• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija - Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1999., Nr. 88/91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents - izsakot līdzjutību Krievijas iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

23.03.1999., Nr. 88/91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija — Grieķija: ar rokasspiedienu pāri Eiropai

Par Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīti Grieķijā

Turpinājums no 1.lpp.

Latvijas Valsts prezidents un Aina Ulmanes kundze piedalījās arī Latvijas tekstilmākslas izstādes atklāšanā Atēnu Kultūras centrā

Vizītes pēdējās divas dienas Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar Ainu Ulmanes kundzi un oficiālo delegāciju pavadīja Grieķijas otrā lielākajā pilsētā Salonikos, kas ir arī Grieķijas Ziemeļu reģiona administratīvais centrs. Lietus un biezās miglas dēļ vizītes priekšpēdējās dienas programmu nācās mainīt, atceļot sākotnēji iecerēto izlidošanu helikopteros uz kalnu klosteri, tā vietā apmeklējot unikālu vēsturisko izrakumu vietu stundas braucienā no Salonikiem.

Vizītes pēdējā vakarā, uzrunājot Latvijas Valsts prezidentu svinīgajā pieņemšanā Salonikos, Grieķijas Ziemeļu reģiona ministrs Gianis Magrioti uzsvēra, ka Saloniki un visa Ziemeļgrieķija sakarā ar tās ģeopolitisko situāciju un pieredzi ir īpaši ieinteresēta daudzpusējā sadarbībā ar Latviju. Ministrs atkārtoja jau Atēnās Grieķijas valdošo amatpersonu izteikto atbalstu Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā un Grieķijas valdības vārdā apliecināja, ka darīs visu, lai sekmētu abu valstu politiskās, ekonomiskās un kultūras attiecības.

Savukārt Latvijas Valsts prezidents norādīja, ka vienotā Eiropa nozīmē stiprus reģionus ar dinamisku attīstību. Guntis Ulmanis uzsvēra, ka Eiropas Savienības Ziemeļu dimensija ir nozīmīga gan Baltijas reģionam, gan visai Eiropas Savienībai, un izteica prieku par Grieķijas labvēlīgo attieksmi pret šo iniciatīvu. Viņš arī uzsvēra, ka neuzskata Baltijas reģionu par atrautu no kopējiem Eiropas un transatlantiskajiem procesiem. "Latvija vēlas stiprus sakarus starp Baltijas jūras reģionu un Eiropas Savienības dalībvalstīm pie Vidusjūras, tāpēc viens no centrālajiem šīs manas vizītes uzdevumiem ir sniegt impulsus mūsu valstu un reģionu sadarbībai, " teica Latvijas Valsts prezidents.

Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un Ainu Ulmanes kundzi valsts vizītē pavadīja oficiālā delegācija, kurā bija ārlietu ministrs Valdis Birkavs un aizsardzības ministrs Ģirts Kristovskis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Bluķis, Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektors Māris Ēlerts un citas oficiālas personas, kā arī reprezentabla Latvijas uzņēmēju grupa.

Ārlietu ministrs Valdis Birkavs, kurš oficiālās delegācijas sastāvā pavadīja Valsts prezidentu Gunti Ulmani viņa valsts vizītē Grieķijā, piektdien Atēnās piedalījās NATO ģenerālsekretariāta organizētajā starptautiskajā konferencē "NATO — simtgades otra puse" ("NATO’s Second Half Century"), kas bija veltīta Ziemeļatlantijas alianses 50. gadadienai. Šo konferenci atklāja Grieķijas prezidents Konstantins Stefanopuls un NATO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Klauss Klaibers. Konferencē piedalījās Grieķijas aizsardzības ministrs Apostols Tsohatzopuls, trīs jauno NATO dalībvalstu ārlietu ministri, ASV vēstnieks NATO Roberts Hanters un citas augstas amatpersonas. Savā uzrunā Latvijas ārlietu ministrs vēlreiz apsveica Poliju, Čehiju un Ungāriju ar iestāšanos NATO un norādīja, ka Latvijas valdība "konsekventi gatavojas dalībai NATO. Par to liecina gan aizsardzības budžeta pieaugums, gan Latvijas pieaugošā līdzdalība NATO vadītajās starptautiskajās operācijās un investīcijas valsts aizsardzībā". Ārlietu ministrs arī uzsvēra, ka bez Baltijas valstu uzņemšanas Ziemeļatlantijas savienībā NATO paplašināšanas procesu nevar uzskatīt par pabeigtu," teica V.Birkavs.

