• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības inspekcija: Par grila aizdedzināšanas šķidrumu drošu lietošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2011., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.04.2011., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības inspekcija: Par grila aizdedzināšanas šķidrumu drošu lietošanu

Ar siltā laika iestāšanos, kad sākusies arī pikniku sezona, tirdzniecības vietās tiek piedāvāti un arvien vairāk iedzīvotāji lietošanā iegādājas grila aizdedzināšanas šķidrumus. Ņemot vērā vairākus reģistrētus gadījumus, kad ar šādiem šķidrumiem saindējas bērni, un pastāvošo risku veselībai, Veselības inspekcija aicina pievērst īpašu uzmanību šo produktu drošai izplatīšanai un lietošanai.

Degmaisījumu piegādātājiem atgādinām, ka 2010.gada 1.decembrī spēkā ir stājusies Eiropas Komisijas Regula, kas paredz, ka grila aizdedzināšanas šķidrumus, kuru sastāvā esošās ķīmiskās vielas rada nopietnus plaušu bojājumus, nejauši iedzerot šo produktu, atļauts tirgot tikai melnos necaurredzamos traukos, kuru tilpums nav lielāks kā viens litrs. Minētās prasības produkta iepakojumam tika pieņemtas, lai samazinātu gadījumu skaitu, kad mazi bērni netīši iedzer grila aizdedzināšanas šķidrumu. Šādā veidā šis produkts tiek padarīts mazāk pievilcīgs un tas neizraisa bērnu interesi, tā novēršot iespēju, ka bērns to notur par pārtikā lietojamu dzērienu. Savukārt trauka izmērs ierobežots, lai samazinātu tādu negadījumu skaitu, kuros degmaisījumu saturu no oriģinālajiem traukiem pārlej mazākos traukos, kam nav bērnudroša iepakojuma vai pienācīga marķējuma.

Pirms šo ierobežojumu izstrādāšanas, neskatoties uz brīdinājumiem un pieņemtajām prasībām drošas aizdares nodrošināšanai, visur Eiropā tika konstatēti vairāki nopietni saindēšanās gadījumi, kad bērni nejauši iedzēra degmaisījumu. Tā Eiropā 2004.gadā tika konstatēti divi nāves gadījumi. Latvijā, pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta apkopotajiem datiem, 2010.gadā septiņos gadījumos bērni iedzēruši grila aizdedzināšanas šķidrumu.

Savukārt vecākus aicinām iegādātos grila aizdedzināšanas šķidrumus novietot drošā un bērniem nepieejamā vietā. Nereti pieaugušie pēc grila aizdedzināšanas šķidruma lietošanas aizmirst līdzekli aizvērt vai arī izdara to pavirši, radot risku bērnam šķidrumu netīšām iedzert. Jo īpaši rūpīgiem aicinām būt tiem vecākiem, kuriem ir 1–3 gadus veci bērni, jo, pamatojoties uz datiem, tieši ar bērniem šajā vecuma grupā visbiežāk notiek nelaimes gadījumi.

Ja tomēr tiek konstatēts, ka bērns ir iedzēris grila aizdedzināšanas šķidrumu, nedrīkst izraisīt vemšanu. Šāda rīcība var palielināt risku šķidruma iekļūšanai plaušās un to bojāšanu. Bērns nekavējoties jānogādā slimnīcā vai jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot pa tālruni 113. Sekmīga ārstēšana būs iespējama, ja ārstam būs zināma precīza informācija par iedzerto līdzekli. Tādēļ, dodoties uz slimnīcu, jāņem līdzi un ārstniecības personai jāuzrāda konkrētais produkts un tā iepakojums.

Veselības inspekcija informē, ka turpmāk, veicot plānveida pārbaudes, šo produktu atbilstībai prasībām tiks pievērsta pastiprināta uzmanība.

Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!