• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Černobiļas atomtraģēdijai – 25. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2011., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par radiofrekvenču atvēršanu modernām saziņas ierīcēm

Vēl šajā numurā

28.04.2011., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Černobiļas atomtraģēdijai – 25

26.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers, piedalījās Černobiļas AES avārijas 25.gadadienas atceres pasākumā. Uzrunājot pasākuma dalībniekus, viņš uzsvēra: "Pirms 25 gadiem notika lielākā civilā katastrofa cilvēces vēsturē, par ko mēs uzzinājām tikai dažas dienas vēlāk. Avārijas seku likvidācijā piedalījās vairāk nekā seši tūkstoši cilvēku no Latvijas, no kuriem pirmie devās ceļā jau 8.maijā.

Tā katram no mums ir īpaša dzīves pieredze, kas sniedza mums daudz atziņu un lika domāt par cilvēka dzīvības nozīmi un viņa spēju robežām." Valsts prezidents uzsvēra, ka avārijas seku likvidatori godprātīgi pildīja savus pienākumus, ziedojot savu veselību un arī dzīvību: "Katram no mums tā ir īpaša dzīves pieredze. Daudzi no mums Černobiļā zaudēja veselību."

Tāpat V.Zatlers uzsvēra, ka viņam ir bijusi iespēja pirms pāris gadiem būt Černobiļā arī otrreiz jau kā Valsts prezidentam: "Tur esot, rodas sirreāla sajūta. Mājām nav jumtu, tām cauri jau izauguši koki. Visemocionālākais mirklis bija pie reaktora piektā, nepabeigtā, bloka, pie kura joprojām stāv sastingušie ceļamkrāni kā pirms 25 gadiem." Noslēdzot uzrunu, Valsts prezidents novēlēja labu veselību visiem avārijas seku likvidatoriem. Pasākuma noslēgumā Valsts prezidents nolika ziedus pie pieminekļa Černobiļas AES avārijas seku likvidatoriem un dalījās Černobiļas pieredzē ar avārijas seku likvidētājiem.

1986.gada maijā V.Zatlers kā ārsts, viens no daudzajiem Latvijas militārajiem mediķiem, piedalījās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos. Avārijas vietā viņš ieradās jau 10.maijā, tikai divas dienas pēc iesaukšanas padomju armijā un divas nedēļas pēc notikušās katastrofas. Pat sapņos viņam nerādījās, ka viņš spoku pilsētā atgriezīsies otrreiz un šoreiz jau kā Latvijas Valsts prezidents. Pēc 22 gadiem, 2008.gada jūnijā, atrodoties valstsvizītē Ukrainā, V.Zatlers vēlreiz ieraudzīja Černobiļas Budavaroviču ciematu.

Noliekot ziedus pie pieminekļa "Tiem, kas glāba pasauli", tādējādi godinot visus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos bojāgājušos, Valsts prezidents atzina, ka viņu pārņem sirreālas sajūtas. "Šis ir īpašs apmeklējums. Pēc 22 gadiem esmu vietā, ar kuru saistās daudz sāpīgu pārdzīvojumu ukraiņu tautai, kā arī visiem tiem, kas steidzās palīdzēt Ukrainai traģiskajā 1986.gada pavasarī," teica Valsts prezidents. Viņš vienlaikus norādīja, ka šie divi mēneši, ko pavadīja glābšanas darbos 30 kilometru zonā, ir viena no skaudrākajām viņa dzīves pieredzēm.

 

Valsts prezidenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!