• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 5.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2011., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra oficiālo vizīti Gruzijā

Vēl šajā numurā

10.05.2011., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2011.gada 5.maijā

FM: Par grozījumiem grāmatvedības kārtošanas un organizācijas noteikumos

5.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju.

Tā kā ar šā gada 7.aprīlī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par grāmatvedību” ir noteiktas jaunas prasības attaisnojuma dokumentiem un grozīti šo dokumentu, kā arī grāmatvedības reģistru un citu grāmatvedībā esošo dokumentu glabāšanas noteikumi, tad līdz ar to ir jāgroza arī attiecīgās prasības noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju.

Noteikumu projekts paredz precizēt līdzšinējo regulējumu uzņēmumiem attiecībā uz papīra vai elektroniskā formā sagatavota attaisnojuma dokumenta vai grāmatvedības reģistra izstrādāšanu, noformēšanu un glabāšanu un noteikt jaunu regulējumu attiecībā uz papīra formā sagatavota attaisnojuma dokumenta vai grāmatvedības reģistra elektroniskās kopijas sagatavošanu, saglabāšanu vai tās pareizības apliecināšanu.

Tāpat noteikumu projekts paredz noteikt papildu prasības no valsts vai pašvaldību budžeta finansētu institūciju īpašumā vai valdījumā esošu nekustamā īpašuma objektu inventarizācijai.

Noteikumu projektu vēl skatīs un par to lems Ministru kabinets.

 

FM: Par biedrībām un nodibinājumiem, kas 2012.gadā būs atbrīvoti no NĪN maksājumiem

5.maijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots noteikumu projekts par biedrībām un nodibinājumiem, kurus 2012.gadā paredzēts atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumiem par tiem piederošajām ēkām un inženierbūvēm.

Noteikumu projektā iekļautas 20 biedrības un 2 nodibinājumi:

• biedrība “Latvijas Komponistu savienība”;

• biedrība “1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība”;

• biedrība “Rīgas Ebreju kopiena”;

• biedrība “Latvijas Arhitektu savienība”;

• Latvijas biedrība “Glābiet bērnus”;

• biedrība “Latvijas Igauņu biedrība”;

• biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība”;

• biedrība “Latvijas Nedzirdīgo savienība”;

• biedrība “Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija”;

• nodibinājums “Pasaules Dabas fonds”;

• biedrība “Latvijas Pašvaldību savienība”;

• biedrība “Latvijas Teātra darbinieku savienība”;

• biedrība “Dunduriņš”;

• biedrība “Itas Kozakēvičas Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija”;

• invalīdu biedrība “Aplis”;

• nodibinājums “Latvijas Bērnu fonds”;

• biedrība “Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas invalīdu biedrība”;

• biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”;

• biedrība “Auces latviešu biedrības krīzes centrs “Namiņš””;

• biedrība “Latvijas Mākslinieku savienība”;

• biedrība “Tautas deju un mūzikas klubs “Liesma””;

• biedrība “Daugavas Vanagi Latvijā”.

Noteikumu projektā iekļautās biedrības un nodibinājumi atbilst šādiem kritērijiem:

• īpašumtiesības uz ēkām un inženierbūvēm ir nostiprinātas zemesgrāmatā;

• ēkas un inženierbūves pieder biedrībai, kurai Sabiedriskā labuma organizāciju likumā noteiktajā kārtībā ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, vai invalīdu biedrībai;

• ēkas un inženierbūves tiek izmantotas tajā sabiedriskā labuma darbības jomā, kas noteikta lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu (izņemot invalīdu biedrībām piederošās).

Katru gadu Finanšu ministrija līdz taksācijas gada 15.februārim apkopo no biedrībām un nodibinājumiem saņemtos dokumentus un pēc tam noteiktā kārtībā iesniedz Ministru kabinetā noteikumu projektu par biedrībām un nodibinājumiem, kas atbrīvoti no NĪN maksājumiem par tām piederošajām ēkām un inženierbūvēm.

