• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par teritoriālo reformu Ziemeļvidzemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1999., Nr. 88/91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ziemeļvidzemes pilsētu domju vadītāju aicinājums Par administratīvi teritoriālo reformu

Vēl šajā numurā

23.03.1999., Nr. 88/91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Par teritoriālo reformu Ziemeļvidzemē

Kopš Ziemeļvidzemes pilsētu apvienības dibināšanas šī gada sākumā arī mūsu slejās vairākkārt aplūkota valmieriešu, cēsnieku, valcēniešu, limbažnieku un pārējo šī novada aprindu vadītāju rosība kopīgas apņēmības un vienotas stratēģijas izstrādāšanā. Jo pērnā gada nogalē pieņemtais Administratīvi teritoriālās reformas likums un Teritorijas attīstības plānošanas likums nākuši ar būtiskām nostādnēm un jaunām ievirzēm, domājot par Latvijas administratīvo izkārtojumu uz XXI gadsimta sliekšņa.

Par būtiskām nostādnēm šajā sakarā aizvadītās nedēļas sākumā tika runāts PHARE programmas "Valsts pārvaldes reforma Latvijā" sarīkotajā seminārā Rīgā, jau ar Pašvaldību teritoriālās reformas sekretariāta rosmēm, ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas, Pašvaldību lietu pārvaldes, Latvijas Pašvaldību savienības un citu institūciju pārstāvju klātbūtni.

Jau šajā tikšanās reizē tika atgādinātas vairākas būtiskas iestrādes. Īpaši ar Eiropas Savienības PHARE programmas atbalstu jau 1996.gadā Dānijas Nacionālās pašvaldību asociācijas (NALAD) gādībā veikti pilotprojekti 1996.gadā Jelgavas, Krāslavas un Madonas rajonā, tāpat pērn nav palikušas bez pēdām aprūpes gaitas, kuru laikā pētīta sešu Madonas rajona pagastu (Ērgļu apkaime) un Ogres rajona Mazozolu pagasta sadarbības iespējas.

Tāpat gana plaši izskanējusi informācija par to, kas pagājušā gada gaitā risinājies Talsu un Ludzas rajonā, Ogres un Saldus rajonā. Kā jau ziņots arī "LV" slejās, šogad izpētes projekti vērienīgā aptverē skars Ventspils rajonu kopā ar Ventspils pilsētu, Rēzeknes rajonu kopā ar Rēzeknes pilsētu, Valmieras un Jelgavas rajonu (bez pilsētas, kam ir savas intereses), Limbažu, Jēkabpils, Preiļu un Madonas rajonu, tāpat Daugavpils rajonu un Daugavpils pilsētu. Tas nozīmē, ka deviņu rajonu (un pilsētu) pašvaldības jau drīz vien apmeklēs SIA "Blezūrs – Konsultāciju birojs", SIA "Projekts XXI", kā arī Valsts zemes dienesta Mērniecības centra eksperti, kam jau gada nogalē jādod savi secinājumi.

Nule četru Ziemeļvidzemes pilsētu domju priekšsēdētāji nākuši klajā ar savu autonomu aicinājumu, ko izraisījuši Ministru prezidenta Viļa Krištopana izteikumi viņa tikšanās reizē ar valmieriešiem 12.martā.

Kā "Latvijas Vēstnesim" ziņo Valmieras pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Laine Boldāne, tikšanās reizē Limbažos pārrunāta arī vienotas Vidzemes kartes izveide. Šī Latvijas vēsturiskā novada tūrisma asociācijas izpilddirektors Neils Kalniņš aicinājis mūsu rajonu pašvaldības atbalstīt projektu "Vidzemes tūrisma karte", jo jau tuvāko pāris nedēļu laikā nepieciešams reāls pārskats par šim projektam vajadzīgo finansējumu.

Tika norunāts, ka nākamā Ziemeļvidzemes pilsētu domju priekšsēdētāju tikšanās varētu būt 16.aprīlī Valkā. Būtu labi, ja šajā reizē piedalītos arī Valgas pilsētas un rajona pašvaldību pārstāvji, jo latviešu pusē dzird runājam, ka administratīvi teritoriālā reforma Igaunijā risinoties aktīvāk un kvalitatīvāk.

Ziemeļvidzemes pilsētu vadītāji pauda arī pastiprinātu interesi, lai varētu vaigu vaigā tikties ar viņnedēļ, 11.martā, prezentētā Latvijas Reģionālās attīstības fonda vadību. Tas tāpēc, ka visnotaļ nepieciešama detalizēta informācija par jaundibinātā fonda līdzšinējo darbību un turpmākajām iecerēm un tā iespējamo ietekmi uz administratīvi teritoriālās reformas sākotnējām norisēm un to turpmāko piepildījumu.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!