• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīca" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.1999., Nr. 92/95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr. 5.1-2-44/99

Par VAS "Latvijas Eksportkredīts" dibināšanas likumību un statūtos noteiktās darbības izvērtēšanu. Par valsts uzņēmuma "Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacija" saimniecisko un finansiālo darbību 1996., 1997. un 1998. gadā

Vēl šajā numurā

24.03.1999., Nr. 92/95

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-26

Pieņemts: 04.03.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr. 5.1–2–26

Rīgā 1999.gada 4.martā

Par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīca" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis I.Šķibelis, kolēģijas locekļi I.Kalniņa, M.Lēruma, V.Pucis, piedaloties valsts revidentiem G.Poišam, A.Ērglim; uzaicinātajiem — LR Zemkopības ministrijas valsts īpašuma uzskaites un saglabāšanas departamenta direktoram R.J.Sproģim, LR Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta privatizācijas un denacionalizācijas nodaļas vadītājam V.Vasiļjevam, a/s "Hanzas maiznīca" pilnvarotajiem juristiem P.Dālderim, G.Vanagam, bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" Kontroles departamenta sektora vadītājai Z.Gorodņicinai, Juridiskā departamenta sektora vadītājai I.Abakukai, speciālistam R.Ozolam; protokolēja valsts revidenta palīdze A.Šķestere,

izskatīja revīzijas materiālus par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīca" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību, saskaņā ar revīzijas uzdevumu Nr.5.1–2–26/98 (lieta Nr.5.1–2–26) un

konstatēja:

1. Valsts uzņēmums "3.maizes rūpnīca" izveidots, reorganizējot Rīgas valsts firmu "Baltmaiznieks". V/u "3.maizes rūpnīca" LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēta 1993.gada 10.augustā, reģistrācijas Nr.000314174. Uzņēmuma juridiskā adrese Rīgā, Mūkusalas ielā 51.

Valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizācija tika noteikta, pamatojoties uz LR Ministru Padomes lēmumu Nr.91, ar LR Ekonomiskās reformu ministrijas 1993.gada 19.jūlija pavēli Nr.175 "Par grozījumu izdarīšanu privatizējamo un neprivatizējamo valsts īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstos", pārveidojot šo uzņēmumu statūtsabiedrībā.

2. LR Lauksaimniecības (kopš 03.08.1993. Zemkopības) ministrija nav nodrošinājusi Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" reorganizāciju atbilstoši šādām tiesību aktu normām:

— nav ievērotas likuma "Par uzņēmējdarbību" 35.panta prasības, ka uzņēmumu sadalot vai atdalot daļu no tā (atdalīja valsts uzņēmumu "3.maizes rūpnīca"), tiesības un saistības tiek sadalītas saskaņā ar īpašuma sadalīšanas aktu. Sadalīšanas akts netika sastādīts;

— nav ievērotas likuma "Par grāmatvedību" 13.panta prasības, kuras nosaka, ka uzņēmumam, uzsākot (izbeidzot) darbību, ir jāparāda savā īpašumā un lietošanā esošo līdzekļu kopvērtība un savi parādi īpašā sākuma (slēguma) bilancē, kas sastādīta, pamatojoties uz inventarizācijas datiem. Nav sastādīta Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" sadales bilance, kā arī valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" sākuma bilance;

— nav ievērots likums "Par valsts uzņēmumu" 8.pants, kurš nosaka, ka valsts uzņēmuma pamatkapitāls (statūtu fonds) ir valsts mantas norobežota daļa — pamatlīdzekļi, apgrozāmie līdzekļi un citas vērtības. Valsts uzņēmumam "3.maizes rūpnīca" pamatkapitāls neatbilstoši tiesību aktu normām samazināts par Ls 38 817. Pamatkapitāls LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēts Ls 172 390,5, lai gan valsts uzņēmumam "3.maizes rūpnīca" nodota "Baltmaiznieka" manta Ls 211 207,73 vērtībā, t.sk. pamatlīdzekļi Ls 174 090,60.

