• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 18. maija rīkojums Nr. 207 "Par Elektronisko prasmju attīstības plānu 2011.–2013.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2011., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230407

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.208

Par nekustamo īpašumu "V1126", "V1124", "V1122" Naudītes pagastā, Dobeles novadā, un "V1125" Auru pagastā, Dobeles novadā, nodošanu Dobeles novada pašvaldības īpašumā

Vēl šajā numurā

20.05.2011., Nr. 78

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 207

Pieņemts: 18.05.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.207

Rīgā 2011.gada 18.maijā (prot. Nr.31 41.§)

Par Elektronisko prasmju attīstības plānu 2011.–2013.gadam

1. Apstiprināt Elektronisko prasmju attīstības plānu 2011.–2013.gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Plānā minētajām institūcijām katru gadu līdz 1.aprīlim (laikposmā no 2012.gada līdz 2014.gadam) iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā informāciju par tām uzdoto pasākumu izpildi.

4. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram līdz 2012.gada 1.jūlijam un 2014.gada 1.jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanu.

5. Atbildīgajām institūcijām plāna īstenošanu 2011.gadā un turpmākajos gados nodrošināt no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R.Vējonis

 

 

(Ministru kabineta
2011.gada 18.maija
rīkojums Nr.207)

Elektronisko prasmju attīstības plāna 2011.–2013.gadam kopsavilkums

Elektronisko prasmju attīstības plāns 2011.–2013.gadam (turpmāk – plāns) ir izstrādāts, lai ieviestu vienu no Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādnēs 2006.–2013.gadam (apstiprinātas ar Ministru kabineta 2006.gada 19.jūlija rīkojumu Nr.542 "Par Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādnēm 2006.–2013.gadam") noteiktajiem ilgtermiņa rīcības virzieniem – dažādu iedzīvotāju mērķgrupu (arī vecāku cilvēku, bezdarbnieku, invalīdu, reģionu iedzīvotāju un citu) apmācību informācijas un komunikācijas tehnoloģijas lietošanā, šo grupu vajadzībām nepieciešamā specifiskā satura izstrādāšanu, sabiedrības informēšanu par informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sniegtajām iespējām un jaunajiem pakalpojumiem.

Plāns izstrādāts, ņemot vērā Ministru kabineta 2010.gada 9.aprīļa rīkojumu Nr.203 "Par Latvijas Stratēģiskās attīstības plānu 2010.–2013.gadam", kurā noteikts, ka elektronisko risinājumu izmantošanā publiskajā un privātajā sektorā būtiska loma ir potenciālo lietotāju zināšanu līmenim jeb elektroniskajām prasmēm, kas nodrošina pilnvērtīgu elektronisko produktu izmantošanu. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu elektroniskās pārvaldes darbu un elektronisko pakalpojumu izmantošanu, nepieciešams pilnveidot iedzīvotāju elektroniskās prasmes (apmācība un informatīvie pasākumi).

Plāna izstrādes aktualitāte noteikta gan Eiropas Komisijas Paziņojumā Padomei, Eiropas Parlamentam, Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu Komitejai un Reģionu komitejai "E-prasmes – 21.gs.: Konkurētspējas, izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai" (COM(2007) 496 galīgā redakcija)1, gan Eiropas Komisijas Paziņojumā Padomei, Eiropas Parlamentam, Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu Komitejai un Reģionu komitejai "Eiropa 2020 – Stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un integrējošai izaugsmei" (COM(2010) 2020 galīgā redakcija)2 vienā no septiņām parauginiciatīvām – Eiropas Komisijas Paziņojumā Padomei, Eiropas Parlamentam, Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu Komitejai un Reģionu komitejai "Digitālā programma Eiropai" (COM (2010) 245 galīgā redakcija)3 (turpmāk – digitālā programma), kas aicina Eiropas Savienības dalībvalstis veikt pasākumus elektronisko prasmju attīstības veicināšanai.

