• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 3.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2011., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 5.maijā

Vēl šajā numurā

10.05.2011., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 3.maijā

FM: Par ierobežojumu atcelšanu atvērto ieguldījumu fondu pārrobežu darbībai

3.maijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā, atceļot ierobežojumus atvērto ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību pārrobežu izplatīšanai, vienlaikus nodrošinot efektīvāku aizsardzību fonda ieguldītājiem.

Grozījumi paredz, ka tiks atcelti administratīvie ierobežojumi atvērto ieguldījumu fondu (fondu, kuru mērķis ir publiski iegūta kapitāla kolektīva ieguldīšana pārvedamos vērtspapīros un citos likvīdos finanšu instrumentos) pārrobežu darbībai – ieviests jauns fondu reģistrācijas un pārvaldīšanas princips, nosakot, ka turpmāk ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai un atvērto ieguldījumu fondam vairs nav jābūt reģistrētam vienā valstī, kā tas bija līdz šim.

Atbilstoši grozījumiem jebkura dalībvalstī licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība varēs reģistrēt Latvijā atvērto ieguldījumu fondu, kura uzraudzību veiks Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Savukārt Latvijā licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība varēs reģistrēt fondu jebkurā citā dalībvalstī, un šā fonda uzraudzību veiks attiecīgās dalībvalsts uzraudzības institūcija. Ievērojot minēto, tiek mainīts uzraudzības institūciju kompetenču sadalījums ieguldījumu pārvaldes sabiedrību pārrobežu darbības uzraudzības jomā, kā arī tiek pilnveidots iesaistīto uzraudzības institūciju sadarbības mehānisms.

Grozījumi arī paredz, ka tiks atcelti administratīvie ierobežojumi atvērto ieguldījumu fondu pārrobežu apliecību izplatīšanai dalībvalstīs, nosakot vienkāršotu kārtību. Turpmāk notifikācija notiks, dalībvalstu uzraudzības institūcijām elektroniski apmainoties ar failiem. Uzsvars tiks likts uz uzraudzības institūciju savstarpēju komunikāciju, kas ļaus nekavējoties uzsākt fondu apliecību izplatīšanu pēc atbilstoši sagatavota faila nosūtīšanas.

Tāpat grozījumi paredz, ka tiks izveidots regulējums atvērto ieguldījumu fondu apvienošanai. Tiks harmonizēta atļaujas saņemšanas kārtība fondu apvienošanai un noteikta vienota informācijas sniegšanas prasība ieguldītājiem. Fondu apvienošana tiks atļauta gan vienas dalībvalsts, gan pārrobežu līmenī.

Grozījumi noteiks, ka tiek izveidots regulējums ar iespēju izmantot galvenā un pakārtotā fonda darbības shēmu. Saņemot atļauju un sniedzot noteiktu informācijas apjomu ieguldītājiem, viena fonda līdzekļus drīkstēs līdz 100% ieguldīt citā atvērto ieguldījumu fondā. Šādu darījumu ieviešanas mērķis ir samazināt ieguldījumu apkalpošanas izmaksas.

Līdz ar grozījumiem Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā MK apstiprināja arī attiecīgus grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā.

Abus likumprojektus vēl skatīs un par tiem lems Saeimā.

 

FM: Par finansējuma piešķiršanu Centrālajai vēlēšanu komisijai parakstu vākšanai

Ministru kabinets 3.maijā ir nolēmis piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 744 302 latus Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), lai nodrošinātu parakstu vākšanu par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē un parakstu vākšanu par Valsts prezidenta apturētajiem likumiem.

Saskaņā ar CVK informāciju CVK līdzekļi nepieciešami:

• vēlēšanu komisiju darbinieku Latvijā, parakstu vākšanas darbinieku Latvijā un ārvalstīs, parakstu vākšanas organizatoriskai un tehniskai nodrošināšanai nepieciešamā CVK sekretariāta līgumdarbinieku, kā arī CVK darbinieku papildus darba un virsstundu apmaksai – 518 091 lats;

• valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – 124 881 lats;

• CVK un vēlēšanu komisiju saimnieciskajiem izdevumiem – 101 400 lati.