LR Lauksaimniecības ministrijas Agrāro reformu pārvaldes priekšnieka vietniece I.Mārtinsone pēc stāvokļa uz 1993.gada 1.aprīli veikusi statūtu fonda sadales aprēķinu un noteikusi pamatkapitālu valsts uzņēmumam "3.maizes rūpnīca" Ls 172 390,5, neveicot "Baltmaiznieka" īpašuma inventarizāciju. Jāatzīmē, ka minētajā sadales aprēķinā norādīts, ka, nodalot "3.maizes rūpnīcu" kā pastāvīgu juridisko personu, pēc bilances uz 01.04.1993. nodalāmo pamatlīdzekļu (saraksts nav pievienots) atlikusī (bilances) vērtība 10 511,1 tūkst. LVR (Ls 52 555). Privatizācijas komisijas sastādītajā "3.maizes rūpnīcas" nosacītās cenas kopsavilkuma aktā pēc stāvokļa uz 1993.gada 1.maiju atlikušo pamatlīdzekļu bilances vērtību norāda 55 642,7 tūkst. LVR (Ls 278 210).

3. 01.06.1993. LR Lauksaimniecības ministrija ar pavēli Nr.289 apstiprināja Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" objekta — "3.maizes rūpnīca" (Rīgā, Mūkusalas ielā 51) privatizācijas projektu. "3.maizes rūpnīcas" privatizācijas projektā nav ievērotas 16.06.1992. likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu, (uzņēmumu) privatizācijas kārtību" (turpmāk tekstā — likums "Par privatizācijas kārtību") 4.panta prasības:

— netika norādīta kapitāla daļu pārdošanas kārtība, akciju veidi un to proporcijas;

— 70% kapitāla daļu iespējamo pircēju vietā paredzēja realizēt konkrētiem saimnieciskiem partneriem, bet 12,5% akciju (realizācijai par sertifikātiem) tika noteikti iespējamie pircēji — saimnieciskā partnera SIA "LIZE" dibinātāja SIA "Ave Lat" fiziskās personas.

4. 22.07.1993. LR Ekonomikas ministrijas privatizācijas projektu apstiprināšanas komisijas sēdē nolēma atbalstīt valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizācijas projektu, lai gan privatizācijas projekts neatbilda iepriekš minētām tiesību aktu normām. Saskaņā ar likuma "Par privatizācijas kārtību" 13.pantu privatizācijas norises atbilstību LR likumiem, LR Augstākās Padomes lēmumiem bija jākontrolē LR Ekonomikas ministrijai.

LR Ekonomikas ministrija nav ievērojusi iepriekšminētā likuma 7.panta prasības par to, ka informāciju par ministrijas apstiprināto valsts īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projektu Ekonomisko reformu ministrija ne vēlāk kā četras nedēļas pēc tā saņemšanas dienas publicē privatizācijas biļetenā vai LR Augstākās Padomes un Ministru Padomes oficiālajā izdevumā. Informācija par apstiprināto valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizācijas projektu noteiktajā laikā presē netika publicēta.

5. Privatizācijas komisija nav nodrošinājusi valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizācijas procesa atbilstību tiesību aktu normām, t.i., nav ievērots likuma "Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu (uzņēmumu) un to mantas novērtēšanas kārtību" 3.pants, kurš nosaka, ka pirms privatizējamā objekta (uzņēmuma) nosacītās cenas noteikšanas veicama šā objekta mantas inventarizācija un ka privatizācijas komisija pārbauda un, ja nepieciešams, koriģē inventarizācijas rezultātus atbilstoši LR spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Privatizācijas komisija, nosakot valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" nosacīto cenu, izmantojusi Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīcas" inventarizācijas sarakstus pēc stāvokļa uz 1993.gada 1.maiju un tajos nav uzskaitīta nepabeigtā celtniecība, arī valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" novērtēšanas aktos nav uzskaitīta un vērtēta nepabeigtā celtniecība, lai gan valsts uzņēmums "3.maizes rūpnīca" ir pieņēmis no Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" nepabeigto celtniecību (neuzstādītās iekārtas) Ls 1980,10 vērtībā. Neuzstādītās iekārtas neizpirktas nodotas a/s "Rīgas maiznieks" mantas sastāvā, tā nodarot zaudējumus valstij Ls 1980,10 vērtībā.