Noteikumu projektu vēl skatīs un par to lems Ministru kabinets.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa



IeM: Par pirotehniķa sertifikāta iegūšanu, valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību

5.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts noteikumu projekts “Noteikumi par pirotehniķa sertifikāta iegūšanu un par pirotehniķa sertifikātu, tā dublikātu un atkārtotu pirotehniķa sertifikātu maksājamās valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību”.

Atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma prasībām noteikumu projekts paredz kārtību, kā tiks izsniegti pirotehniķa sertifikāti. To varēs saņemt personas, kuras būs ieguvušas atbilstošu profesiju vai kvalifikāciju vai apguvušas atbilstošu profesionālās ievirzes vai pilnveides programmu.

Likums paredz, ka darbu ar 4.klases uguņošanas ierīcēm un T2 klases skatuves pirotehniskajiem izstrādājumiem, proti, ar profesionālo pirotehniku, var veikt tikai personas ar speciālām zināšanām, ko apliecinās pirotehniķa sertifikāts.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments



LM: Par komersantu – darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju kontroli

Lai aizsargātu darba meklētāju intereses pret komersantu – darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju negodprātīgu rīcību, tādējādi mazinot cilvēku tirdzniecības un nelegālās nodarbinātības riskus, Labklājības ministrija (LM) plāno uzlabot komersantu – darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju kontroli un uzraudzību.

LM izstrādātās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos “Komersantu – darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju – licencēšanas un uzraudzības kārtība”5.maijā izsludinātas valsts sekretāru sanāksmē. Tās vēl jāsaskaņo ar ministrijām, sociālajiem partneriem un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka turpmāk komersants varēs sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) izsniegtajā licencē norādītajā valstī vai valstīs. Tas ir nepieciešams, lai informētu darba meklētājus, kurās valstīs komersantam ir tiesības sniegt darbiekārtošanas pakalpojumus, kā arī lai nepieļautu, ka komersants negodprātīgi izmanto licenci darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai citās, licencē nenorādītās valstīs.

Tāpat paredzēts, ka turpmāk licenci izsniegs tikai komersantam, kuram saskaņā ar normatīvajiem aktiem par personas datu aizsardzību būs reģistrēta personas datu apstrāde. Tas nozīmē, ka komersantam, kas vēlēsies saņemt licenci, iesniegumā būs jānorāda Datu valsts inspekcijā reģistrētas personas datu apstrādes reģistrācijas apliecības numurs.

Lai saņemtu licenci, komersantam iesniegumā būs jānorāda sniedzamā darbiekārtošanas pakalpojuma veids vai veidi atsevišķi katrā valstī, kur komersants vēlas sniegt pakalpojumus. Tas nepieciešams, lai NVA nodrošinātu komersantu pastiprinātu kontroli un uzraudzību un lai nepieļautu, ka komersants negodprātīgi izmanto licenci darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai citās, licencē nenorādītās valstīs.

Vienlaikus komersantam būs pienākums iesniegt NVA svešvalodā esošiem dokumentiem un to kopijām notariāli apliecinātu tulkojumu, kā arī veikt to legalizāciju, ja tas paredzēts Dokumentu legalizācijas likumā.

Komersants pēc tam, kad darba meklētājs būs sācis strādāt, būs tiesīgs no darba meklētāja saņemt samērīgu maksu tikai par nepieciešamajiem izdevumiem darbiekārtošanas pakalpojuma saņemšanai (nepieciešamo dokumentu sagatavošana un noformēšana, lai iekārtotos darbā, transporta un veselības apdrošināšanas izdevumi). Minēto izdevumu apmēru, izlietojumu un samaksas kārtību noteiks ar darba meklētāju noslēgtajā līgumā.

Ja licences saņēmējs ir paredzējis noteikt un saņemt jebkādu samaksu no darba devēja vai ārvalsts partnera, kā arī darbaspēka nodrošināšanas pakalpojuma sniedzēja, no darba meklētāja nebūs tiesību pieprasīt maksu par nepieciešamajiem izdevumiem. Tas ir nepieciešams, lai aizsargātu darba meklētājus no komersanta negodprātīgas rīcības darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanā, kā arī lai mazinātu risku, ka darba meklētājiem tiek nodarīti finansiāli zaudējumi.

