• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Rundāles pils 275.gadadienas pasākumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2011., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

26.05.2011., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Rundāles pils 275.gadadienas pasākumā

24.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere piedalījās Rundāles pils 275.dzimšanas dienas pasākumā, kura laikā tika atklāta pilnībā restaurētā Biljarda zāle (attēlā) un tematiskā izstāde.

Foto: VPK

L.Zatlere ir programmas "Rundāles pils restaurācijas pabeigšana 2010–2014" patronese. Uzrunājot klātesošos, viņa uzsvēra, ka "Rundāles pils ir viena no skaistākajām Latvijas pērlēm". L.Zatlere atgādināja Anatola Fransa reiz teikto: lai paveiktu lielas lietas, ir ne tikai jāstrādā, bet arī jāsapņo, ne tikai jāplāno, bet arī jātic. "Rundāles pils ir tā vieta, kur sapņi pārtop īstenībā, kur ir stipra ticība lieliem darbiem," izsakot pateicību visiem, kas ir strādājuši un strādā pie Rundāles pils restaurācijas, uzsvēra L.Zatlere.

Pēc Biljarda zāles svinīgās atklāšanas, kas restaurēta par mecenātu Borisa un Ināras Teterevu līdzekļiem un kurā atrodas viens no lielākajiem vēsturiskajiem biljarda galdiem Eiropā, Rundāles pili 275.dzimšanas dienā sveica Valsts prezidents. Uzrunājot svinību dalībniekus, viņš uzsvēra: "Cilvēks vienmēr ir tiecies pēc skaistā un centies iemiesot savu gaumi un radošo garu paliekošā, varbūt pat mūžīgā vērtībā. Šeit tas viss sākās pirms 275 gadiem. Pamatakmens likšanas brīdis ir tas, kad sapnis par skaisto kļūst par apņemšanos to realizēt. Mums ir šis Rundāles pils brīnums."

V.Zatlers īpaši atcerējās, kā viņš pirmo reizi kā pamatskolas skolnieks apmeklēja Rundāles pili, kur ekskursijas vadītājs izklāstu par katru telpu sāka ar vārdiem "šeit kādreiz bija". Viņš uzsvēra, ka Imantam Lancmanim kopā ar daudziem domubiedriem izdevies panākt, ka pilī atkal ir tās īpašā sākotnējā gaisotne. Valsts prezidents pateicās visiem, kas strādājuši pie šā Latvijas brīnuma atgriešanas dzīvē.

1736.gada 24.maijā tika ielikts Rundāles pils pamatakmens, un šis svinīgais brīdis tiek uzskatīts par Rundāles pils dzimšanas dienu, kas tiek atzīmēta katru gadu 24.maijā.

Valsts prezidenta kundze, uzņemoties Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas mecenātisma programmas patroneses pienākumus, izteica cerību, ka šī iniciatīva kļūs par spilgtu privātās iniciatīvas piemēru kultūras laukā, kam ir liela nozīme visā pasaulē. Valsts prezidents V.Zatlers un L.Zatleres kundze uzskata, ka Rundāles pils pieder pie garīgā un materiālā mantojuma, ko ir svarīgi saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!