• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Latvijas Nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2011., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par sabiedrisko organizāciju līdzdalību politikas veidošanā

Vēl šajā numurā

27.05.2011., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Latvijas Nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam

25.maijā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru valdes sēdē apstiprināta jaunā Latvijas valdības Nodomu vēstule par turpmākajiem pasākumiem ekonomikas stabilizēšanai un izaugsmes atjaunošanai. Nodomu vēstule apstiprināta starptautiskā aizdevuma programmas Latvijai ietvaros.

Aizdevuma programma noslēgsies šā gada beigās, taču jau iepriekšējās starptautisko aizdevēju pārskata misijas laikā tika panākta vienošanās, ka Latvija neizņems atlikušās aizdevuma daļas no Eiropas Komisijas un SVF, un 2011.gadā ir paredzēts saņemt tikai Pasaules Bankas (PB) pēdējo aizdevuma daļu sociālajam sektoram 100 miljonu eiro jeb 70 miljonu latu apmērā.

Latvijai starptautiskās aizdevuma programmas ietvaros, ko ir saskaņojusi Saeima, pamatojoties uz ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu, līdz 2011.gada beigām ir pieejams 7,5 miljardu eiro liels aizdevums, paredzot turpināt Latvijā stingru fiskālo politiku un veikt strukturālās reformas, lai atgrieztos uz ekonomikas izaugsmes ceļa.

Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem ~49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, ~10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, bet 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts "Parex bankai".

Latvijas Nodomu vēstulē SVF vispārējās valdības budžeta deficīts (atbilstoši EKS metodoloģijai) 2012.gadā paredzēts mazāks par 3% no IKP, tiecoties uz 2,5%, lai nodrošinātu drošu Māstrihtas deficīta kritērija izpildi. Plānots, ka 2013.gadā deficīts nepārsniegs 1,9% no IKP, bet 2014.gadā – 1,1% no IKP.

Tāpat Nodomu vēstulē Latvijas valdība apņēmusies ievērot stingru fiskālo politiku – plānots fiskālās disciplīnas likumprojektu un grozījumus Satversmē iesniegt Saeimā līdz šā gada novembra beigām, kā arī ikgadējā budžeta likumprojektu 2012.gadam papildināt ar nesaistošu vidēja termiņa budžeta likumprojektu.

Nodomu vēstulē pastāv skaidra saikne starp iesaldēto aizdevuma rezervi banku sektora atbalstam un progresu finanšu sistēmas stabilizācijā. Līdz ar būtiskāko lēmumu pieņemšanu "Parex bankas" restrukturizācijas plāna izpildē, Citadeles bankas pārdošanas stratēģijas pieņemšanā un realizācijā un Latvijas Hipotēku un zemes bankas pārveides plāna pieņemšanā un izpildē paredzēta arī iesaldēto līdzekļu atbrīvošana un iespēja Latvijai tos izmantot tāpat kā pārējos aizdevuma līdzekļus.

Pēc Nodomu vēstules pēdējās tehniskās saskaņošanas tā tiks publiskota.

 

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!