Savukārt darba meklētāji turpmāk rakstiski būs jāinformē par konkrēto darba piedāvājumu, norādot arī darba samaksas apmēru pirms un pēc nodokļu nomaksas. Tāpat viņi būs jāiepazīstina ar dokumentiem, kurus darba devējs noslēdz ar ārvalsts partneri vai ar darba devēja piedāvāto darba līgumu vai citu līgumu, saskaņā ar kuru paredzēts personu nodarbināt. Tas nepieciešams, lai mazinātu risku un iespējamās situācijas, kad darba meklētājam pirms darba sākšanas tiek apsolīti labvēlīgāki nosacījumi, nekā tos var nodrošināt darba devējs.

NVA 2011.gada pirmajā ceturksnī bija reģistrēti un licenci darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai saņēmuši 78 komersanti.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments



TM: Par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam

5.maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Valsts zemes dienesta izstrādātos noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam.

Noteikumi aktualizē dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupas vērtību zonējumu un kadastrālo vērtību bāzes rādītājus visām nekustamo īpašumu grupām (dzīvojamās apbūves, rūpnieciskās ražošanas objektu apbūves, komercobjektu apbūves un lauksaimniecībā izmantojamai un meža zemei).

Tie paredz izmaiņas ēku kadastrālo vērtību bāzes vērtībās, jo ar 2012.gadu spēkā stājas pilnveidots ēku kadastrālās vērtības aprēķina modelis. Jaunā kadastrālo vērtību bāze ir izstrādāta saskaņā ar 2010.gada un 2011.gada pirmā ceturkšņa nekustamā īpašuma tirgus darījumu informāciju. Nekustamā īpašuma tirgus šajā laikā periodā ir uzrādījis stabilitātes pazīmes.

Tādēļ jaunie noteikumi, salīdzinot ar pašlaik spēkā esošajām bāzes vērtībām, neparedz ievērojamas kadastrālo vērtību bāzes izmaiņas.

Lielākās izmaiņas skar dzīvojamās apbūves zemi, jo dzīvojamās apbūves zemes vērtību zonējums nebija pārskatīts kopš 2007.gada – no tā dēvētā celtniecības buma laika.

Šobrīd valsts ir sastapusies ar pirmskrīzes periodā radītajām nevienmērīgas apbūves attīstības problēmām, kur līdzās jaunizbūvētiem, labiekārtotiem ciematiem un daudzdzīvokļu namu kompleksiem ir teritorijas ar nepabeigtu vai tikai plānošanas un sākotnējās ieceres stadijā palikušu apbūvi.

Jaunajā dzīvojamās apbūves zemes vērtību zonējumā ir izveidotas 1525 zonas. No tām 223 ir izveidotas no jauna – lielākoties ar mērķi risināt iepriekš minētās teritoriju nevienmērīgas attīstības problēmas, kā arī lai nodalītu mazāk attīstītas teritorijas no labiekārtotām teritorijām.

Zemes vērtību zonu skaits, kurās ir samazinātas dzīvojamās apbūves zemes bāzes vērtības, visvairāk ir Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Pārējā valsts teritorijā apbūves zemes bāzes vērtību sazinājums skāris tikai atsevišķas teritorijas (piemēram, Stopiņu novada Sauriešos, karsta izplatības areāla pazeminātas noturības teritorijā, vai Garkalnes novada purvainajā teritorijā Sunīšu ezera apkaimē).

Kā atsevišķas vērtību zonas ar nelielu zemes bāzes vērtību pieaugumu, ir izdalīti lauku teritoriju pagastu centri.

Zemes bāzes vērtības nedaudz ir pieaugušas tajās apbūves zemes vērtību zonās, kur 2011.gadā spēkā esošās bāzes vērtības iepriekš bija noteiktas zemākas, nekā to ir uzrādījis nekustamā īpašuma tirgus 2011.gadā.

