• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar "Par labu Latviju" frakcijas pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2011., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc tikšanās ar "Saskaņas centra" frakcijas pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

17.05.2011., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar “Par labu Latviju” frakcijas pārstāvjiem

Partiju apvienības “Par labu Latviju” frakcijas priekšsēdētājs Edgars Zalāns: Šodien mūsu frakcijā bija Valsts prezidents Valdis Zatlers. Mums bija atklāta saruna. Un jāsaka tā: mēs Valdi Zatleru izvirzījām par prezidenta kandidātu nākamajam periodam. Mēs viņam šodien apliecinājām, ka šo izvēli uzturam. Mēs arī, saņemot dokumentu paketi, kas nepieciešama Valda Zatlera atkārtotai izvirzīšanai prezidenta amatam, iesniegsim 19.maijā tā, kā esam plānojuši.

Jautājums: Vai par Valdi Zatleru jūs arī balsosit?

E.Zalāns: Mēs dosim pilnīgu atbalstu Valda Zatlera kandidatūrai, un to mēs vēlreiz šodien apliecinājām prezidenta kungam personīgi un arī jums.

Partiju apvienības “Par labu Latviju” frakcijas deputāts Guntis Ulmanis: Es gribu piebilst vēl, pirms prezidents novērtēs mūsu kopīgo sadarbību, ka šī tikšanās būtībā neko nemainīja mūsu uzskatos, jo mēs jau bijām sen pārliecināti par to, kāda ir prezidenta stāja, kāda ir viņa nostāja daudzos valstij svarīgos jautājumos, un šodien tas vēlreiz tika apstiprināts. Un es ar visu atbildības sajūtu gribu teikt, ka frakcijā nav domstarpību par balsošanu par prezidenta kandidātu, jo visi frakcijas deputāti ir vienojušies, ka 2.jūnijā mēs balsosim par pašreizējo prezidentu uz otro termiņu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Tikšanās bija tiešām ļoti auglīga. Mēs runājām par trīs galvenajām tēmām – par ārpolitiku, demogrāfiju un ekonomiku kā trīs prioritātēm turpmākajiem četriem gadiem. Noskaidrojām, kur mūsu viedokļi visvairāk sakrīt, partijas programmatiskie viedokļi ar tiem viedokļiem, ko es paudu arī savā lekcijā Latvijas Universitātē. Es frakcijas deputātiem pateicos par to, ka viņi ir gatavi mani atbalstīt un arī izvirzīt.

Jautājums: Cik jūs esat drošs par PLL balsīm, ņemot vērā, ka citu partiju vadītāji ir apšaubījuši PLL nodomu?

V.Zatlers: Ja frakcija pauž savu vienoto viedokli, kā tas ir bijis šajā gadījumā, es viņiem ticu. Man nav nekāda iemesla neticēt.

E.Zalāns: Mums ir simtprocentīga savstarpējā uzticība šajā jautājumā.

Jautājums: Zatlera kungs, arī par Maizīti balsojot, visi solīja, ka balsos par Maizīti, bet, kad bija balsojums, sanāca, ka neiebalsoja. Ja notiks līdzīgs scenārijs, balsojot par jums, ko jūs par to domāsit?

V.Zatlers: Tā bija iepriekšējā Saeima, kas balsoja par Maizīti. Mums šodien ir jauna Saeima, kas ir ievēlēta pagājušajā gadā ar jaunu mandātu. Un šī viņiem ir iespēja parādīt, kāds ir Saeimas prestižs, kāds ir katra deputāta prestižs, un parādīt, ka vārdi saskan ar darbiem.

Jautājums: Tiesībsargu ievēlēja bez “Vienotības” atbalsta.

V.Zatlers: Es nekomentēšu nevienu ievēlēšanas laiku, jo tomēr arī tiesībsargs guva Saeimas vairākuma atbalstu un stājās savā amatā. Saeimā ir 100 deputāti, par kuriem ir balsojuši Latvijas pilsoņi un devuši viņiem tiesības un arī pienākumu atbildīgi ievēlēt Valsts prezidentu. Tā es šo procesu uztveru, un tāds tas arī ir. Tā ir mūsu demokrātija, parlamentārā demokrātija, pēc tās likumiem mums ir jādzīvo.

Jautājums: Ja jūs neievēlēs ar pirmo balsojumu, vai tad jūs iesit arī uz otro?

V.Zatlers: Pirmkārt, ja es esmu piekritis kandidēt, man jābūt iekšējam optimismam un pārliecībai, ka man šajās vēlēšanās veiksies. Ja jūs šaubāties par sevi, tad nevajag vēlēšanās piedalīties.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, par prezidentu nebūtu jābūt atklātam balsojumam?

V.Zatlers: Tas ir jautājums ne tikai par Valsts prezidentu. Tas ir jautājums varbūt arī par citām valsts amatpersonām, jo ik pa brīdim šī diskusija – slēgts vai atklāts balsojums – paceļas. Man ir grūti šodien atbildēt uz to jautājumu. Tas man bija negaidīts. Līdz šim tas ir bijis vienmēr slēgts balsojums. Arī šoreiz būs slēgts balsojums. Bet, ja sabiedrībai liekas, ka ir svarīgi panākt, lai ir atklāts balsojums par amatpersonām, it sevišķi tām, kuras nekādi nespēj ietekmēt pēc tam savus vēlētājus, deputātus – tas ir jautājums, par kuru var diskutēt.

Jautājums: Jā, tieši tā – par tiesnešiem, tur var sanākt problēmas: deputāts sasmērējas, nonāk tiesas priekšā, tad viņam, iespējams, būs ietekme uz tiesnesi vai arī otrādi. Bet kā prezidents var ietekmēt deputātu?

V.Zatlers: Es domāju, ka katras amatpersonas ievēlēšanas kārtība ir jāskata atsevišķi.

Jautājums: Bet ar prezidenta vēlēšanām jūs domājat, ka varētu mainīt šo procedūru?

V.Zatlers: Pirmkārt, esmu rosinājis arī diskutēt par to, ka prezidentu jāvēlē tautai tiešās vēlēšanās. To es esmu vairākkārt teicis. Redziet, sabiedrībai ir nepieciešamība pēc atklātības, pēc atklātas sacensības. Ja sabiedrība to vēlas un ir gatava tam, tad deputātiem ir jādiskutē arī par šo jautājumu. Tur vairs nav svarīgi diskutēt – atklāts vai slēgts balsojums – šajā parlamenta vēlētajā procesā. Ir vērts diskutēt – tautas vēlēts prezidents parlamentārā valstī vai parlamenta vēlēts prezidents. Tad tas vairāk atbilst lietas būtībai.
 

Valsts prezidenta preses dienesta preses iespējas transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Saeimas partiju apvienības “Par labu Latviju” frakcijas pārstāvjiem 11.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!