6. Privatizācijas komisija nav rīkojusies atbilstoši 17.03.1992. likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas komisijām" 7.panta prasībām, kuras nosaka, ka privatizācijas komisijas pastāvīgi vada attiecīgo objektu privatizāciju saskaņā ar likumdošanas aktiem, kuri regulē tautsaimniecības objektu privatizācijas kārtību, kā arī nav ievērojusi likuma "Par privatizācijas kārtību" 8.pantu. Tas nosaka, ka īpašuma objekts (uzņēmums) privatizējams tikai atbilstoši apstiprinātajam privatizācijas projektam un saskaņā ar LR likumiem, LR Augstākās Padomes un valdības lēmumiem. Valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizācijas noteiktā metode — pārveidojot satūtsabiedrībā. Ņemot vērā, ka pielietojot privatizācijas metodi "pārveidojot uzņēmējsabiedrībā", uzņēmums tiek pārveidots par akciju sabiedrību, bet pārdošanas (privatizācijas) priekšmets — kapitāla daļas (akcijas) ir valsts īpašums, un 07.07.1992. likuma "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās" 18.pantā noteikts, ka kapitāla daļas pārdodamas atbilstoši apstiprinātajā privatizācijas projektā noteiktajam kapitāla sadalījumam, bet parakstīšanās uz kapitāla daļām (akcijām) tiek organizēta likumā noteiktajā kārtībā. Tā kā šis speciālais likums nav noteicis šo parakstīšanos uz kapitāla daļām (akcijām) kārtību, un privatizāciju reglamentējošās tiesību aktu normas neparedz par konkrēto privatizācijas subjektu bez izsoles vai piedāvājumu konkursa noteikt privatizācijas projektā norādīto iespējamo pircēju, tad privatizācijas komisijai, organizējot parakstīšanos uz akcijām (akciju pārdošanu), lai noteiktu privatizācijas subjektu, bija jālieto kādu no tiesību aktu normām, kas nosaka pārdošanu.

Privatizācijas komisija, vadot valsts uzņēmuma "3.maizes rūpnīca" privatizāciju, t.i., organizējot parakstīšanos uz akcijām (akciju pārdošanu), pircēja noteikšanai nav izmantojusi likumā "Par privatizācijas kārtību" 2.pantā noteiktās pārdošanas metodes. 2.pants nosaka, ka nevienu īpašuma objektu (uzņēmumu), kam piemērojams šis likums, nevar privatizēt citādi, kā tikai pēc vienas vai vairākām privatizācijas metodēm, četras no kurām nosaka pārdošanu:

— pārdodot atklātā izsolē vai izsolē ar pretendentu atlasi;

— pārdodot atklātā izsolē vai izsolē ar pretendentu atlasi tikai par sertifikātiem;

— pārdodot aizklātu piedāvājumu konkursā;

— pārdodot atklātā izsolē vai izsolē ar pretendentu atlasi vai aizklātu piedāvājumu konkursā bez sertifikātu izmantošanas.

Neviena no metodēm neparedz tiesības valsts īpašuma (akciju) pircēju noteikt privatizācijas komisijai vai ministrijai bez izsoles vai konkursa.

Privatizācijas komisija, izskatot jautājumu, kam dodamas tiesības iegādāties par akciju sabiedrībā pārveidojamā v/u "3.maizes rūpnīca" akcijas, nav pildījusi iepriekšminētās tiesību aktu normas un nav arī organizējusi kapitāla daļu (akciju) pārdošanu atbilstoši privatizācijas projektā paredzētajiem saimnieciskajiem partneriem. Privatizācijas komisija pieļāvusi valsts kapitāla daļu (akciju) pārdošanu bez izsoles vai konkursa organizēšanas privatizācijas projektā minētajiem "iespējamiem pircējiem" — SIA "LIZE" — 70 % un SIA "LIZE" dibinātājiem: SIA "Ave Lat" fiziskajām personām 12,5%, kā arī SIA "Hanzas maiznīca" 1,9%, kura nav minēta arī privatizācijas projektā.

