• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu svārstībām aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2011., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 17.maijā

Vēl šajā numurā

19.05.2011., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu svārstībām aprīlī

Patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 1,1%. Patēriņa cenas precēm pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem tās palika nemainīgas.

Cenu līmeņa kāpums bija paredzams, jo informācija par elektroenerģijas tarifu kāpumu bija pieejama jau iepriekš, pasaulē vēl arvien turpinājās pārtikas preču un naftas produktu cenu kāpums, kā arī daļu no patēriņa cenu svārstībām noteica Latvijas tautsaimniecībai raksturīgie sezonālie faktori.

Lielāko ietekmi uz patēriņa cenu kāpumu šā gada aprīlī radīja elektroenerģijas tarifu pieaugums – par 14,1%. Statistikas apkopošanas metodoloģija paredz, ka ar tarifa ieviešanas brīdi patēriņa cenas uztver pilnu tā ieviešanas ietekmi, tomēr reālo elektroenerģijas tarifu kāpumu mājsaimniecības izjutīs pakāpeniski atkarībā no elektroenerģijas patēriņa paradumiem.

Ar 1.aprīli tika ieviesta jauna elektroenerģijas tarifu sistēma, kas mājsaimniecību lietotājiem paredz divu veidu tarifus – starta tarifa cena ir 0,0825 Ls/kWh par gada ietvaros (no 1.aprīļa līdz nākamā gada 31.martam) izlietotajām 1200 kWh un pamata tarifs 0,1074 Ls/kWh, sākot ar 1201 kWh. Tas nozīmē, ka limita ietvaros tarifs paliek nemainīgs, bet elektroenerģijas cenas pieaugums tiek attiecināts tikai uz limita pārsniegumu.

Sākoties pavasara sezonai un attiecīgi beidzoties ziemas sezonas preču izpārdošanām, apģērbu un apavu veikalos tirgoto preču klāstu sāk nomainīt ar jaunajām kolekcijām, kurām nav piemērotas atlaides. Līdz ar to sezonālo faktoru ietekmē apģērbu un apavu cenas aprīlī, salīdzinot ar martu, pieauga par 6,3%. Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, apģērbu un apavu cenas pieauga par 3,5%.

2011.gada aprīlī, salīdzinot ar 2010.gada aprīli, patēriņa cenu indekss pieauga par 4,5%. Precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem tās samazinājās par 0,2%. Gada laikā vislielāko ietekmi uz cenu līmeņa kāpumu radīja patēriņa cenu pieaugums pārtikas precēm – par 9,9%, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem – par 7,4%, kā arī transporta (ieskaitot degvielu) precēm – par 7,6%.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!