valstī un arī dotu ekonomisko ieguldījumu valsts attīstībā. Bez darba nekad labklājības nebūs, bet ģimenes vēlas dzīvot labklājībā. Tas ir uzdevums, kas ir grūts, bet valdība un visa sabiedrība kopumā, es domāju, to var atrisināt. Jo alternatīva ir gluži vienkārša – tā ir masveida imigrācija.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2011.gada 20.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!