• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija: Par Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2011., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/229973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.05.2011., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija: Par Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmā

10.maijā publiskots pilnais teksts Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklim par Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmas ietvaros. Apjomīgais viedoklis sagatavots uz 115 lappusēm. Viedokļa gala secinājumi tika publiskoti šā gada 14.martā (skat. “LV” Nr.41, 15.03.2011.), un uz tiem balstīta Valsts prezidenta Valda Zatlera 16.marta likumdošanas iniciatīva par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē.

Viedokļa mērķis ir novērtēt Valsts prezidenta funkciju normatīvo aprakstu Satversmē un izvirzīt priekšlikumus izmaiņām un papildinājumiem Satversmē un citos Latvijas tiesību aktos, lai iespējami lietderīgi izmantotu Valsts prezidenta institūcijas potenciālu valsts konstitucionālo orgānu funkcionēšanas nodrošināšanā savstarpējā līdzsvara un atsvara sistēmas ietvaros.

Viedokļa ievadā iezīmēta valsts varas dalīšanas principa noteiktā varas līdzsvara un atsvara sistēma, īpašu uzmanību pievēršot Valsts prezidenta lomai, apskatīta līdzšinējā diskusija par Valsts prezidenta lomu un veikta salīdzinoša valsts prezidentu funkciju analīze citās Eiropas Savienības parlamentāri demokrātiskās republikās.

Viedokļa argumentācija veltīta Valsts prezidenta funkciju analīzei un priekšlikumiem, kas varētu uzlabot un pilnveidot šo funkciju izpildi, nemainot Latvijas parlamentārās demokrātijas iekārtu pēc būtības.

Valsts prezidents V.Zatlers Konstitucionālo tiesību komisiju izveidoja 2007.gada nogalē, lai sniegtu atbalstu Satversmē noteiktās Valsts prezidenta likumdošanas funkcijas realizēšanai, sniegtu viedokļus par Satversmes normu interpretāciju un pilnveidošanu. Tāpat komisijas uzdevums ir veicināt zinātniskus pētījumus un kvalificētu diskusiju par aktuāliem tiesību jautājumiem. Komisijas locekļi savā darbībā ir neatkarīgi un darbojas atbilstoši zinātniskiem kritērijiem un juridiskai metodoloģijai. Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklim ir ieteikuma raksturs.

Kopš izveidošanas Konstitucionālo tiesību komisija ir sagatavojusi četrus apjomīgus viedokļus par nozīmīgiem konstitucionālo tiesību jautājumiem: viedokli par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu, par Saeimas apstiprinājuma nepieciešamību liela apjoma aizņēmumu saņemšanai, par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu tiesisko regulējumu demokrātiskas valsts iekārtā un par Valsts prezidenta funkcijām Latvijas parlamentārās demokrātijas sistēmas ietvaros.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!