Noteikumi paredz izmaiņas savrupmāju bāzes vērtībās, tās turpmāk nosakot kā bāzes vērtības ēkām ar labiekārtojumu. No 2012.gada kadastrālās vērtības aprēķinā nelabiekārtotām ēkām (bez kanalizācijas, ūdensvada vai elektrības pieslēguma) bāzes vērtības tiks koriģētas ar attiecīgu vērtību samazinoša koeficienta palīdzību. Ja ēkā atradīsies garāža, pagrabs vai terase, arī šo telpu platībām noteiktā bāzes vērtība tiks koriģēta ar vērtību samazinošu koeficientu palīdzību.

VZD jau iepriekš informēja sabiedrību par kadastrālā vērtēšanas pilnveidojumiem 2012.gadā. Plašāka informācija par plānotajiem pilnveidojumiem interesentiem ir pieejama VZD mājaslapā.

Noteikumi ir jāpieņem līdz 2011.gada 15.jūnijam, lai tos varētu piemērot kadastrālo vērtību aprēķinam no 2012.gada 1.janvāra.

Ar jauno noteikumu projektu, kā arī tā pielikumiem – zemes vērtību zonējumu kartēm, zemes un ēku bāzes vērtību tabulām un Pārskatu par kadastrālo vērtību bāzes 2012.gadam izstrādi (ietver kadastrālo vērtību bāzes izstrādē izmantotās metodikas aprakstu, nekustamā īpašuma tirgus analīzes, kā arī zemes un ēku kadastrālo vērtību kopsummu rādītājus) – ikviens interesents var iepazīties VZD mājaslapā.

 

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments



ZM: Par pārtikas komplekta vistrūcīgākajām personām saņēmēju loka paplašināšanu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 8.decembra noteikumos Nr.1415 “Kārtība, kādā tiek administrēti un uzraudzīti tirgus intervences pasākumi augkopības un lopkopības produktu tirgū, īstenojot Eiropas Komisijas programmu vistrūcīgākajām personām””, ko 5.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Normatīvais akts izstrādāts, lai palielinātu pārtikas komplektu, kas tiek izdalīti Eiropas Komisijas (EK) programmas “Pārtikas produktu piegāde labdarības organizācijām izdalīšanai vistrūcīgākajām personām” ietvaros, saņēmēju loku.

Apkopotā pašvaldību operatīvā ikmēneša informācija liecina, ka Latvijā personu skaits, kurām piešķirts trūcīgas personas status, pakāpeniski pieaug. 2011.gada martā salīdzinājumā ar 2010.gada martu tas palielinājies par 24,8 procentiem. Tāpat arī kopējā valsts ekonomiskā situācija un stāvoklis nodarbinātības tirgū samazina iedzīvotāju ienākumus.

Lai 2011.gada programmas ietvaros tiktu izmantoti visi EK piešķirtie resursi un labdarības organizāciju izdales punktos neveidotos uzkrājumi, kas apgrūtinātu pārtikas piegādi un arī izdali, ZM sadarbībā arī Labklājības ministriju (LM), Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Sarkano Krustu nolēma 2011.gadam paplašināt pārtikas komplektu saņēmēju loku, papildus trūcīgajām personām tajā iekļaujot maznodrošinātās personas, personas ar medicīnas atvieglojumu izziņām, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 150 latus, un personas, kuras ārkārtas situācijas (stihisku nelaimju vai iepriekš neparedzamu apstākļu) dēļ nespēj apmierināt savas pamatvajadzības.

Normatīvā akta normas ļaus vienai personai programmas īstenošanas gadā bez maksas saņemt ne vairāk kā 12 pārtikas produktu komplektus. Īpaši jūtams programmas atbalsts būs iedzīvotājiem ārpus Rīgas un Pierīgas reģionā, kur iedzīvotāju ienākumi vidēji ir mazāki.

Savukārt pārtikas produktu ražotājam palielināsies ražošanas apjoms, tā palielinot arī uzņēmuma apgrozījumu, kas veicinās tā konkurētspēju kopējā pārtikas pārstrādes tirgū. Tiks arī sekmētas ražotāja izaugsmes iespējas un atpazīstamība tirgū.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!