• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par patērētāja kreditēšanu un lombardu darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2011., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 3.maijā

Vēl šajā numurā

06.05.2011., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par patērētāja kreditēšanu un lombardu darbību

Ekonomikas ministrija atgādina, ka no 1.maija stājušies spēkā jauni nosacījumi attiecībā uz patērētāja kreditēšanas līgumos ietveramo informāciju un pirmslīguma informācijas sniegšanu, kā arī nosacījumi lombardu darbībai. Minētais regulējums noteikts MK 2010.gada 28.decembra noteikumos Nr.1219 "Noteikumi par patērētāja kreditēšanu".

MK noteikumi "Noteikumi par patērētāja kreditēšanu" nosaka jaunas patērētāja kreditēšanas līgumam izvirzāmās prasības un tajā ietveramo informāciju, paredzot līgumā iekļaut ne tikai informāciju par darījuma noteikumiem un patērētāja pienākumiem, bet par tiesību aktos noteiktajām patērētāja tiesībām.

Tāpat MK noteikumos noteikts, kāda informācija patērētājam ir jāsaņem pirms kreditēšanas līguma noslēgšanas. Kredīta devējam pirms līguma noslēgšanas patērētājam ir jāsniedz būtiskākā informācija par kreditēšanas pakalpojumu, aizpildot īpaši izstrādātu standarta veidlapu. Šī informācija satur piedāvātā kreditēšanas pakalpojuma galvenos raksturlielumus un izmaksas, lai patērētājam būtu vieglāk salīdzināt dažādu kredīta devēju piedāvājumus. Papildus minētajai veidlapai patērētājam ir tiesības saņemt arī līguma projekta kopiju, lai varētu ar to iepazīties sev ērtā laikā un vietā vai lūgt speciālista konsultāciju pirms līguma noslēgšanas.

No 1.maija stājušies spēkā arī MK noteikumos iekļautie nosacījumi patērētāja kreditēšanai pret kustamas lietas ķīlu jeb lombardu kredītiem. Šā regulējuma mērķis ir izveidot stabilu, drošu un uzticamu lombardu kreditēšanas tirgu un samazināt ar lombardu darbību saistītos riskus, piemēram, noziedzīgi iegūtu mantu realizēšanu un nelegālos vai aizdomīgos darījumos iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Atbilstoši noteikumiem no 1.maija stājās spēkā ierobežojumi arī lombardu darba laikam diennakts tumšajās stundās (no 20.00 līdz 8.00). Tāpat stājās spēkā prasības obligātai lombardā nodoto ķīlu uzskaitei, līdz 2012.gada 1.janvārim pilnībā pārejot uz elektronisku ķīlu uzskaiti, kā arī prasības ķīlu drošai glabāšanai lombardā. Minētās prasības ietver gan atsevišķas ķīlu glabātavas, gan videonovērošanas un apsardzes līgumu obligātu esamību, gan pienākumu kredīta devējam apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par savas darbības vai bezdarbības rezultātā nodarīto kaitējumu tā glabāšanā nodotajai ķīlai.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!