7. Realizējot 1998.gadā a/s "Rīgas maiznieks" akcijas, kas iegādātas ar 30% atlaidi, akcionāri nav ievērojuši ar 03.06.1993. LR Ministru Padomes lēmumu Nr.283 "Par uzņēmējsabiedrībās pārveidojamo valsts uzņēmumu un valsts statūtsabiedrību kapitālu daļām un atlaidēm darbiniekiem" apstiprinātās kārtības "Kādā uzņēmējsabiedrībās pārveidojamo valsts uzņēmumu un valsts statūtsabiedrību darbinieki realizē tiesības par privatizācijas sertifikātiem iegūt kapitāla daļas ar atlaidi" 3.punktu, kurš nosaka, ka ar atlaidi iegādātās uzņēmējsabiedrības kapitāla daļas to īpašnieks ir tiesīgs atsavināt, iemaksājot atlaides vērtību valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondā atbilstoši LR likuma "Par valsts un pašvaldības īpašuma privatizāciju fondiem" 2.pantā noteiktajam līdzekļu sadalījumam. Apstiprinātajā privatizācijas projektā paredzēts ar atlaidi darbiniekiem realizēt 594 akcijas (akcijas nominālvērtība Ls 40). Darbinieki ar atlaidi iegādājušies 350,67 akcijas ar kopējo atlaides vērtību Ls 4208. Akciju īpašnieki 1998.gadā atsavinājuši ar atlaidi iegādātās 312,6 akcijas un nav iemaksājuši valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondos atlaides vērtību Ls 3752, tā nodarot valstij zaudējumu Ls 3752 apmērā.

Saskaņā ar 12.04.1993. LR Ministru Padomes lēmumu Nr.183 "Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem" 10.punktu līdzekļu ieskaitīšanu privatizācijas fondos kontrolē Galvenā valsts finansu inspekcija (Valsts ieņēmumu dienests — tiesību un saistību pārmantotājs no tā izveidošanas brīža).

Jāatzīmē, ka sakarā ar likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" stāšanos spēkā, LR Ministru kabinets 1994.gada 5.jūlijā pieņēmis lēmumu Nr.94 "Par dažu Ministru Padomes lēmumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" un tajā skaitā arī 1993.gada 3.jūnija lēmumu Nr.283 "Par uzņēmējsabiedrībās pārveidojamo valsts uzņēmumu un valsts statūtsabiedrību kapitāla daļām un atlaidēm darbiniekiem". Saskaņā ar Civillikuma ievada 3.punktu katra civiltiesiska attiecība apspriežama pēc likumiem, kas bijuši spēkā, tad, kad šī attiecība radusies, pārgrozījusies vai izbeigusies. Neskartas paliek jau iegūtās tiesības.

Kolēģija, izvērtējot atskaites ziņojumu, revīzijas materiālus un LR Zemkopības ministrijas, LR Ekonomikas ministrijas, VAS "Privatizācijas aģentūra" un a/s "Rīgas maiznieks" pārstāvju sniegtos paskaidrojumus un pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.pantu,

nolēma:

1. Slēgt revīziju lietā Nr.5.1–2–26 "Par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīcas" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību".

2. Uzdot Valsts ieņēmumu dienestam nodrošināt a/s "Rīgas maiznieks" akcionāru ar atlaidi iegādāto, bet 1998.gadā atsavināto a/s "Rīgas maiznieks" 312,6 akciju atlaides vērtības Ls 3752 ieskaitīšanu valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondos. Par lēmuma izpildi informēt Valsts kontroli līdz 1999.gada 1.jūlijam.

3. Kolēģijas lēmumu un revīzijas "Par Rīgas valsts firmas "Baltmaiznieks" "3.maizes rūpnīcas" Rīgā, Mūkusalas ielā 51, privatizācijas procesa likumību" materiālus nosūtīt Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai izvērtēšanai un atbildīgo amatpersonu saukšanai pie atbildības tiesību aktu noteiktā kārtībā.

4. Nosūtīt kolēģijas lēmumu Latvijas Republikas Zemkopības ministrijai, Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijai, bezpeļņas organizācijai valsts akciju sabiedrībai "Privatizācijas aģentūra", a/s "Rīgas maiznieks", Valsts ieņēmumu dienestam.

Saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli" kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors I.Šķibelis

Kolēģijas locekļi: I.Kalniņa, M.Lēruma, V.Pucis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!