• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par fizisku personu ienākumu legalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2011., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Par papildu naudas un jaunu risinājumu meklēšanu ceļu darbiem

Vēl šajā numurā

26.04.2011., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par fizisku personu ienākumu legalizāciju

Atbilstoši valdības jau pērn atbalstītajam ēnu ekonomikas apkarošanas plānam sagatavotā fizisku personu ienākumu legalizācijas koncepcija ir sākotnējais priekšlikums, ko Finanšu ministrija ir izsludinājusi oficiālai saskaņošanai starp valsts pārvaldes iestādēm, kā arī šis ir īstais brīdis sabiedriskām diskusijām par priekšlikumu, jo vēl nav tapis konkrēts tiesību akts.

Finanšu ministrs Andris Vilks norāda: "Finanšu ministrijas priekšlikums ir viena no vairākām konkrētām iniciatīvām nelegālās ekonomikas samazināšanai un legālās naudas masas palielināšanai. Tagad šo ieceri koncepcijas formā esam nodevuši ne tikai politiskai diskusijai, bet arī sabiedrības un sociālo partneru vērtējumam. Mums nepieciešama kvalitatīva un plaša diskusija, lai sabiedrības viedoklis tiktu sadzirdēts un priekšlikumi un idejas tiktu ņemti vērā normatīvo aktu izstrādes procesā.

Vēlos tikai atgādināt, ka pagaidām ir gatava koncepcija, kurā mēs valdībai piedāvājam izšķirties starp diviem iespējamiem risinājumiem. Tikai gadījumā, ja valdība akceptēs otro priekšlikumu, gatavosim konkrētus likumu grozījumus, kuros jau detalizētāk tiks atrunāts, piemēram, ka priekšlikums atbrīvot no kriminālatbildības neattiecas uz jau uzsāktiem kriminālprocesiem."

Ģenerālprokuratūra ir viens no atbildīgajiem izpildītājiem ēnu ekonomikas apkarošanas plānā fizisku personu ienākumu legalizācijas pasākuma sakarā, tādēļ Finanšu ministrija ir aicinājusi prokuratūru uz vēl ciešāku turpmāko sadarbību, lai atrastu valstiski izdevīgākos risinājumus, kas vienlaikus gan veicinātu ēnu ekonomikas samazināšanu, gan arī nebūtu šķērslis vispusīgai kriminālo nodarījumu izmeklēšanai un sodīšanai.

Finanšu ministrija ir sagatavojusi koncepciju par vienreizēju pasākumu – fizisku personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu (ienākumu legalizāciju), vienlaikus risinot jautājumu par iespējām šīs personas atbrīvot no atbildības. Šis pasākums būtu veicams vienlaikus ar sākumdeklarēšanos 2012.gada sākumā.

Finanšu ministrija piedāvā divus risinājuma variantus:

1) paredzēt, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par tiem nomaksā attiecīgo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, nokavējuma naudu un soda naudu, kā arī netiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības. Ņemot vērā, ka tādējādi būtībā tiek saglabāta pašreizējā sistēma, Finanšu ministrija neprognozē, ka varētu būt liela ieinteresētība ienākumu deklarēšanā un nodokļu nomaksā;

2) paredzēt, ka fiziska persona no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.aprīlim deklarē līdz šim nedeklarētos ienākumus, par ko nomaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli ar 10% likmi. Nokavējuma nauda un soda nauda netiek aprēķināta, kā arī fiziska persona tiek atbrīvota no administratīvās un kriminālatbildības par ienākumu slēpšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas neiesniegšanu, taču fiziska persona netiek atbrīvota no kriminālatbildības par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu.

Pēc legalizācijas termiņa beigām tiktu piemērota vispārējā nodokļa likme, nokavējuma nauda un soda nauda, turklāt Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības pārbaudīt iepriekš nedeklarēto ienākumu izcelsmes legalitāti.

Ņemot vērā ārvalstu pieredzi līdzīgu pasākumu ieviešanā, šā varianta realizācijas gadījumā paredzama pozitīva ietekme uz valsts budžetu, t.i, paredzami papildu nodokļu ieņēmumi.

Ienākumu legalizācijas mērķi:

1) atgriezt valstī naudu, ko tās iedzīvotāji glabā zemu un beznodokļu valstīs vai ar ko veic darījumus citās valstīs;

2) atgriezt reģistrētā uzņēmējdarbībā naudu, kas šobrīd tiek izmantota nereģistrētu darījumu veikšanai, t.i., darījumi ēnu ekonomikas sektorā;

3) dot iespēju nodokļu maksātājiem nokārtot saistības pret valsti, konkrētos gadījumos nesaucot nodokļu maksātāju pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

4) palielināt nodokļu ieņēmumus valsts budžetā.

Gadījumā, ja Ministru kabinets atbalstīs ienākumu legalizācijas otro variantu, Finanšu ministrija sadarbībā ar Tieslietu ministriju sagatavos un līdz 2011.gada 1.jūlijam iesniegs attiecīgus priekšlikumus Saeimā likumprojekta "Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likums" otrajam vai trešajam lasījumam.

Ministru kabinets ir atbalstījis fizisku personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu, kas paredz, ka fizisku personu mantiskā stāvokļa deklarācijas jeb tā sauktās nulles deklarācijas būs jāiesniedz no 2012. gada 1.janvāra līdz 1.aprīlim tādām personām, kurām pieder īpašums vai finanšu līdzekļi vairāk nekā 50 minimālo mēnešalgu jeb 10 000 latu apmērā.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!