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis vizītes laikā saņēma augstāko Grieķijas apbalvojumu — Goda ordeni "Parasimo", kā arī Atēnu mērijas Zelta Nopelnu medaļu un Saloniku mērijas Zelta Goda medaļu. Vizīte bija plaši atspoguļota Grieķijas plašsaziņas līdzekļos. Guntis Ulmanis arī sniedza interviju Grieķijas valsts televīzijai un radio. Atceļā no Salonikiem uz Rīgu Valsts prezidents piekrita ekskluzīvai intervijai "Latvijas Vēstnesim".

Jānis Ūdris,

"LV" speciālkorespondents,

pavadot Valsts prezidentu

Intervija ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani atceļā no Grieķijas — sekos

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis — Atēnu pilsētas domē 1999.gada 17.martā:

Godātais mēra kungs! Savā un manas dzīvesbiedres vārdā es pateicos jums par mūsu sirsnīgo uzņemšanu jūsu brīnišķīgajā pilsētā. Es augstu vērtēju godu, ko jūs esat man parādījis šajā manā pirmajā oficiālajā vizītē jūsu pilsētā.

Šī ir pirmā oficiālā Latvijas prezidenta vizīte Grieķijas Republikā. Tā ir viena no jaunās vienotās Eiropas zīmēm. Sarunās ar Grieķijas politiķiem dominē gan politiskais dialogs, gan domu apmaiņa par vienoto jauno Eiropu, gan arī kultūras un mākslas tēma.

Latvija turpina integrāciju Eiropas Savienībā, un mēs sagaidām, ka jau vistuvākajā laikā uzsāksim sarunas par iestāšanos. Tikpat svarīgi mums ir mērķtiecīgi turpināt NATO integrāciju. No galotņu konferences Vašingtonā gaidām skaidrus signālus par savu nākotni NATO kontekstā.

Tomēr īpašu uzmanību vizītes laikā pievēršam kultūras jomai. Tieši tā satur daudz simbolikas un ir uztverama pat bez vārdiem.

Šodien mēs parakstījām starpvalstu līgumu "Par sadarbību kultūras, zinātnes un izglītības jomā". Latvijas tekstilmākslas izstāde, kuru mēs atklāsim rīt pilsētas Kultūras centrā, ir akcents manā vizītē. Tā parāda latviešu tautas mākslas dziļās tradīcijas.

Atēnu ainavā brīnišķīgi dominē senā augšpilsēta Akropole ar skatu uz Partenona templi, kas sevī glabājis senās valsts sarga un aizstāvja dievietes Atēnas tēlu.

Kas piešķir šim templim neatvairāmo pievilcību?

Es domāju, tas atkal ir meklējams tautas dziļajās tradīcijās. Atēna simbolizējusi gan skaisto, gan taisnīgo. Pievilcību piešķir gan forma, gan skaistums, gan arī izpratne par taisnību. Ne velti grieķiem ir teiciens: "Pats skaistākais ir tas, kas ir vistaisnīgākais." Arī latviešu kultūra skaisto saista ar tikumiskajām vērtībām.

Es pateicos par godu, ko jūs esat man parādījuši. Zelta Goda medaļa man būs patīkams atgādinājums par šo vizīti. Novēlu jums labu veiksmi un izturību jūsu svarīgajā darbā Atēnu pilsētas labā, kas glabā pasaules mēroga vērtības un simboliku.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis — Ziemeļgrieķijas ministra rīkotajās vakariņās Salonikos 1999.gada 19.martā:

Es vēlos izteikt visdziļāko pateicību jums, ministra kungs, par sirsnīgajiem vārdiem un laipno uzņemšanu, ko jūs esat izrādījis manai dzīvesbiedrei un man.

Šī ir brīnišķīga iespēja tuvāk iepazīt Grieķiju, tās kultūru, ekonomiku un ikdienas dzīvi.

Atrodoties šeit, Ziemeļgrieķijas galvaspilsētā, var īpaši izjust milzīgā vēstures mantojuma klātbūtni.

Mums latviešiem iepazīšanās ar jūsu zemi sākas jau skolas solā, mācoties pasaules vēsturi, matemātiku, filozofiju, jo Grieķija ir daudzu lielu atklājumu un domu dzimtene. No septiņiem slavenajiem pasaules brīnumiem pieci bija grieķu mākslinieku un celtnieku darināti. Daudzas fundamentālas kultūras un politiskās vērtības, kas īpaši nozīmīgas Eiropas valstīm, ir dzimušas šeit, Grieķijā.