Minētajos dokumentos, bet īpaši digitālajā programmā uzsvērts, ka elektroniskās prasmes kļūst par būtisku dzīves nepieciešamību, tādēļ nespēja piekļūt informācijai vai izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju ir šķērslis sociālajai integrācijai un personības attīstībai. Nepietiekams elektronisko prasmju līmenis darbinieku un iedzīvotāju vidū ir šķērslis ekonomikas izaugsmei, konkurētspējai un nodarbinātībai valstī un Eiropas Savienībā kopumā. Digitālā programma ierosina Eiropas Savienībasdalībvalsīm līdz 2011.gadam ieviest ilgtermiņa elektronisko prasmju un digitālo līdzekļu lietošanas prasmju politiku, kas veicinās nelabvēlīgā situācijā esošo iedzīvotāju grupu motivēšanu apgūt elektroniskās prasmes, lai nodrošinātu sabiedrības izaugsmi, konkurētspēju un priekšrocības darba tirgū.

Plāns izstrādāts, pamatojoties uz vispārpieņemtajiem nediskriminējošās attieksmes pamatprincipiem, un, īstenojot plānu, tiks veicināts un nodrošināts plānā noteikto mērķauditoriju elektronisko prasmju līmenis, to attīstība, kas ir integrēta vispārējā politikā, kopumā sekmējot inovācijas, konkurētspēju un iekļaušanos informācijas sabiedrībā.

Lai sasniegtu plānā noteikto mērķi, ir apzināta situācija un nepieciešamo pasākumu kopums.

Plānā noteikti šādi rīcības virzieni:

1. Vispārējās izpratnes un motivācijas veicināšana par elektronisko prasmju nepieciešamību.

2. Apmācības pieejamības veicināšana.

3. Plānā ietverto mērķgrupu apmācība elektroniskajās prasmēs.

Plānā paredzētie pasākumi ir sadalīti atbilstoši plānā noteiktajiem rīcības virzieniem. Plāns nosaka pasākumu īstenošanas termiņus, atbildīgās un iesaistītās institūcijas.

Plāna izstrādē un īstenošanā iesaistījušās valsts institūcijas, valsts aģentūras un nevalstiskās organizācijas. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā ļoti svarīga ir pilsoniskās sabiedrības līdzdalība un privātā sektora iesaiste – ar to līdzdalību jau uzsākta apmācība dažāda veida elektroniskajās prasmēs, taču minētās rīcības atbalstam līdz šim nebija izstrādāts vienots attīstības plānošanas dokuments. Plāna mērķgrupas ir pašvaldību darbinieki, bezdarbnieki un darba meklētāji, pirmspensijas vecuma cilvēki, pensionāri, ilgstošas sociālās aprūpes institūciju iemītnieki, ieslodzītie. Citu identificēto mērķgrupu – mediķu, izglītības iestāžu darbinieku, jauniešu, mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju un darbinieku – apmācība ir noteikta citos attīstības plānošanas dokumentos, tādēļ plānā nav ietvertas aktivitātes šo mērķgrupu attīstībai. Minētās mērķgrupas plāna ietvaros ir aplūkotas kā horizontālā politika.

Ja nepieciešams, plāns tiks aktualizēts, mainot un/vai papildinot uzdevumus plāna ieviešanai.

Plāna ieviešana atkarīga no plāna īstenošanā iesaistīto institūciju sadarbības, definēto pasākumu savlaicīgas izpildes, budžeta un administratīvajiem resursiem.

Lai koordinētu plāna izpildes gaitu, institūcijas, kas ir iesaistītas plānā noteikto pasākumu izpildē un atbildīgas par to, iesniegs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā informāciju par tām uzdoto pasākumu izpildes gaitu, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija līdz 2012.gada 1.jūlijam un 2014.gada 1.jūlijam izstrādās un iesniegs Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna īstenošanu.

Piezīmes.
1 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0496:FIN:LV:DOC
2 EIROPA 2020 - Stratēģija gudrai, ilgtspējīgai un integrējošai izaugsmei, COM(2010) 2020.
3 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0245:FIN:LV:DOC

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!