• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bezpeļņas organizācijas valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" dibināšanas un darbības likumību, pareizību un lietderību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.1999., Nr. 92/95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-271

Par finansiāli saimnieciskās darbības revīziju bezpeļņas organizācijā valsts uzņēmumā "Rīgas pils pārvalde"

Vēl šajā numurā

24.03.1999., Nr. 92/95

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-305

Pieņemts: 25.02.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–305

Rīgā 1999. gada 25. februārī

Par bezpeļņas organizācijas valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" dibināšanas un darbības likumību, pareizību un lietderību

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas vadītājs departamenta direktors V.Grasis, kolēģijas locekļi L.Ceimere, Dz.Levrence, D.Timšāne, vecākā valsts revidente S.Liepiņa, valsts revidentes T.Mazbērziņa, S.Zīle; uzaicinātie: LR Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks I.Rezebergs, Ārstniecības departamenta direktora vietniece I.Voicāne, BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" galvenais ārsts V.Zatlers; protokolēja valsts revidente M.Priecuma.

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto paskaidrojumus par atzinumā teikto, kolēģija

konstatēja:

1. BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" izveidota saskaņā ar LR MK 30.06.1998. rīkojumu Nr.339 un reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 18.09.1998.

2. LR MK 30.06.1998. rīkojuma Nr.339 projektu sagatavojusi un virzījusi Ministru kabinetam apstiprināšanai LR Labklājības ministrija. Šis rīkojums ir pretrunā ar LR likumiem.

2.1. Rīkojumā noteikts reorganizēt LR Labklājības ministrijas pakļautībā esošo valsts budžeta iestādi — Valsts traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu un uz tās bāzes izveidot BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca". Tas ir pretrunā ar LR "Ministriju iekārtas likuma" 15. pantu, kurā noteikts, ka valsts iestāde tiek izveidota un likvidēta. Likums neparedz iestādes reorganizāciju par uzņēmējsabiedrību. Līdz ar to nav izstrādāts normatīvais dokuments, kas precīzi noteiktu reorganizācijas un izveidojamās uzņēmējsabiedrības pamatkapitāla aprēķināšanas kārtību.

2.2. LR MK 30.06.1998. rīkojumā Nr.339 noteikts, ka BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" pamatkapitāls ir Ls 2 773 999 un tas atbilst iestādes bilancē esošo pamatlīdzekļu vērtībai. Rīkojumā nav paredzēts ņemt vērā iestādes apgrozāmo līdzekļu un saistību ietekmi uz pamatkapitāla lielumu. Līdz ar to nav izpildīts LR likuma "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību" 2. panta noteikums par to, ka uzņēmējsabiedrības pamatkapitālu veido dalībnieku ieguldītais īpašums.

3. Nav ievērotas LR likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās" prasības — BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" pilnvarnieks nav iecelts.

4. Slimnīcas grāmatvedības uzskaitē nav ievērotas LR likumu un citu normatīvo dokumentu prasības.

4.1. LR likuma "Par grāmatvedību":

4.1.1. 13. panta prasības par to, ka uzņēmumam, uzsākot (izbeidzot) darbību, jāparāda savā īpašumās un lietošanā esošo līdzekļu kopvērtība un savi parādi īpašā sākuma (slēguma) bilancē, kas sastādīta no inventarizācijas datiem. Iestādes slēguma un uzņēmējsabiedrības sākuma bilance nav sastādīta. Nav arī inventarizēti visi iestādes bilances posteņi, inventarizācija veikta tikai par pamatlīdzekļiem un krājumiem.

4.1.2. 2. panta prasība par to, ka uzņēmuma grāmatvedībai uzskatāmi jāatspoguļo visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi. Atsevišķos gadījumos grāmatvedības uzskaitē atspoguļots nevis saimnieciskais darījums, bet tā rezultāts.

4.2. Uzņēmējsabiedrības grāmatvedības uzskaite tiek kārtota pēc iestādes grāmatvedības uzskaites principiem atbilstoši "Budžeta iestāžu grāmatvedības kontu plānam un metodiskajiem norādījumiem kontu plāna piemērošanai", kas apstiprināts ar LR Finansu ministrijas 16.12.1997. rīkojumu Nr.761. Līdz ar to netiek ievērotas LR MK 07.11.1995. noteikumu Nr.339 "Noteikumi par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" prasības.

4.2.1. 102. punkts — uzņēmējsabiedrībā nav vadītāja apstiprināta grāmatvedības kontu plāna, kas izstrādāts, pamatojoties uz vienoto grāmatvedības kontu plānu.

4.2.2. 117.–128. punkts — uzņēmējsabiedrībā nav izstrādāta pamatlīdzekļu nolietojuma uzskaites politika. Pamatlīdzekļu uzskaite ir neprecīza, to nolietojums netiek rēķināts.

5. Nav ievērotas LR likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu" 5. panta prasības, kas aizliedz valsts mantu nodot citām personām bezatlīdzības lietošanā. Slimnīca noslēgusi patapinājuma līgumu, ar kuru nodotas telpas bezatlīdzības lietošanā citai juridiskajai personai — uzņēmējsabiedrībai, kura slimnīcā veic telpu remontus. Kolēģija

nolēma:

1. Uzdot LR Labklājības ministrijai:

1.1. Iecelt pilnvarnieku BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" dalībnieka tiesību un pienākumu realizēšanai uzņēmējsabiedrībā atbilstoši likuma prasībām.

1.2. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 1999. gada 1. aprīlim.

2. Uzdot LR Labklājības ministrijai kopā ar BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca":

2.1. Pēc uzņēmējsabiedrības sākuma bilances sastādīšanas precizēt dalībnieka ieguldītā īpašuma un līdz ar to uzņēmējsabiedrības pamatkapitāla lielumu. Nodrošināt precizētā pamatkapitāla reģistrēšanu LR Uzņēmumu reģistrā.

2.2. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 1999. gada 30. aprīlim.

3. Uzdot BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca":

3.1. Novērst revīzijā konstatētos grāmatvedības uzskaites pārkāpumus.

3.2. Novērst LR likuma "Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu" pārkāpumus.

3.3. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 30.04.1999.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Labklājības ministrijai un BO valsts SIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca".

5. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1–2–305.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas vadītājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi L.Ceimere,  Dz.Levrence, D.Timšāne

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!