• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumi Nr. 384 "Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2011., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.183

Par Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja iecelšanu

Vēl šajā numurā

24.05.2011., Nr. 79

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 384

Pieņemts: 17.05.2011.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.384

Rīgā 2011.gada 17.maijā (prot. Nr.31 20.§)

Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai

Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 21.panta 2.daļu

1. Noteikumi nosaka nosacījumus, termiņus un kārtību, kādā persona, kura ir sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, brīvprātīgi veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (turpmāk – iemaksas) pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs par laikposmu no 2011.gada 1.janvāra par šo personu nav veicis likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk – obligātās iemaksas), kuras darba devējam bija jāveic.

2. Pirms valsts vecuma pensijas aprēķināšanas vai pēc tās piešķiršanas saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – aģentūra), pamatojoties uz personas iesniegumu, nosaka tos gadus un mēnešus, par kuriem darba devējs ir aprēķinājis obligātās iemaksas par personu kā par darba ņēmēju, bet faktiski nav tās veicis.

3. Aģentūra personai izsniedz paziņojumu par darba devēja aprēķinātajām, bet faktiski neveiktajām obligātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai (turpmāk – paziņojums). Paziņojumā norāda šādu informāciju (pielikums):

3.1. laikposms (gadi un mēneši), par kuru darba devējs nav veicis obligātās iemaksas vai nav veicis tās pilnā apmērā;

3.2. aprēķinātā obligāto iemaksu summa, ņemot vērā sociāli apdrošinātās personas kontā reģistrēto informāciju par personas darba ienākumiem un Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu likmi pensiju apdrošināšanai kārtējam gadam;

3.3. konts, kurā veicamas iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja persona izvēlas tās veikt.

4. Aprēķināto obligāto iemaksu summu noapaļo līdz veseliem latiem un santīmiem, atmetot 0,49 santīmus un mazāk un noapaļojot līdz santīmam 0,50 santīmu un vairāk.

5. Personai par laikposmu līdz pensijas piešķiršanas mēnesim ir tiesības veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai par visu laikposmu, par kuru darba devējs (izņemot darba devēju – mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju) faktiski nav veicis obligātās iemaksas, vai par atsevišķu šā laikposma daļu atbilstoši paziņojumā norādītajām iemaksām pensiju apdrošināšanai.

6. Ja par vienu un to pašu laikposmu vairāki darba devēji (izņemot darba devēju – mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju) nav faktiski veikuši obligātās iemaksas, personai ir tiesības veikt iemaksas pensiju apdrošināšanai par vienu vai vairākiem darba devējiem atbilstoši paziņojumā norādītajām iemaksām pensiju apdrošināšanai.

7. Persona iemaksas pensiju apdrošināšanai veic:

7.1. pirms valsts vecuma pensijas piešķiršanas – triju mēnešu laikā no dienas, kad iesniegts iesniegums par valsts vecuma pensijas piešķiršanu;

7.2. pēc valsts vecuma pensijas piešķiršanas.

8. Iemaksas pensiju apdrošināšanai persona veic aģentūras norādītajā budžeta kontā ar tādas maksājumu iestādes starpniecību, kurai ir tiesības sniegt maksājumu pakalpojumus saskaņā ar Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumu.

9. Maksājuma rīkojumā persona norāda:

9.1. tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, par kuru tiek veikta iemaksa pensiju apdrošināšanai;

9.2. atzīmi "iemaksa pensiju apdrošināšanai";

9.3. budžeta ieņēmumu klasifikācijas kodu, kas norādīts aģentūras paziņojumā;

9.4. darba devēju un laikposmu, par kuru tiek veikta iemaksa pensiju apdrošināšanai.

10. Aģentūra personas veiktās iemaksas pensiju apdrošināšanai reģistrē sociāli apdrošinātās personas kontā 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 7.punktā minētā maksājuma saņemšanas.

11. Ja persona, kura brīvprātīgi veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai, neiegūst tiesības uz valsts vecuma pensiju saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", tā pieprasa aģentūrai atmaksāt veiktās iemaksas, iesniedzot iesniegumu jebkurā aģentūras nodaļā un norādot kredītiestādes kontu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa.

12. Aģentūra katru gadu līdz 1.aprīlim pārbauda, vai tās personas sociālās apdrošināšanas kontā, kura ir brīvprātīgi veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai, darba devējs vai Maksātnespējas administrācija nav veikusi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par to laikposmu, par kuru persona pati iepriekš ir brīvprātīgi veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai. Konta pārbaudi pārtrauc pēc personas nāves vai darba devēja likvidācijas.

13. Konstatējot darba devēja vai Maksātnespējas administrācijas veiktās iemaksas par personu, kura ir brīvprātīgi veikusi iemaksas pensiju apdrošināšanai, aģentūra līdz attiecīgajam kalendāra gadam sekojošā gada 31.jūlijam nosūta personai informāciju par pārmaksātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai, norādot attiecīgo summu un iemaksu veicēju, kā arī informējot personu, ka pārmaksāto iemaksu saņemšanai iesniedzams iesniegums jebkurā aģentūras nodaļā, norādot kredītiestādes kontu vai pasta norēķinu sistēmas kontu, kurā ieskaitāma atmaksājamā summa.

14. Aģentūra atmaksā personas veiktās iemaksas pensiju apdrošināšanai mēneša laikā pēc attiecīgi šo noteikumu 11. vai 13.punktā minētā iesnieguma saņemšanas.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministre I.Jurševska



 

Pielikums
Ministru kabineta
2011.gada 17.maija
noteikumiem Nr.384

Labklājības ministre I.Jurševska

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!