• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas premjerministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2011., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas militāro spēju attīstību 2010.gadā

Vēl šajā numurā

03.05.2011., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas premjerministra vizīti Latvijā

Ceturtdien un piektdien, 28. un 29.aprīlī, Latvijā divu dienu vizītē uzturējās Igaunijas Republikas premjerministrs Andruss Ansips. Vizītes laikā kaimiņvalsts premjers tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (attēlā), kā arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu

Foto: Boriss Koļesņikovs

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

29.aprīlī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu. Abas amatpersonas pārrunāja ekonomiskos un finanšu pasākumus krīzes pārvarēšanai mūsu valstīs.

Valsts prezidents uzsvēra, ka ir būtiski, ka krīzes radītie izaicinājumi nesalauza Baltijas valstu integrēto tirgu, un ka šobrīd visām Baltijas valstīm svarīgi ir strādāt pie kopīgiem projektiem, lai celtu savu konkurētspēju pasaulē. Igaunijas premjerministrs veltīja atzinīgus vārdus Latvijas spējai pārvarēt ekonomisko lejupslīdi un uzsvēra abu valstu sadarbību grūtajā periodā.

V.Zatlers un A.Ansips pārrunāja eiro ieviešanas pieredzi Igaunijā, kā arī Māstrihtas kritēriju sasniegšanas nozīmīgumu valsts ilgtspējīgas ekonomikas nodrošināšanai. Kaimiņvalsts premjerministrs norādīja, ka ar pievienošanos eirozonai ir pastiprinājusies investoru interese par Igaunijas tirgu. Viņš arī norādīja, ka Igaunijas interesēs ir, lai Latvija pievienotos eirozonai.

Amatpersonas pārrunāja arī Baltijas valstu sadarbību elektrības un sašķidrinātās gāzes piegādes avotu dažādošanā. Valsts prezidents uzsvēra, ka projekti ir jāattīsta tā, lai galvenais ieguvējs būtu Baltijas valstu patērētājs. Viņš arī atzīmēja, ka visām Baltijas valstīm jāstrādā pie kopīga saimnieciski izdevīgākā risinājuma rašanas gāzes tirgus attīstībā, un norādīja, ka Latvijā jau esošā infrastruktūra piedāvātu labāko bāzi sašķidrinātās dabasgāzes termināļa celtniecībai. Tāpat tika pārrunātas slānekļa gāzes izmantošanas iespējas.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 29.aprīlī, tiekoties ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu, pārrunāja Latvijas un Igaunijas divpusējās attiecības un jautājumus, kas saistīti ar abu valstu faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltīto pasākumu organizēšanu.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja sveica A.Ansipu ar atkārtotu iecelšanu Igaunijas premjerministra amatā. Savukārt Igaunijas premjers apliecināja, ka šī ir viņa pirmā ārvalstu vizīte pēc stāšanās amatā.

Sarunas laikā amatpersonas pārrunāja abu valstu divpusējo sadarbību, tai skaitā aktīvos parlamentāros kontaktus gan parlamentu priekšsēdētāju, gan komisiju līmenī, gan arī reģionālajās organizācijās.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai veltīto pasākumu organizēšana. Latvijā šī gadadiena tiks atzīmēta 21.augustā, bet Igaunijā dienu agrāk – 20.augustā. Par godu šai nozīmīgajai gadadienai tiks rīkoti vairāki svinīgi pasākumi gan Tallinā un Rīgā, gan arī Ziemeļvalstīs un citviet Eiropā.

Tāpat Igaunijas premjerministrs sarunā īpaši atzinīgi novērtēja Latvijas panākumus finanšu un ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un aicināja Latviju mērķtiecīgi virzīties uz eiro ieviešanu. Igaunijas gadījumā eiro ieviešana ir bijusi veiksmīga, un tā ir pozitīvi ietekmējusi valsts ekonomisko un finanšu stabilitāti, atzina A.Ansips.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

29.aprīlī Latvijā savā pirmajā ārvalstu vizītē pēc vēlēšanām un jaunās valdības apstiprināšanas uzturējās Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips.

Latvijas un Igaunijas valdības vadītāju divpusējās tikšanās laikā premjerministri pārrunāja Eiropas Savienības darba kārtības jautājumus, kā arī Baltijas reģiona aktualitātes, to skaitā tendences tūrisma jomā, enerģētikas un transporta infrastruktūras projektus. Abi premjeri pauda gandarījumu par teicamajām divpusējām attiecībām.

Igaunijas premjers pastāstīja par Igaunijas pieredzi eiro ieviešanā un izteica cerību, ka arī Latvijai izdosies pievienoties eirozonai 2014.gadā, kā plānots. A.Ansips uzsvēra: "Pēc eiro ieviešanas Igaunija ir kļuvusi pievilcīgāka ārvalstu investīcijām. Arī lielākā daļa sabiedrības atbalsta eiro. Iedzīvotājiem viens no galvenajiem ieguvumiem ir tas, ka vairs nav valūtas kursa svārstību riska." Viņš arī uzsvēra, ka Igaunija tradicionāli ievērojusi konservatīvu fiskālo politiku, un, izpildot Māstrihtas kritērijus, no 2011.gada 1.janvāra bija iespējama eiro ieviešana.

Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsvēra: "Igaunija ir Latvijas viens no svarīgākajiem ekonomiskās sadarbības partneriemotrais lielākais Latvijas preču eksporta tirgus un piektais lielākais preču importa jomā. Tādējādi eiro ieviešana arī Latvijā būtiski veicinātu ekonomisko sadarbību."

Igaunijas premjers informēja par valdības iecerētajām turpmākajām reformām, lai stiprinātu ekonomisko augšupeju, t.sk. pensiju reformu, izmaiņām nodokļu politikā un sabalansēta budžeta panākšanu 2013.gadā.

Abi valdību vadītāji pārrunāja Rail Baltica un citu reģionālo dzelzceļa maršrutu attīstību. Igaunijas premjers atzinīgi novērtēja Latvijas valdības lēmumu piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai nodrošinātu Rail Baltica projekta tālāko virzību.

Ministru prezidents V.Dombrovskis norādīja uz priekšrocībām, ko sniegtu reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība Latvijā. Puses vienojās turpināt projekta ekonomisko analīzi un pārrunāt jautājumu trīs Baltijas valstu premjeru nākamajā tikšanās reizē. Abi premjeri arī atkārtoti izteica atbalstu Visaginas AES projekta turpināšanai, ievērojot augstākos drošības standartus.

Zanda Šadre, Ministru prezidenta preses sekretāra p.i.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!