• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par viendzimuma partnerattiecībām un laulības institūtu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2011., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.05.2011., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par viendzimuma partnerattiecībām un laulības institūtu

Valsts prezidents Valdis Zatlers norāda, ka Latvijā ar likumu netiek regulēta faktiskā kopdzīve nedz abu dzimumu, nedz viena dzimuma pāriem, un uzsver, ka būtu jārisina ilgstošu un noturīgu partnerattiecību regulējums, paredzot partneru mantiskās attiecības, mantošanas tiesības un citas tiesības.

19.maijā pēc iepazīšanās ar biedrības “Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības “Mozaīka”” priekšlikumiem par divdesmit četriem likumprojektiem Valsts prezidents norāda: “Tie faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā mūsu valsts pamatlikums. To var raksturot kā slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu. Tāpēc man tas nav pieņemami, un tādā formā es to nevaru atbalstīt. Turklāt šie likumprojekti ir diskriminējoši pret heteroseksuāliem pāriem, jo neparedz iespēju reģistrēt partnerattiecības starp abu dzimumu personām, kas dzīvo kopīgās, ilgstošās un pastāvīgās attiecībās. Lai gan zināms, ka problēmas mantiskajās attiecībās un mantojuma tiesībās vai, piemēram, iespējās iegūt informāciju par sava partnera veselības stāvokli ārstniecības iestādē ir arī heteroseksuāliem pāriem, kas dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās jeb tā sauktajā civillaulībā.”

Viņš uzskata, ka par viendzimuma partnerattiecībām ir jābūt argumentētai un uz savstarpējas cieņas balstītai diskusijai sabiedrībā, izvairoties no neiecietības un ievērojot gan indivīda tiesības, gan arī sabiedrības tradīcijas un vērtības. 

Valsts prezidents uzsver, ka viendzimuma partnerattiecības nav saistāmas ar laulības institūtu. Neviens starptautisks cilvēktiesību akts neparedz valsts pienākumu legalizēt viendzimuma laulības. Satversmē ir stingri nostiprināta laulības definīcija: valsts aizsargā un atbalsta laulību savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. V.Zatlers arī norāda, ka ģimene ir viena no svarīgākajām vērtībām un tās stiprināšana ir būtisks nācijas attīstības priekšnosacījums.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!