Mums ir daudz kā kopēja, daudz kā līdzīga ir mūsu tautu vēsturiskajā ceļā. Piemēram, mūsu atrašanās starp Austrumiem un Rietumiem. Arī ortodoksālā reliģija mūs vieno. Šinī vizītē mūsu delegācijas sastāvā ir tēvs Aleksandrs — ortodoksālās baznīcas galva Latvijā.

Mūs vieno arī mūsdienu politika un jaunā Eiropa. Eiropas Savienības politika ir prioritāte abās valstīs. Mēs apbrīnojam Grieķijas mērķtiecīgo darbu un reformas, lai sasniegtu dalību Eiropas monetārajā savienībā.

Latvija ir paveikusi milzīgu progresu integrācijas procesā Eiropas Savienībā. Mēs sagaidām, ka šinī gadā uzsāksim iestāšanās sarunas. Latvijai nozīmīgs ir Grieķijas atbalsts šajā procesā.

ES paplašināšanas procesā ieguvējas ir visas mūsu kontinenta valstis, tas veicina drošību Eiropā un neatgriezeniski noārda ekonomiskās un sociālās nevienlīdzības robežas kā aukstā kara sekas.

Ministra kungs! Jaunā vienotā Eiropa nozīmē stiprus reģionus ar dinamisku attīstību. Tāds ir Baltijas jūras reģions. Sadarbība tanī notiek ekonomikā, izglītībā, infrastruktūras attīstībā, vides aizsardzības jomā. Priekšlikums par Eiropas Savienības Ziemeļu dimensiju ir nozīmīgs gan Baltijas reģionam, gan visai Eiropas Savienībai. Grieķijas pozitīvā attieksme pret šo iniciatīvu ir iepriecinoša.

Mēs atbalstām centienus attīstīt aktīvāku un mērķtiecīgāku ES politiku Eiropas Ziemeļu reģionā, uzsverot saskaņotas, savstarpēji papildinošas sadarbības nozīmi reģiona drošības, attīstības un stabilitātes veicināšanā.

Vienlaikus Latvija neuzskata Baltijas reģionu par atrautu no kopējiem Eiropas un transaltantiskajiem procesiem. Mēs vēlamies stiprus sakarus starp Baltijas jūras reģionu un Eiropas Savienības dalībvalstīm pie Vidusjūras. Viens no centrālajiem uzdevumiem manā vizītē ir sniegt impulsu mūsu valstu sadarbībai, kas būtu simbols arī mūsu reģionu sadarbībai.

Ministra kungs! Dāmas un kungi! Es uzsaucu šo tostu, vēlot skaistu un panākumiem bagātu nākotni Grieķijai, tālāku progresu mūsu valstu attiecībās un labu veselību jums, ministra kungs!

2.JPG (22539 BYTES)3.JPG (20460 BYTES)
Grieķijas karavīri sagaida Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un Grieķijas Republikas prezidentu Konstantinu Stefanopulu

9.JPG (24135 BYTES)10.JPG (22049 BYTES)
Divpusējos sadarbības līgumus paraksta: Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs; aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis

23.JPG (29286 BYTES)
Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze Atēnu Akropolē

16.JPG (21013 BYTES)
Latviešu tekstilmākslinieku izstādes atklāšanā Atēnās Grieķijas prezidents Konstantins Stefanopuls un Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis

17.JPG (20118 BYTES)
Guntis Ulmanis sarunā ar Latvijas pagaidu pilnvaroto lietvedi Grieķijā Mārtiņu Lāci

(centrā) un Jāņa Poruka mazdēlu Jani Valavanidi

18.JPG (23385 BYTES)
Atkal pie sarkanbaltsarkanā karoga Janis Valavanidis ar dzīvesbiedri

38.JPG (20671 BYTES)
Saloniku mērs pasniedz Saloniku mērijas balvu Ainai Ulmanei...

37.JPG (18675 BYTES)
... Valsts prezidentam Guntim Ulmanim — Saloniku Zelta Goda medaļu

39.JPG (16621 BYTES)
No Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Ārgaļa rokām Saloniku mēram — Rīgas 800-gadu jubilejas monētu komplekts

36.JPG (14113 BYTES)
Saloniku Svētā Dimitrija katedrāles garīdznieks un Latvijas pareizticīgo Baznīcas galva arhibīskaps Aleksandrs

30.JPG (15029 BYTES)
Guntis Ulmanis pēc apbalvošanas ar Atēnu Zelta Nopelnu medaļu

Foto: Jānis Ūdris, "LV" speciālkorespondents; Grieķija — Latvija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!