• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV senatoru delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2011., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Turcijā

Vēl šajā numurā

26.04.2011., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV senatoru delegācijas vizīti Latvijā

20.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Amerikas Savienoto Valstu senatoru delegāciju – Arizonas štata senatoru Džonu Kailu, Viskonsīnas štata senatoru Ronu Džonsonu, Alabamas štata senatoru Džefu Sešnu un Aidaho štata senatoru Maiku Kreipo, lai pārrunātu Latvijas un ASV divpusējās attiecības, ekonomisko un militāro sadarbību, enerģētikas politiku un Austrumu partnerības jautājumus.

Sarunas laikā Valsts prezidents norādīja, ka "Latvija ilgtermiņā ir ASV stratēģiskais partneris, un cer, ka ASV klātbūtne Baltijas jūras reģionā arī nākotnē būs tikpat aktīva. Mēs esam ieinteresēti turpināt ciešo politisko dialogu un militāro sadarbību ar ASV". Valsts prezidents uzsvēra, ka nozīmīgs panākums ir aizsardzības plānošanas un militāro vingrinājumu aktivizēšana Baltijas valstīs, tādējādi iedzīvinot NATO 5.pantu. ASV senatori augstu novērtēja Latvijas dalību Afganistānas misijā.

Tikšanās laikā senatori interesējās par Latvijas pieredzi un pasākumiem, ko Latvija veikusi ekonomiskās krīzes mazināšanai, ņemot vērā, ka arī ASV pašlaik notiek ļoti asas budžeta debates. Valsts prezidents uzsvēra arī nepieciešamību palielināt abu valstu ekonomisko sadarbību un atzīmēja vizītes ASV pozitīvos rezultātus.

Sarunā ar senatoriem tika pārrunāti enerģētikas jautājumi un reģionālie enerģētikas projekti, tajā skaitā arī sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība Latvijā. Valsts prezidents informēja senatorus par vizītes laikā ASV notikušajām sarunām par slānekļa gāzes ieguves kompānijām un izpētes iespējām Latvijā.

V.Zatlers ar senatoriem apsprieda arī Eiropas Savienības Austrumu partnerības projektu un Latvijas redzējumu par tālāko sadarbību ar šīm valstīm. Sarunas gaitā tika pārrunāta arī Latvijas attiecību attīstība ar Krieviju.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvija strādājusi pie ciešu kontaktu veidošanas ar ASV kā stratēģisko partneri, kas būtiski atbalstījis Latviju tās lielāko ārpolitisko mērķu sasniegšanā. Šīs attiecības arī turpmāk jāveicina dažādās jomās, tai skaitā aizsardzības jautājumos, ekonomikā un enerģētikā. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra 20.aprīlī, Saeimā tiekoties ar ASV senatoriem.

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un ASV divpusējās attiecības, Saeimas sadarbība ar ASV Kongresu, drošības un aizsardzības politikas aktualitātes, tostarp situācija Afganistānā un ASV nemilitāro kravu tranzīts caur Rīgas ostu.

"Vienmēr ASV esam vērtējuši kā nozīmīgu stratēģisko partneri, kurš Latviju atbalstījis ne tikai mūsu neatkarības atgūšanas ceļā, bet arī visus padomju okupācijas gadus, kad mūsu tautiešiem bija iespēja vērsties ASV Senātā, lai informētu par Baltijā notiekošo un saņemtu atbalstu," preses īssasietā pēc tikšanās teica Saeimas priekšsēdētāja, norādot, ka šogad septembrī tiks atzīmēti 20 gadi kopš Latvijas un ASV diplomātisko attiecību atjaunošanas.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka abu valstu stratēģiskā sadarbība sekmīgi turpinās arī pēc neatkarības atgūšanas – ASV veicinot Latvijas demokratizācijas procesu, sniedzot atbalstu mūsu valsts ekonomiskajai izaugsmei, kā arī atbalstot Latvijas virzību uz pilntiesīgu dalību NATO.

"Esmu pārliecināta, ka šī vizīte būs labs pamats un apliecinājums tam, lai mūsu attiecības mēs varētu tālāk attīstīt kā stratēģiskie partneri un padarīt tās vēl ciešākas ne tikai drošības un aizsardzības jomā, bet arī ekonomiskajā sadarbībā," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Senators Dž.Kails darīja zināmu, ka ASV parlamentārieši Latvijā ieradušies, lai apliecinātu nepārprotamu atbalstu Latvijas tautai un valstij, pateiktos par Latvijas karavīru dalību misijā Afganistānā, kā arī lai noskaidrotu, kāds atbalsts jāsniedz Latvijas un ASV sadarbībā aizsardzības un enerģētiskās drošības jomā.

ASV un Latvijai ir daudz iespēju padziļināt savu sadarbību, uzsvēra Dž.Kails. Kā piemērus viņš minēja sadarbību Latvijas enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā, kā arī Latvijā ražoto preču plašāku izmantošanu Afganistānā dislocēto ASV karavīru apgādē.

Senators arī atzinīgi vērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās krīzes radīto problēmu pārvarēšanā. Viņaprāt, Latvija savas finanšu deficīta problēmas risinājusi pareizi, un to apliecina tas, ka Latvijas ekonomika sāk atgūties no recesijas.

 

Valsts prezidenta preses dienests; Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!