• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reformām sociālās sistēmas ilgtspējai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2011., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/231138

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Monako firsta Alberta II, Bo marķīza, oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

02.06.2011., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reformām sociālās sistēmas ilgtspējai

31.maijā Rīgā Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā notika Reformu vadības grupas sēde, kurā valdība, sociālie un sadarbības partneri vienojās par veicamajām reformām sociālās sistēmas un sociālā budžeta ilgtspējai.

Ministru prezidents informēja, ka Reformu vadības grupa turpina izskatīt galveno reformu virzienus un to ietvertos pasākumus, šajā sēdē diskutējot par reformām sociālajā sistēmā. Nākamajā sēdē plānots skatīt strukturālās reformas valsts pārvaldē, nodrošinot pārvaldes sistēmas efektivitāti.

Labklājības ministre Ilona Jurševska informēja par plānotajām reformām labklājības nozarē, nodrošinot sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspēju, sociālās palīdzības sistēmas reformas, aktīvu nodarbinātības pasākumu sasaisti ar darba tirgus prasībām, kā arī institucionālās reformas. Reformu vadības grupa atbalstīja tādus plānotos pasākumus sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai kā maternitātes un paternitātes pabalsta piešķiršanu 80% apmērā no individuālās iemaksu algas arī pēc 2012.gada, izmaksu ierobežojumu noteikšanu sociālās apdrošināšanas pabalstiem līdz 2014.gadam, no 2012.gada pārtraukt piemaksu pie vecuma un invaliditātes jaunpiešķirtajām pensijām, paaugstināt pensionēšanās vecumu pakāpeniski, sākot no 2016.gada, un paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem. Labklājības ministrija papildus ierosināja arī pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju līdz 2015.gadam un no 2016.gada paaugstināt izdienas pensiju vecumu.

Labklājības ministrija sadarbībā ar pašvaldībām vienojusies par reformām sociālās palīdzības sistēmā, palielinot pašvaldību atbildību un tiesības par sociālās palīdzības sniegšanu saviem iedzīvotājiem. Plānotas reformas ietvaros tiks pilnveidota sociālo pabalstu sistēma, kā arī plānots palielināt sociālā darba lomu darbā ar ilgstošiem sociālās palīdzības saņēmējiem.

Labklājības ministrija informēja par aktīvās nodarbinātības plānotajiem pasākumiem. Pārstāvji norādīja, ka, beidzoties programmai “Darba praktizēšana ar 100 latu stipendiju” 2011.gadā, tā tiks aizvietota no 1.jūlija ar 80 latu stipendiju. Tam papildus tiks izstrādātā un 2012.gadā ieviesta programma par algotiem pagaidu sabiedriskajiem darbiem, tāpat plānots īstenot atbalstu jauniešiem, nodrošinot tiem subsidētas darbavietas.

Ministru prezidents V.Dombrovskis pozitīvi novērtēja Labklājības ministrijas sagatavotos ierosinājumus un atzina, ka Labklājības ministrijas sadarbība ar sociālajiem partneriem un nozares nevalstiskajām organizācijām reformu izstrādē var kalpot kā pozitīvs piemērs tam, kā sabiedrības un valdības panāktās vienošanās kļūst par saistošām nozaru politikām un lēmumiem.

Informējot par plānotajām institucionālajām reformām, Labklājības ministrija norādīja, ka tiks veidoti vienoti klientu apkalpošanas centri Nodarbinātības valsts aģentūrai un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrām, kā arī tiks veidota vienota inspekcija labklājības nozarē, tai pārņemot Valsts darba inspekcijas un Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas funkcijas.

Reformu vadības grupā tika izskatīti priekšlikumi arī augstākās izglītības un arodizglītības sasaistei ar darba tirgus pieprasījumu un darba tirgus pasākumiem. Ministru prezidents pozitīvi novērtēja idejas par nozaru ekspertu iesaisti pasūtījumu formulēšanā un sadarbības veidošanā ar augstākās izglītības iestādēm, kā arī par prakšu attīstību absolventu nodarbinātības un profesionālās sagatavotības veicināšanai. Valdības un sociālie partneri vienojās turpināt diskusija par šiem jautājumiem nākamajās Reformu vadības grupas sēdēs.

Reformu vadības grupa izveidota 2009.gada jūlijā, lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību valsts budžeta izstrādē, reformu īstenošanā un citu valstij nozīmīgu lēmumu pieņemšanā. Reformu vadības grupā piedalās pārstāvji no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Valsts kancelejas.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!