• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par medicīnas ierīcēm, kurām piemēro samazināto PVN likmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2011., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/230944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par kodoldrošību un atjaunojamās enerģijas izmantošanu

Vēl šajā numurā

31.05.2011., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par medicīnas ierīcēm, kurām piemēro samazināto PVN likmi

Veselības ministrija, atgādina, ka ar 1.jūniju stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka medicīniskās ierīces, palīgierīces, to komplektējošās daļas, rezerves daļas un piederumus, kuru piegādēm turpmāk var piemērot samazinātu PVN likmi. Šādu samazinātu pievienotās vērtības nodokļa procentu likmi piemēros tām medicīniskajām ierīcēm, kuras parasti izmanto, lai atvieglotu vai ārstētu personas ar organisma funkciju traucējumiem, un kuras tiek izmantotas tikai individuālai lietošanai.

Lai novērtētu, vai konkrētā ierīce atbilst samazinātai PVN likmei, ir nepieciešama tās atbilstība visiem šiem kritērijiem:

• tai ir jābūt medicīniskai ierīcei;

• tā tiek izmantota kādu organisma funkciju traucējumu atvieglošanai vai ārstēšanai;

• ierīce tiek izmantota tikai individuālai lietošanai.

Individuālai lietošanai pieskaitāmas šādas medicīnisko ierīču kategorijas:

• vienreiz lietojamās medicīniskās ierīces, kuras paredzēts lietot vienam pacientam vienreizējai procedūrai un pēc lietošanas tiek iznīcinātas, utilizētas. Piemēram, injekciju šļirces ar/bez adatām, vate, marle, medicīniskie plāksteri, cimdi, ķirurģiskie diegi, drenas, reaģenti, vienreiz lietojamas laboratorijā izmantojamas medicīniskās ierīces, katetri, medicīnisko ierīču dezinfekcijas līdzekļi, vienreiz lietojamu instrumentu komplekti, rentgena filmas u.c.;

• pēc pasūtījuma ražotās medicīniskās ierīces, kuras izgatavotas vai pielāgotas konkrētajai personai saskaņā ar ārstu norādījumiem. Piemēram, briļļu lēcas, ietvari, ortozes, dažādu veidu protēzes, ortopēdiskie apavi u.c.;

• medicīniskās ierīces, kuras ir personas individuālā lietošanā konkrētās personas ārstniecības vai funkciju ierobežojumu atvieglošanas mērķu sasniegšanai un kuras noteiktu laika periodu persona var patstāvīgi lietot bez ārstniecības personas tiešas līdzdalības vai uzraudzības. Piemēram, pašaprūpē izmantojamās medicīniskās ierīces (persona lieto patstāvīgi) – termometrs, ratiņkrēsli u.c. tehniskie palīglīdzekļi personām ar īpašām vajadzībām, funkcionālās gultas, dažādas implantējamas medicīniskas ierīces (kardiostimulatori, kohleārie implanti u.c.), glukometri, analoģiskas ierīces paškontrolei, arī teststrēmeles, respiratorās terapijas palīglīdzekļi (ieelpojamā gaisa sildītāji, mitrinātāji, inhalatori, ventilētāji, respiratori, skābekļa ierīces, deguna sekrēta aspiratori, speciāli soli un spilveni elpošanas terapijai; elpošanas muskuļu treniņierīces, arī maskas pretestībai; respiratorie mērītāji, spirometri, krājtelpas), kontaktlēcas, auss, aizauss vai pie brillēm stiprināmi dzirdes aparāti u.c.

Veselības ministrija uzsver, ka termins “individuālai lietošanai” nav attiecināms uz medicīniskām ierīcēm, kas ārstniecībā ir izmantojamas tikai ar ārstniecības personas tiešu līdzdalību un uzraudzību un nav vienreiz lietojamas medicīniskas ierīces. Piemēram, rentgena aparāti, kompjūtertomogrāfi, neatliekamās medicīniskās palīdzības komplekti (reanimācijas), zobakmens noņemšanas ierīces, elektroniskās zobu kanāla garuma mērierīces, lāzerķirurģijas ierīces, daudzfunkciju monitori, operāciju galdi, centrifūgas, izgulsnēšanas ierīces, diagnostisko lēcu komplekti un to piederumi, magnētiskās rezonanses izmeklējumu iekārtas, ultraskaņas diagnostiskās iekārtas u.c.

Līdz šim samazinātā PVN likme medicīnas ierīcēm un precēm bija piemērota plašākam sabiedrības lokam, ne tikai tām, kas paredzētas individuālai lietošanai. Ņemot vērā, ka šāda kārtība ir pretrunā ar Eiropas Padomes 2006.gada 28.novembra direktīvā Nr.2006/112/EK pausto, bija jāprecizē medicīnas ierīču saraksts.

Gadījumos, ja ir problēmas konstatēt, vai medicīniskā ierīce atbilst visām trijām iepriekšminētajām kategorijām, lūdzam kontaktēties ar Zāļu valsts aģentūras ekspertiem Medicīnisko ierīču novērtēšanas nodaļā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!