• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija - Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1999., Nr. 86/87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija - Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai (turpinājums)

Vēl šajā numurā

19.03.1999., Nr. 86/87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija — Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai

Par Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīti Grieķijā. "LV" speciālkorespondents Jānis Ūdris:

Vizītes otrā diena

Vakar, 18. martā, Atēnās turpinājās Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Grieķijā. No rīta G.Ulmanis ieradās Akropolē.

Pie Nezināmā kareivja kapa Latvijas Valsts prezidentu sagaidīja Grieķijas Nacionālo bruņoto spēku kājnieku, jūrnieku un gaisa desantnieku godasardze. Guntis Ulmanis, Grieķijas kultūras ministres Elizabetes Papazijas pavadīts, nolika vainagu pie Nezināmā kareivja kapa. Militārais orķestris izpildīja Latvijas un Grieķijas Valsts himnas. Pēc tam Latvijas Valsts prezidents godināja Grieķijas karogu.

Pēc Akropoles apmeklējuma Guntis Ulmanis iepazinās ar unikālo Atēnu arheoloģijas muzeju.

Dienas vidū Guntis Ulmanis izbrauca uz Pireju, kur piedalījās darba pusdienās ar Grieķijas un Latvijas uzņēmējiem.

Lai nodrošinātu jaunas sadarbības iespējas, kas dotu ieguldījumu Latvijas eksporta veicināšanā un Grieķijas tiešo investīciju piesaistē, Valsts prezidents un Latvijas uzņēmēju delegācija piedalījās Pirejas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotajā seminārā uzņēmējiem. Semināru atklāja Pirejas Tirdzniecības kameras priekšsēdētājs Georgs Kasimatis, kurš uzsvēra, ka vēl ir daudz neizmantotu iespēju ekonomisko kontaktu dibināšanā starp abām valstīm un notiekošais seminārs ir ieguldījums ekonomisko kontaktu paplašināšanā. Pirejas pilsētas mērs Agrapidis Kristoss atzīmēja, ka saredz sadarbības iespējas starp Latvijas ostām un Pirejas ostu, kas ir lielākā Grieķijā un labi pazīstama Eiropā. Pirejas pilsētas galva arī atzina, ka veicināma tūrisma attīstība starp Latviju un kūrortpilsētu Pireju.

Guntis Ulmanis seminārā teica runu (skat.3.lpp.) .

Pievakarē, atgriezies no Pirejas, Latvijas Valsts prezidents un Aina Ulmanes kundze Atēnu Kultūras centrā piedalījās Latvijas tekstilmākslinieku darbu izstādes atklāšanā. Vakarā šeit pat, Atēnu kultūras centrā, notika pieņemšana par godu Grieķijas Republikas prezidentam.

Vakar valsts vizītes noslēgumā pieņemšanā par godu Grieķijas prezidentam, ko Guntis Ulmanis rīkoja Atēnu Kultūras centrā, abu valstu prezidenti apmainījās ar uzrunām. Sveicot Grieķijas prezidentu latviešu tekstilmākslas izstādē, Guntis Ulmanis uzsvēra, ka šī ir pirmā Latvijas Valsts prezidenta vizīte Grieķijā visā pēckara gaitā un ka tā dos ierosmi uz ilgu laiku abu valstu sadarbības stiprināšanai.

"Šovakar es gribu runāt nevis politikas, bet mākslas valodā," teica Valsts prezidents Guntis Ulmanis, uzsverot latviešu un grieķu mākslas garīgo tuvību. Valsts prezidents izteica cerību, ka vakar notikusī saruna ar Grieķijas darījumu aprindu pārstāvjiem dos ieganstu grieķu uzņēmējiem jau tuvākajā laikā apmeklēt Rīgu. Vakardienas pieņemšanā Guntis Ulmanis izteica oficiālu ielūgumu Grieķijas prezidentam apmeklēt Latviju.

Savos atbildes vārdos Grieķijas prezidents ļoti augstu novērtēja Latvijas Valsts prezidenta vizīti Grieķijā. Prezidents Konstantins Stefanopuls uzsvēra, ka pērn notikusi Lietuvas prezidenta vizīte Grieķijā un ka tuvākajā laikā Grieķijā ieradīsies Igaunijas prezidents.

"Grieķija dziļi sirdī jūt simpātijas pret Baltijas tautām, un šīm simpātijām ir loģisks izskaidrojums. Tas izskaidrojams ar jūsu tautas dziļajām ciešanām un ilgo, varonīgo cīņu par savu brīvību. Līdzīga ir bijusi arī grieķu tautas vēsture un pieredze," teica Grieķijas prezidents. Viņš arī atkārtoja vizītes pirmajā dienā izteikto viedokli, ka ģeogrāfiskais attālums nav šķērslis aizvien ciešākai sadarbībai, un atkārtoti uzsvēra Grieķijas izpratni par Latvijas centieniem integrēties Eiropas Savienībā. Grieķijas prezidents teica: "Mēs izprotam jūsu vēlmi atkal iekļauties Eiropas demogrāfiskajā ģimenē."

Par spīti lietainajam laikam un brīžiem brāzmainajiem vējiem Latvijas Valsts prezidenta vizīte Grieķijā norit sekmīgi. Patīkamu iespaidu atstāj lielie Latvijas un Grieķijas karogi Atēnu ielās visā mūsu Valsts prezidenta ceļā.

Politiskie novērotāji akcentē ļoti veiksmīgo politisko sakritību, ka Latvijas Valsts prezidenta vizītes pirmajā dienā Grieķijā bija ieradies arī Vācijas Federatīvās Republikas kanclers Gerhards Šrēders, vēl vairāk aktivizējot šo dienu politisko gaisotni.

Guntis Ulmanis ar "Latvijas Vēstnesi" dalījās iespaidos:

— Galvenais šajā vizītē ir tas, ka Grieķija un Latvija viena otru iepazīst, cenšas izprast un vienojas par daudziem pasākumiem, īpaši biznesa jomā, kur jau bijušas vairākas interesantas iniciatīvas. Ir jau arī skaidrs, ka maija sākumā Latviju apmeklēs Grieķijas ārlietu ministrs. Mēs arī guvām precīzas indikācijas par Grieķijas atbalstu Latvijas ceļā uz Eiropas Savienību. Mazāk pieskārāmies NATO. Taču man pašam vakar (trešdien — J.Ū.) radās bažas, vai ES spēs līdz gada beigām sakārtot visus jautājumus tā, lai Helsinku sanāksmē jau varētu uzaicināt jaunas kandidātvalstis pievienoties iestāšanās sarunām.

Latvijai tagad vairāk jāakcentē uzmanība uz saviem darbiem, mazāk uz ES paplašināšanas juridiskajiem aspektiem, jo Eiropas Savienībai šīs ir grūtas dienas.

Daudz mēs runājām arī par sadarbību kultūras jomā. Ir skaidrs, ka tuvākajā laikā mums jāorganizē kultūras darbinieku delegāciju apmaiņa. Jādomā arī par sadarbību izglītībā un studentu apmaiņu.

Atēnās man arī pirmo reizi savā ārzemju vizīšu praksē, atbilstoši Grieķijas tradīcijai, iznāca tikties ar visām opozīcijas partijām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!