• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas reģionu attīstības fondu (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1999., Nr. 86/87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas informācija

Par Satversmes tiesas 6.aprīļa sēdi

Vēl šajā numurā

19.03.1999., Nr. 86/87

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas reģionu attīstības fondu

Turpinājums no 1.lpp.

Un tā nav tikai teorētiska nostādne, par ko esmu pārliecinājies, savulaik būdams Kuldīgas rajona padomes priekšgalā. Bez savas patības apzināšanās mēs nevaram spert ne soli pat vismazākajā pagastā, jo arī rajons vai apriņķis tā klasiskajā izpratnē ir tikai simbols, kas prasa savu piepildījumu. Tagad mēs pamatoti raugāmies uz kaimiņvalstu pieredzi arī tuvās administratīvi teritoriālās reformas priekšvakarā, tomēr saprotam, ka šajā ziņā ir nepieciešams vienīgi savs risinājums.

Ne velti līdz šim apzinātajās Ziemeļeiropas valstīs katrā ir savs risinājums, neraugoties uz Eiropas Savienības ekspertu secinājumu: kas tā par dzīvotspējīgu pašvaldību, kurā nav vismaz pieci tūkstoši ekonomiski spējīgu darboņu? Jo mēs nevaram norobežoties no savas īpašās situācijas, nosvītrot piecdesmit nebrīves gadus. Jā, LRAF grib sākt no sākuma, rēķinoties ar pašreizējo pašvaldību spēku un vājumu, tamlīdz ar mūsu ekonomiski izglītoto cilvēku potenciālu. Manuprāt, Ministru prezidents nule bilda pašu svarīgāko: ejam tālāk, liekot lietā savus spēkus un iespējas.

Par to, ka LRAF ideja nav viendienīte, runāja arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis. Pēc fonda atklāšanas brīža viņš bilda, ka gluži neviļus kļuvis arī par LRAF vadītāju:

— Te ir vēl daži aspekti, ko vajadzētu apzināties, pirms mēs sabiedrībai lūkojam skaidrot Latvijas reģionu attīstības fonda būtību. Jo arī akadēmiskajās aprindās netrūkst personību, kuras ķērušās pie Latvijas reģionālās attīstības projektu zinātniskās analīzes un prognozes variantu izstrādes. Galvenokārt tas attiecas uz Lauksaimniecības universitātes pētniekiem Jelgavā, kuru darbības aprisēs ir slavējama liela lokālpatriotisma deva.

Protams, LRAF veidotāju saimē netrūkst ieceru, tomēr mēs apzināmies arī sākotnējās grūtības.

Tās droši vien saistītas ar to, ka uzņēmēji, kas veido reģionālās attīstības ekonomisko pamatu, bieži vien ir neizpratnē par to, kurš īsti ir reģionālās attīstības reālais pamats. Arī likumdošanas tekstos ne viss un ne vienmēr ir tuvu ideālam.

Dažās dienās, kas noderējušas LRAF sākotnes izvērtējumam, noskaidrojies, ka jaunā fonda darbības sekmīgās norisēs ir ieinteresētas Jelgava, Liepāja, arī Rēzekne, kuru pašvaldības ir paudušas savu labattieksmi. Kā rādās, neba savtīgu interešu vadīti vien fonda izveides svinīgajā ceremonijā bija klāt Finansu ministrijas un Ekonomikas ministrijas ierēdņi, vairāku uzņēmējaprindu, tostarp SIA "Danfoss", "MJ Temro", 3A Brokers" un citu respektējamu biznesa aprindu pārstāvji.

Kā prezentācijas sākumā teica Ministru prezidents Vilis Krištopans, "mums ir svarīgs ikviens būtisks spēka pielikšanas punkts".

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!