CVK ir noteikusi parakstu vākšanu likuma “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosināšanai no 2011.gada 11.maija līdz 9.jūnijam un parakstu vākšanu par Valsts prezidenta apturētajiem trim likumiem par valsts pabalstu izmaksu griestu pagarināšanu no 2011.gada 18.maija līdz 16.jūnijam.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa



IeM: Par grozījumu Valsts apbalvojumu likumā

3.maijā Ministru kabinetā apstiprināts grozījums Valsts apbalvojumu likumā, kas paredz, ka bez Valsts prezidenta atļaujas citas valsts piešķirtā apbalvojuma publiska nēsāšana tiks atļauta ne tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, bet arī Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi.

Grozījums bija nepieciešams, lai novērstu nepilnības Valsts apbalvojuma likumā, jo saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 67.panta pirmo daļu bez Valsts prezidenta atļaujas citas valsts piešķirtā apbalvojuma publiska nēsāšana bija atļauta tikai personām, kuras citas valsts apbalvojumu ir saņēmušas valstsvizītes laikā un Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kuri citas valsts apbalvojumu saņēmuši, pildot aktīvo dienestu. Savukārt Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm citas valsts apbalvojumu nebija atļauts publiski nēsāt bez Valsts prezidenta atļaujas.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments



VARAM: Par grozījumiem Austrumlatgales reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā

3.maijā Ministru kabinets akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto rīkojuma projektu “Par grozījumiem Austrumlatgales reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā 2007.–2013.gadam”.

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas reģionā radīto atkritumu apsaimniekošanu atbilstoši vides aizsardzības prasībām, kā arī veicinātu Austrumlatgales atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldību un atkritumu apsaimniekošanas komersantu iesaistīšanos Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļu apguvē.

Rīkojumu projekts paredz šādu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību pēc projekta realizācijas – tiks izveidota infrastruktūra dalītās savākšanas sistēmas izveidei, lai nodrošinātu bioloģiski sadalāmo, šķiroto un speciālo atkritumu veidu savākšanu un apsaimniekošanu; tiks ierīkots kompostēšanas laukums, tiks izveidota bīstamo sadzīves atkritumu savākšanas sistēma, kā arī pilnveidota poligona “Križevnieki” infrastruktūra.

Ar rīkojuma projektu tiek precizēti pasākumi, kuri ir veicami sadzīves atkritumu poligona “Križevnieki” darbības uzlabošanai. Tiek noteikts, ka poligona infrastruktūras pilnveidošanas ietver trīs galvenās komponentes, kas nepieciešamas poligona darbības nodrošināšanai, un tās ir: infrastruktūras izveide atkritumu priekšapstrādes veikšanai un šķirošanai, infiltrāta attīrīšanas iekārtu jaudas palielināšana, kā arī poligona gāzes savākšanas un utilizācijas sistēmas izveide.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa



ZM: Par dīzeļdegvielas atbrīvojumu no akcīzes nodokļa lauksaimniekiem

3.maijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un tādas meža vai purva zemes platības apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem”, kas nosaka maksimālo dīzeļdegvielas apjomu, kam tiek piemērots akcīzes atbrīvojums.

Noteikumi paredz kārtību, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājs piesakās uz dīzeļdegvielu, ko var izmantot lauksaimniecības produkcijas ražošanai, zemes apstrādei, kā arī meža vai purva zemes platības apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, un zemes apstrādei zem zivju dīķiem.

Saimnieciskajā gadā noteiktais  kopējais dīzeļdegvielas daudzums, kam piemēros atbrīvojumu no akcīzes nodokļa, ir 85 495 240 litri.

“Esmu gandarīts par valdības lēmumu atbalstīt atbrīvojumu lauksaimniekiem no dīzeļdegvielas akcīzes, kas lauksaimniekiem ir ļoti būtiska palīdzība šajos valsts ekonomikai grūtajos laikos. Būtiski, ka dīzeļdegvielas apjoms, kas šajā saimnieciskajā gadā netiks aplikts ar akcīzes nodokli, un kārtība, kādā šis nodokļa atbrīvojums zemkopjiem tiks piešķirts, ir apspriests un saskaņots ar Latvijas lauksaimnieku sabiedriskajām organizācijām,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Lai akcīzes nodokļa atbrīvojumu dīzeļdegvielai saņemtu reāli strādājošie lauksaimniecības produkcijas ražotāji, noteikts, ka lauksaimniecības produkcijas ražotājiem ir jānodrošina vismaz 200 latu ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas no viena deklarētā un apstiprinātā hektāra vai pieteiktā zemes hektāra zem zivju dīķiem kārtējam gadam platības (neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības atbalstu) atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iesniegtajam gada pārskatam vai gada ienākuma deklarācijai par pēdējo noslēgto gadu.

Pretendentiem, kas produkciju ir realizējuši, bet ieņēmumi nav sasnieguši noteikto slieksni (200 latu uz hektāru), atvieglojumus bezakcīzes degvielas iegādei piešķir, attiecīgi samazinot atbalsttiesīgo hektāru skaitu.

Noteikumi paredz papildu nosacījumu, ka minimālajos ieņēmumos iekļauj arī 2010.gadā saņemtos Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumus pasākuma “Agrovide” un “Agrovides maksājumi” apakšpasākumos (izņemot apakšpasākumā “Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšana”).

Jaunajiem lauksaimniekiem, kas ir sākuši saimniecisko darbību un reģistrējušies Uzņēmumu reģistrā vai VID laika posmā no 2010.gada 1.aprīļa līdz 2011.gada 31.martam, kā arī 2011.gadā pirmo reizi deklarē lauksaimniecības izmantojamo zemi vienotā platību maksājuma saņemšanai, minimālo ieņēmumu apmērs netiek prasīts. Minimālo ieņēmumu apmēru LAD nepieprasīs arī par tām zemes platībām, kuras lauksaimniecības produkcijas ražotājs ir deklarējis papildus 2011.gadā vienotā platības maksājuma saņemšanai salīdzinājumā ar iepriekšējo pieteikšanas periodu.

Lai saņemtu akcīzes nodokļa atbrīvojumu (limitu) dīzeļdegvielas iegādei, lauksaimniecības produkcijas ražotājiem no 10.maija līdz 1.jūnijam jāiesniedz pieteikums LAD reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē.

Paredzēts, ka LAD līdz 30.jūnijam, izvērtējot lauksaimnieciskās produkcijas ražotāja pieteikumā norādīto informāciju, piešķirs akcīzes atbrīvojumu 50 litriem dīzeļdegvielas par katru atbilstīgo zemes platības apstrādi (hektāros). Līdz 30.oktobrim LAD pieņems galīgo lēmumu par atlikušā dīzeļdegvielas daudzuma piešķiršanu pretendentam.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par grozījumiem valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtībā lauku un zivsaimniecības attīstībai

3.maijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 14.jūlija noteikumos Nr.783 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai””, kas paredz izmaiņas valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtībā lauku un zivsaimniecības attīstībai.

Grozījumi paredz izmaiņas iepirkumu procedūrā, nosakot, ka finansējuma saņēmējam turpmāk būs jāpārliecinās par izvēlētās cenas objektivitāti un atbilstību tirgus cenai neatkarīgi no iegādes paredzamās līgumcenas. Tāpat finansējuma saņēmējam, veicot jebkuras iegādes, būs jānodrošina cenu atbilstības pārbaude, ko apliecinās divu derīgu piedāvājumu salīdzināšana konkrētai iegādei.

Ņemot vērā, ka ierosināti grozījumi Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013.gadam, kas paredz jaunus atbalsta pasākumus, normatīvā akta grozījumi paredz noteikt atbalsta saņemšanas kārtību zinātniskajām institūcijām, kurām atbalsts tiks maksāts tādā pašā kārtībā kā valsts kapitālsabiedrībām.

Paredzēts, ka publiskā finansējuma atmaksu varēs saņemt arī par būvniecību vai citiem pakalpojumiem, ja ir veikta daļēja iegāžu apmaksa (samaksāta privātā ieguldījuma un neattiecināmo izmaksu daļa).

Lai nodrošinātu ES un valsts budžeta līdzekļu atbilstošu izlietojumu, gadījumos, kad atbalsts tiek saņemts saskaņā ar preču daļējas apmaksas nosacījumiem, atbalsta saņēmējam desmit darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas no Lauku atbalsta dienesta (LAD) par publiskā finansējuma pārskaitīšanu preces piegādātājam, izmantojot kredītiestādes darījumu kontu, jāiesniedz LAD kredītiestādes izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka publiskais finansējums pilnā apmērā ir pārskaitīts preces piegādātājam.

Noteikumu projektā, pamatojoties uz pasākumu īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās un ņemot vērā lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju, kā arī Latvijas Līzinga devēju asociācijas izteiktos priekšlikumus, izdarīti arī vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Noteikumi attiecas uz atbalsta pretendentiem, kuri pretendē uz atbalstu, kas tiek piešķirts atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā vairākos Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam un Rīcības programmas Eiropas zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam pasākumos.

Grozījumi kārtībā, kādā piešķir valsts un ES atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai, stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!